През 2016 г. аниме филмът Your Name стана, в буквалния смисъл, най-печелившият филм в цяла Япония. По думите си, режисьорът Макото Шинкай никога не е очаквал, че негова продукция би била на 8-мо място в света като една от най-печелившите анимации в историята. Филмът стана популярен навсякъде извън Япония, изкарвайки почти 400 милиона долара и няколко световни награди за най-добра анимация на годината.

Именно заради това, цял свят очакваше появата на новия филм на Шинкай, чиято премиера бе на 19 юли тази година. Новата продукция е със заглавието Weathering With You и разказва за момче на име Ходака, живеещо на място с непрестанни дъждове. Чува слухове за „жена, която контролира небето и подобрява климата“. Впоследствие се влюбва в момиче, което съвсем случайно се оказва въпросната госпожица от тези слухове.

Филмът проследява взаимоотношенията им, любовта помежду им и различията им – той е човек, който сякаш предизвиква дъжд, където и да стъпи, а тя е момиче, което кара дъжда да си отиде. Контрастират си, но и някак романтично се допълват.

 

Освен със заинтригуващата си история, точно както Your Name, Weathering With You е пълен с красиви пейзажи и прекрасна анимация, които са същински цветови парад за очите. Тематичните песни (част от саундтрака) са композирани от RADWIMPS – групата, която стои зад мелодичната атмосфера на Your Name.

Weathering With You

Другото общо между двата филма е употребата на елементи от културната история на японците. Филмът разказва, че в миналото хората, които били „свързани с времето“ могли да отправят молитви или ритуали за слънце. Както знаем, Япония има дълбока духовна връзка със Слънцето.

Weathering With You

За разлика от другия филм обаче, Weathering With You представя Токио като много мрачно и мръсно място, където хората са измамни и двулични. Главният герой бива отблъснат от обществото, оставен на улицата съвсем сам и гладен. Тази гледна точка над Токио не е типично показвана никъде, особено в японските сериали и филми.

Различни критици казват, че филмът си струва да се види. Макото Шинкай се справя отлично в това да контрастира японската култура с живота в днешно време; прави го така, че успява да ни въздейства като съвременни зрители. В началото на 2020 г. се очаква английски дублаж в западното кино, ще се надяваме някога анимацията да стигне и до нас в България.

Weathering With You

Двата филма са безкрайно трогателни, карат ни да оценяваме хората около себе си и ни оставят с желанието да излезем и да творим собствената си история. Животът ни е може би доста по-вълшебен, отколкото си представяме.

Феновете на Шинкай с нетърпение очакваме следващия му голям проект, с надеждата историите му да бъдат все така поглъщащи, красиви и въздействащи.

Автор

Малък артист с голямо сърце и средно добро чувство за хумор. Занимавам се с рисуване, писане на сценарии, стихотворения, жалки опити за разкази и даже имам смелостта да обмислям роман, колкото и наперено да звучи. Харесвам филми, чета японска литература и слушам музика от целия свят. Свиря на малък инструмент, подобен на китара, на име "укулеле". Обичам да се смея и да карам другите да се смеят, може би това определям като смисъл на живота си.

Напишете коментар