Вместо в аптеката, отиди в Добринище

С есенния полъх, който ни завихри по-бързо и от ураган, светкавично ми се наложи да открия алтернатива на слънчевите бани. А понеже всеки сезон се ражда с емблематична дейност, веднага превключих на станция „есен“ и пристигнах в Добринище, за което след малко ще разкажа.


Колкото до нагласянето на сезонни честоти, статиката е следната: зимата се въргаляш в кишава снегоподобна кал; на пролет призоваваш Мари Кондо да удари едно рамо в пролетната чистка; през лятото се пържиш на плаж (т. нар. био солариум), а на есен... събираш листа? По-добре не.

Чудих се какво се прави на есен и впоследствие установих, че е много приятно да ходиш на лечебни терапии, когато нищо не те боли. Викало му се "спа". А за всички осъждащи сбръчкани вежди, които заклеймяват спа-то като глезотия и финансово разхищение, мога да контрирам с вселенската истина, че спа терапиите са превантивна мярка срещу пенсионерски болежки. Колкото повече пари пръснем по спа сега, толкова ще спестим от обезболяващи лекарства на стари години. Това не е международна статистика, но може да е лозунгът на Добринище.

Добринище
с. Добринище

Добринище е райско кътче, заобиколено от три планини – Рила, Пирин и Родопите, и крие тайната на дами с майчински бърнаут, а именно спа центрове с термална минерална вода. Намиращо се на 6 км от Банско (или един хвърлей разстояние), Добринище заслужено носи званието "спа столица на България" и е горд стопанин на 17 минерални извора с температура от 30 – 43 °C. Открити са няколко басейна с минерална вода, от които най-прочут е "Римското банче" (1966 г.), изграден с каменни седалки на дъното. Долината на река Добринищка е домът на термалното съкровище на градчето, което привлича туристи не само на есен, а целогодишно.

През 1963 г. Добринище е обявено за балнеолечебен курорт, като слабо минерализираната термална вода оказва благоприятно влияние върху редица заболявания (ставен ревматизъм, хронични кожни заболявания, стомашни проблеми, болести на черния дроб, жлъчката, бъбреците, бронхит, астма); изчиства организма от токсини и тежки метали, и облекчава възпаления на нервните окончания. Вместо в аптеката, може просто да отидеш в Добринище. Докторите го предписват. Козметичен бонус: минералната вода е толкова мека, че косата няма нужда от балсам.

Вместо в аптеката, може просто да отидеш в Добринище. Докторите го предписват. Козметичен бонус: минералната вода е толкова мека, че косата няма нужда от балсам.

Освен като лечебен комплекс с басейни, които постигат рядкото космическо явление: симбиоза между релаксиращи родители и дивеещи деца, Добринище се подвизава и като зимен курорт. Неотсъпва на утвърдилия се по-голям курорт Банско и предлага леглова база от 3000 легла. На 11 км от града се намира хижа Гоце Делчев (1412 м), откъдето можеш да хванеш лифт до хижа "Безбог" (2236 м), а между двете хижи има ски писта. Други туристически бисери, с които Добринище може да изненада, са прелестният водопад "Св. Никола" и градината за еделвайси, която е единствена по рода си в България – от там може да си закупиш жив или хербаризиран пирински еделвайс.

еделвайс
В Добринище се намира единствената по рода си у нас градина за еделвайси

С население по-малко от 3000 души, пиринското градче е тихо, приветливо, енергийно и много българско. Приятно замайва главите на туристи освен с лечебните си бани, и с легендарната си местна куня. Но най-вече Добринище те приканва да се термализираш, минерализираш и от-драматизираш с повод и без повод.

Пламена Кирова

Пламена пише разни неща. От време на време. Понякога отъпква неотъпкани пътеки. А друг път витае из измерения.

Коментари

коментари

1 Коментар

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни