Наистина трябва да сте живели под камък през последните месеци или дори години, за да не сте чували за хитовия сериал Younger (с българско заглавие „40 е новото 20”) на американската кабелна мрежа TV Land. Премиерният му епизод е излъчен на 31 март, 2015 и до момента шоуто има четири успешни сезона, като е подновено за пети, чиито снимки предстои да започнат по-късно през тази година.

Главната героиня Лайза Милър е 40 годишна, наскоро разведена жена, която се опитва да се върне отново в професионалния свят на книгоиздаването, където е стартирала своята кариера. Но за домакинята от Ню Джърси, която не е работила отдавна, не е лесно да бъде конкурентноспособна на един трудов пазар, доминиран от технологични приложения като „Снапчат” и „Тиндър”, на който електронните книги придобиват все по-голямо значение. След като дъщеря ѝ заминава да учи един семестър в Индия, Лайза се мести при своята най-добра приятелка, артистичната Маги в Бруклин. Ситуацията с намирането на работа изглежда доста безнадеждна докато на Маги не ѝ хрумва находчивата идея, че щом възрастта е основната пречка пред целта на приятелката ѝ, единственото което Лайза трябва да направи, е да се престори на по-млада.

С помощта на пълно преобразяване, този така любим похват както на романтичните филми, така и на дамските четива, Лайза не само си намира работа в успешната издателска къща „Емпирикъл прес”, но и по-младо от нея гадже, работещо като татуист. Шефката ѝ Даяна напомня на иконичния образ на Миранда Прийстли от „Дявола носи Прада”, но с уклон към по-масивни бижута и крещящи тоалети, а най-добрата ѝ приятелка в офиса е изгряващата звезда на фирмата Келси (изиграна от популярната в близкото минало поп певица Хилари Дъф), която я взема под крилото си.

Оттук нататък е ясно, че това е идеалното тесто, от което ще бухнат хиляди комични случки, недорзумения, интриги, лъжи и разбира се, любовни драми. И макар цялата идея да звучи доста в стил приказка, адаптирана за кабеларка, всъщност както и предишното адски популярно творение на създателя на Younger Дарън Стар „Сексът и градът”, сериалът дава, почти против собствената си концепция, някои наистина проницателни гледни точки към съвременните феномени на масовата култура. Защото за Лайза и цялото общество, обсебено от темата за остаряването, в което всички ние живеем, младостта е социален статус, норма за лесно вписване във всякакви кръгове и култ, който се поддържа от многомилионни индустрии.

Това, което виждаме в сериала ни подсказва, че младостта не е просто биологично понятие или дори етап от живота, а по-скоро състояние на ума (което е добре да бъде подкрепено от дебел портфейл, разбира се). Younger не се занимава толкова с физическото преобразяване на Лайза, на това е отделен само един от началните епизоди, колкото с въпроса дали тя ще успее да се впише в една съвсем различна възрастова и социална група и дали човек може да бъде истински щастлив, ако идентичността му е изградена върху плаващите пясъци на лъжата.

Younger е идеалният телевизионен сериал за съвременното общество, което вече не е съвсем сигурно какво точно означава да бъдеш възрастен, кога приключва порастването и каква е разликата между момиче и жена, както на физическо, така и на психологическо ниво. Той се излъчва точно в ерата, когато съзряването се отлага възможно най-дълго по всякакви начини, а разликите между поколенията се размиват все повече. Сериалът не раздава присъди и не поднася точни отговори (поне не и на този етап), а просто хвърля светлина към вече случващите се социални феномени и насочва вниманието на масовата публика към тях. Всичко това на фона на красиви, бонбонени интериори, лъскави тоалети и иновативни представяния на книги.

Но Younger не е посветен само на сблъсъка между поколението Х и милениълите. Към средата на втори сезон шоуто частично мести фокуса си и се превръща в забавна и на моменти доста хаплива сатира на нюйоркския свят на книгоиздаването. Виждаме всички най-модерни тенденции в бранша – от книги за оцветяване за възрастни, през претенциозни мемоари, печелещи нагарди „Букър”, до съвсем лесно разпознаваеми фикционални образи на популярни писатели като имперсонификацията на добре познатия фентъзи автор Джордж Р.Р. Мартин. Да, онзи, който все още пише с вбесяващото темпо на охлюв сагата „Песен за огън и лед”. Всъщност в сериала се споменават директно и имената на съвременни авторки като Дона Тарт и Филипа Грегъри, а Ерика Джонг и Дженифър Уайнър дори се появяват за малко в две от сериите като самите себе си.

Зрителите на Younger, сред които и професионалисти от издателския бранш, са заинтригувани от точното пресъздаване на спецификите на този бизнес, както и от познаването на неговата динамика в детайли. Съвсем логично идва и новината, която сп. „Вог” публикува, че сериалът се обляга на опита на добре информиран вътрешен човек – редактор в голямо американско издателство, който е работил по биографията на музикална легенда от 70-те, мемоар, посветен на Белия дом, и роман, който сравнително наскоро е спечелил престижната литературна награда „Букър”. Конкретните заглавия разбира се няма как да бъдат назовани, защото консултантът по книгоиздаване е пожелал да остане анонимен. Според него този бизнес е „изключително забавен, тъй като е малък, но за сметка на това адски непредвидим, пълен с агенти, редактори и автори с огромно его, което се дебалансира изключително лесно. Можете да измислите и проведете адски добра маркетингова кампания и даденият роман въпреки това да не се превърне в бестселър, а най-неочакваният ви хит да се окаже книга, написана от куче (намигване към едно от измислените популярни заглавия в сериала).”

За различните пластове на Younger може да се пише още много, но ако трябва да ви дам само две причини да го гледате, те ще бъдат неизменното свежо чувство за хумор, което искри от всеки епизод и социалните и културни феномени на съврменното общество, които сериалът разглежда по привидно лек, но всъщност изненадващо детайлен начин. Ако харесвате книгите получавате бонус удоволствие. Просто излезте изпод камъка и включете телевизора.

Автор

Любов чете почти всичко и по много, но най-вече набляга на сериозна съвременна проза, биографии и бизнес книги. Над 10 години в света на рекламата и връзките с обществеността я карат да иска да сподели мнението си за книгите, които са я впечатлили истински, с всички. Хроничната липса на време за четене преодолява с ентусиазъм и липса на сън.

Напишете коментар