Преди “Защо да инвестираме” е редно да се запитаме нещо друго - защо да спестяваме пари, било то в банката или в буркана, разглеждайки най-големия враг на парите – инфлацията. 

Пестим ли пари изобщо?

Всички хора са учени от малки да спестяват пари. Това през годините се е превърнало в навик, на пръв поглед добър, но не и ако увеличим мащаба и погледнем от малко по-далеч. Оказва се, че когато просто държим пари в продължение на години, те се обезценяват и стойността им се намалява. Причината за това е инфлацията. Пари се печатат постоянно, а колкото повече екземпляри има от дадена валута, тя се обезценява. 

Не трябва да се бъркат термините сума и стойност – ако днес съберем сума от 300 лева, след пет години тя пак ще бъде толкова. Ако с 300 лева обаче сме можели да купим продукти, с които да се изхранваме месец, след пет години със същите 300 лева ще можем да се изхраним само 2-3 седмици. Сумата показва за колко се купува дадена стока, а стойността показва какво получаваш в замяна на съответната сума. 

Така, пестейки пари за “черни дни”, ние абсолютно доброволно, макар и несъзнателно, оставяме всичкият труд и усилия, които сме положили, да се изпаряват бавно, а понякога и бързо. Идеята за доброволното пестене на пари идва от няколко поколения назад, когато лихвите по депозитите в банките са били двуцифрени и банките са плащали, за да ползват така или иначе стоящите пари. От години обаче тези лихви се въртят около нулата, дори придобиват знак минус и стават отрицателни. Било е добре просто да оставим парите си да си “почиват”, докато ние изкарваме още, а банката плаща лихва. Днес обаче за такива лихви не може и да става въпрос, затова е по-добре да оставим парите да работят за нас. Те не могат да се изморят, не могат да се разболеят, работят 24/7 и то без очаквания за заплата. С промяната в монетарните системи по света, всеки трябва да се адаптира и да загърби старите схващания за парите. Само така финансовото ни състояние може да се подобри и да ни облагодетелства. 

Защо да инвестираме

Какво е инвестиция?

Самата дума “инвестиция” има латински корени и в превод означава “влагам”. Следователно инвестицията представлява процес, при който се взима решение да се вложат пари за закупуване на нещо, което ще донесе доходност или ще запази и повиши стойността си. По по-прост начин казано, инвестицията е влагане на пари днес, за да генерират повече пари утре или след 1/10/20 години. Инвестицията е нещо като ъпгрейдната версия на спестяването. Такава и се очаква да бъде в толкова развит и модерен свят като днешния. Всъщност инвестирането го е имало винаги, но е било слабо разпространено като идея за обикновения човек и е било достъпно само за по-заможните прослойки на обществото. 

Доказано е, че това е най-добрият и ефективен начин за запазване и увеличаване на стойността на нашето лично състояние. Особено във времена на инфлация с двуцифрена сума, умението да инвестираме би се оказало златно. Както всяко друго нещо, при инвестирането си има ред и той трябва да се спазва, защото в противен случай ще прилича повече на тото или хазарт. 

На първо място трябва да инвестирате в знания – какви видове инвестиции има, какъв риск се крие, как да се разпределя и изчислява и други фактори. За да започнете да инвестирате, трябва добре да проучите актива, в който сте сигурни и да приемете, че възвръщаемостта не идва от днес за утре. Колкото по-сигурна е една инвестиция, толкова повече време се изисква за достигане на желаната доходност. Бързите печалби не са сигурни, зависят от късмет и ги има в тотото и казината! Когато става въпрос за пари, които сме изкарали с време и труд, трябва да се отнасяме сериозно, защото в противен случай ще ги изгубим по-бързо, отколкото ако ги оставим да бъдат изядени от инфлацията. 

Защо да инвестираме

Колко рисковано е инвестирането?

Инвестирането, както всяко друго нещо, също крие риск в себе си. Важна е гледната точка. Да държим парите си в банка или в буркан крие опасност от намаляване на стойността им, т.е. да изгубим една част от тях. Инвестирайки пари в даден актив, има риск да не постигнем очакваната доходност и да изгубим една част от вложенията. 

Това са неблагоприятните изходи от двете ситуации. Благоприятните изходи от инвестирането са достигане на очакваната възвръщаемост, съответно и увеличаване на стойността или генериране на приходи. При спестяването обаче няма такъв вариант. Следователно ако бъдем песимисти, и спестяването, и инвестирането ще ни се струват неприятни, стане ли въпрос за личните ни средства. Ако сме оптимисти обаче ще видим, че можем да се възползваме от инвестирането и има шанс да спечелим, за разлика от спестяването. 

Ако погледнем риска в инвестирането отблизо ще видим, че той може да бъде диверсифициран, да се пресметне, а при добри познания и информираност - да бъде сведен до минимум. Както вече казахме, за придобиване на такива умения първо трябва да инвестирате в знания (в себе си). А от друга страна, след появата на интернет има тонове информация, сайтове и курсове, от които можем да се учим както безплатно, така и срещу заплащане, което също представлява вид инвестиция. На пазара има и множество отлични книги за личностно развитие, които също засягат тази тематика. Така постепенно ще натрупате знания, чрез които първоначално да си отговорите на въпроса "в какво да инвестирам 1000 лева", например, а впоследствие - и на множество по-важни.

Обобщено за инвестициите

В заключение можем да кажем, че разумното инвестиране може да бъде много добър начин за подобряване на личното финансово състояние въпреки рисковете, които крие. 

Можем да обобщим, че инвестирането е трудоемък и донякъде сложен процес, който обаче си заслужава и се отплаща много добре. В дните, в които живеем е по-лесно от всякога да оставим парите ни да работят за нас – можем да го направим без да излизаме от дома си, а гамата от активи е огромна. Добре е всеки да се погрижи за личните си финанси и то колкото се може по-рано. 

Сигурни сме, че вече си задавате и въпросите "в какво да инвестирам" и "къде да инвестирам". Тях ще обсъдим в следващия материал.

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар