В "Лъжата" е цялата истина

Постановката на театрална къща "Вива Арте"  - „Лъжата“, в „Сълза и смях“, е комедия, която кара публиката да си задава важни въпроси, докато се залива от смях. Главните действащи лица са две двойки – домакините на вечерята, с която започва пиесата, а именно Пол (Асен Блатечки) и Алис (Койна Русева), които не успяват да отменят навреме уговорката си с Лоранс (Милена Маркова) и Мишел (Стефан Иванов).


Водещата роля преди всичко е на Лъжата. Онази, която присъства в ежедевието ни, макар много да ни се иска да се разграничим от „онези хора“, някакви далечни и неясни мъже и жени, които не си казват истината. Може би най-разпространената заблуда е, че на нас това не може да ни се случи и че ние никога няма да бъдем в ситуацията на Лоранс, която не знае, че Мишел ѝ изневерява.

Това е и причината Алис да не иска вечерята да се осъществи, защото това би означавало да крие истината от своя близка приятелка. Всъщност – ако така и не те попитат, значи не си излъгал, нали? Много удобно и гъвкаво измъкване от ситуация, което Пол се опитва да пробута като деликатност.

Имаме ли право да се месим в живота на другите, да проваляме браковете им? Трябва ли да се придава огромно значение на една авантюра, по-важна ли е тя от всичко, което хората са градили години наред? И изобщо има ли някой, който да не пази тайни и да е напълно откровен с партньора си? В хода на пиесата на френския драматург Флориан Зелер (автор и на „Бащата“) изплуват много въпроси, чиито отговори зависят от моралния компас на отсрещната страна.

Парадоксално или не, но истината е, че всичко е лъжа. Развръзката при двете двойки не е нещо, за което публиката да не може да се досети, но това не разваля чара на случващото се. Репликите са смешни и предоставят възможност на гледащия да се отпусне в теми, които иначе биха го наранили и смутили в личния живот. Колко може да е страшно, ако успееш все пак да се посмееш?

В едно интервю Флориан Зелер казва, че в театъра не държи на отговорите, а на въпросите, защото те ни принуждават да опознаваме себе си. „Лъжата“ е чудесно упражнение по вътрешно ориентиране и очертаване на граници.

Достоверността в актьорската игра прави пиесата много близка и интимна до публиката - Блатечки не просто разсмива с реакции и жестове, но говорейки на себе си или Алис, скъсява дистанцията между актьор и зрител. Уязвимостта и човешките слабости в цялата палитра от грешки са част от нас, но е толкова, толкова хубаво два часа да имаме възможност да ги видим от смешната страна.

Стефани Калчева

Стефани е едно от най-романтичните попълнения в екипа на VIBES. Роклята на цветя или някое друго винтидж попадение е нейната задължителна униформа, а оръжията: качествена литература, благородни каузи и поне една изящна чаша, пълна с искрящо розе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни