„YES, CHEF“ или история от кухнята на живота на майстора готвач Маркус Самуелсон


От Етиопия в Швеция. От биологично семейство към осиновители. Едно чернокожо момче в Страната на викингите. И едно пътешествие, което сякаш никога не спира.

„YES, CHEF“ разказва историята на Маркус Самуелсон. Един мъж, чието най-голямо нещастие се превръща в шанс на живота. Един мъж, за когото краят, на който е бил обречен в най-ранните си години, се оказва начало.

Автобиографичното повествование всъщност е едно художествено пътуване през живота на автора. Всичко започва от африканското село, което дори не присъства на картата, преминава през едно спокойно детство в шведския град Гьотеборг, за да се озове в няколко европейски града, а накрая да завърши в Ню Йорк.

Това е пътуване на вкусовете. На храната и почитта към нея. На кулинарията като форма на изкуство. Авторът разказва за своя път от момче с мечта да бъде футболист до световноизвестен шеф готвач. От момче, което всяка събота помага на баба си да приготвят печено пиле, което на другия ден се превръща в пилешка супа, до всепризнат ресторантьор.

„Менютата ѝ следваха проста логика:

Днес ядеш хляб, защото е пресен.

Утре ядеш препечени филийки, защото хлябът е престоял.

На следващия ден правиш крутони, а останалият хляб се натрошава за панировка за риба.“

Книгата, която преди броени дни се появи на българския пазар, благодарение на издателство Gourmet, е разделена на три основни части: „Момче“, „Готвач“ и „Мъж“. И спойката между всички тях е най-голямата любов на автора: храната.

Маркус Самуелсон споделя всички стъпала, които е изкачил, за да достигне до мястото, на което е днес. Не спестява на читателите нито една спънка, която среща по пътя към своя връх. Не спестява паденията. Но не спестява и поуките, които му носи всяко хлъзгаво стъпало.

За да станеш добър готвач, трябва да умееш да слушаш. Да се учиш. Да не пестиш времето си. Да жертваш личния си живот. Понякога и егото. Защото крайната цел е по-висша от всичко това. Крайната цел те прави най-добрия.

Момче, което помага в кухнята на баба си. Момче, което се отегчава от часовете в готварското училище, защото отдавна е научило всичко, което ще му бъде преподадено Момче, чиято първа работа е в училищния ресторант. А всяка следваща бавно и несигурно го отвежда до постижението най-млад готвач, получил заветните три звезди от New York Times.

„Във всяка професионална кухня по-нисшият персонал откликва на исканията на висшестоящите почтително като в армията. Бях научен да казвам „Да, шеф“, независимо дали от мен се иска говежда плешка, или главата ми на тепсия. Yes, chef. Да, шеф. Провалих се във футбола и неуспехът ме направи скромен и целеустремен.”

„YES, CHEF“ съвсем не е книга, посветена единствено на кулинарното израстване на автора. Тя разказва подробно за неговото личностно такова. За грешките на младостта, порастването и разкаянието. За това, че един професионалист в своята област не винаги е професионалист в живота. Книга за първите грешки и вторите шансове.

„За толкова хора представлявам толкова различни неща. В Етиопия съм „ференги“, или „бял“, защото съм заможен американец. В Швеция представлявам „нова Швеция“, което за хората представлява Швеция без дискриминация. В Щатите съм чернокож, афроамериканец или имигрант, зависи. За мен етикетите не са толкова важни, колкото пътешествието. Взех влака от Гьотеборг за Швейцария, от Швейцария за Австрия и после се прибрах у дома.“

Още от ЛИТЕРАТУРА:

Една година кулинарна Франция

Коя е готвачката на Химлер?

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни