Във времето около Нова година вероятно сте станали свидетели на множество класации, поместващи най-добрите сериали за отминалата 2020. Да, годината бе зверски тегава, но пък стоенето вкъщи ни помогна да наваксаме с всичко онова за гледане, което сме заредили на изчакване. Но ни позволи да обърнем поглед и към новите продукции, които по всеобщо мнение се отличиха с безупречно качество. Продукции като минисериала "Дамски гамбит" (Queen's Gambit) на стрийминг платформата Netflix.

Шоуто е създадено от Скот Франк и Алън Скот, а действието ни пренася в САЩ в 50-те и 60-те години на миналия век. Историята се фокусира върху Бет Хармън - млада жена, която проявява рядко срещан талант в играта на шах. Още като малко момиче Бет демонстрира удивителни заложби пред дъската, а в следващите години ще се издигне до играч на световно ниво, съперничещ си с най-добрите на планетата.

Действието на сериала протича в два етапа, разглеждащи първите стъпки на Бет Хармън в шаха и последвалия ѝ възход. Историята стартира през 50-те, когато в автомобилна катастрофа майката на Бет губи живота си. Малкото 9-годишно момиче оцелява по чудо, но практически остава сирак и е принудена да заживее в сиропиталище. Там Бет успява да изгради близки отношения с уредника на сградата, който е нейният първи учител над дъската. Гениалният ум на момичето я превръща в истинска сензация първо в местния клуб по шах, а след това и в целия град. От тук нататък, Бет Хармън започва да следва своя собствен път, който ще я изведе до най-престижните турнири в света, включително и в тогавашния Съветски съюз.

Дамски гамбит

Благодарение на успешната си реализация, "Дамски гамбит" повиши значително интереса към шаха в световен мащаб, за което свидетелстват данните от търсенията на хората в интернет и покупките на шах принадлежности. Сериалът не е по истински случай, като Бет е художествен персонаж, а шоуто е базирано върху романа със същото име на писателя Уолтър Тевис.

По принцип не би имало причина да се колебаете дали да гледате "Дамски гамбит" или не. Ние все пак ще ви дадем пет конкретни причини да го сторите.

1. Шахът като част от поп културата

Шахът е най-популярната интелектуална игра в историята на човечеството, но сякаш никога не е присъствал особено осезаемо в света на поп културата. На мен поне ми е трудно да се сетя за кой знае колко известни филми или сериали, свързани с шаха или поне съдържащи го като ключов сегмент. "Дамски гамбит" изцяло промени това, превръщайки се безспорно в сериал №1 на 2020 година. Ако винаги сте проявявали интерес към тази игра, но ви е липсвало да ѝ се наслаждавате от екрана по един по-различен начин, това е вашият шанс да го сторите. Дори шах експертите са категорични, че създателите на "Дамски гамбит" са положили сериозни усилия, за да бъде всичко възможно най-автентично - партии, стратегии, ситуации, терминология и т.н. В този ред на мисли, дори най-сериозните шах нърдове следва да останат доволни.

Дамски гамбит

2. Естетика

"Дамски гамбит" е красиво заснет сериал. Цялостната му визия гали окото - костюми, прически, декори и всичко останало, което би могло да ви повлияе от тази гледна точка. Ако си падате по атмосферата на 50-те или 60-те години на миналия век, това е страхотна възможност да се пренесете поне за малко в тази отминала епоха от живота на американското общество. Сериалът съдържа сцени и извън САЩ, поне сюжетно, което внася разнообразие към цялостната атмосфера.

3. Истински персонажи - с всичките им недостатъци и пороци

Когато става дума за шах, Бет Хармън е супергерой. Тя е рядко срещан гений, често разчитащ повече на инстинкти, отколкото на предварително начертана стратегия. Бет е Всемогъщия Тор на шаха, но в личния си живот тя е съвсем обикновен човек, също като нас, имащ своите недостатъци и пороци. "Дамски гамбит" по никакъв начин не се опитва да предостави своя протагонист в светлината на съвършения човек, напротив - Бет е млада жена с множество и сериозни проблеми, както сами ще се уверите. Това е и основната динамика на сериала - прескачането от феноменалните ѝ шах партии до хаоса в личния ѝ живот и битката с някои определени зависимости.

Дамски гамбит

4. Актьорската игра е възхитителна

2020 година определено е най-кофти годината за мнозина от нас, но със сигурност това е най-добрата година в живота на 24-годишната Ана Тейлър-Джой. Родената в Маями актриса имаше добре развиваща се кариера и преди това, но със сигурност "Дамски гамбит" ще бъде проектът, който ще ѝ донесе световна популярност и ще я изстреля към върховете. Самият аз забелязах нещо наистина специално в нея и съм нетърпелив да видя как ще се развие този потенциал. Комплименти заслужават още Томас Броуди-Сангстър като Бени Уотс и актьорът от "Хари Потър" Хари Мелинг като Хари Белтик. Специално отбелязвам и Марсин Дорочински като лишения от емоции шампион на СССР Василий Боргов.

5. Форматът на минисериалите

"Дамски гамбит" е минисериал в само един сезон с продължителност от седем серии. Това позволява на създателите му да разкажат цялата история straight to the point, без да разпъват действието с излишни сцени или цели излишни епизоди като цяло. Живеем в забързан свят, като понякога е облекчение да знаем, че няма да ни се наложи да следим дадената продукция в рамките на три, пет или осем сезона, докато евентуално не приключи разочароващо. (Здравей, "Игра на тронове").

В заключение можем да кажем, че "Дамски гамбит" нa Netflix определено бе едно от откритията на 2020 година. Съветваме ви да му се насладите, ако се колебаете какво тепърва да подхванете. Няма да сбъркате.

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар