Изключителният "Утре" открива фестивала "Срещи на младото европейско кино"

Филмът "Утре”, отличен със „Сезар” за най-добър документален филм през 2016г. и гледан до момента от  1 милион зрители само във Франция и още толкова в 30 други държави по света, ще открие фестивала "Срещи на младото европейско кино".


Сюжетът му е базиран на публикация за изследване, според което част от човечеството ще изчезне до 2100 година. Това  провокира режисьора Сирил Дион - еколог, поет и адвокат  и приятелката му – френската кинозвезда Мелани Лоран, позната от „Гадни копилета” на Куентин Тарантино, да съберат екип от съмишленици и да проведат  собствено изследване в десет държави, за да разберат какво би могло да провокира тази катастроф и преди всичко – как да я избегнем! Така се раждат невероятни идеи и практики, които  вече се прилагат успешно в десетки градове.

„Утре” е филм, който се превръща в събитие, програма, манифест  за ново бъдеще на Земята. Бъдеще без големите международни компании, които унищожават природните ресурси  заради своите печалби, бъдеще за  обикновените хора. Филмът е  епопея на “Движението на прехода” /Transition Movement/. Това движение днес обхваща много страни, като целите му са чрез проекти в областта на транспорта, храната, енергетиката, изкустват и образoванието, с инициативи на местно ниво да се спрат негативните климатични промени и да се покаже новият път на политиците, правителствата и бизнесът. Роб Хобкинс, интервюиран във филма, е автор на няколко книги върху идеите на това движение.

„Утре” не е поредният фантастичен разказ за спасяване на човечеството от изчезване. Той е в основата на нова философия и нов начин на живот.Екипът на филма пътува по всички континенти и открива алтернативи на нормите, които функционират, носят приходи в икономиката и щадят околната среда. Той е разделен условно на части, всяка от които разглежда състоянието на екологията, икономиката, градоустройството и образованието.

Показана е фабрика за хартия в района на град Лил, изградила затворен процес на производство, който не само не нанася вреда на околната среда, но и дава екологичен принос, като за всяко използвано дърво в прозивдоството  се засаждат четири нови на местата, където са били. След прожекциите на филма, управата на фабриката получава хиляди благодарствени писма  с молба за  споделен опит, а поръчките към фабриката  се удвояват.

В английският град Бристол пък взимат решение да печатат  и използват собствена валута. Идеята е да се запази капиталът за общината, тъй като тези пари нямат никаква стойност – нито в други населени места, нито за портфейла на    международните банки. Така се стримулира местната икономика, парите остават в града и у хората.

В Копенхаген пък архитектите променят драстично градоустройствения план, за да бъде той в полза на хората, а не на автомобилите. Изградени са толкова алеи за велосипедисти, че   вече 18% от транспорта на града се пада на тях.

Ентусиазирана група за производство на селскостопански продукти в Нормандия заменя съвременната техника с такава  от 12 век и има по-голяма производителност от днешните машини гиганти...Всичко това са пътища за спасяване на планетата Земя, които филмът показва и които се прилагат вече на различни места по света.

Но той не само документира фактите и добрите практики, той ни призовава да действаме -  с примерите на хората, които вече го правят - независимо дали отглеждат екологични продукти, дали строят велосипедни алеи или използват алтернативи на икономическо развитие. Филмът засяга и новаторския принцип на хоризонталния активизъм, за който Джеръми Рифкин призовава - да се спре единствената засега линия, следваща политическите партии и техния избор и да се ангажира обществеността в управлението.

Филмът е показан за първи път при подписването на Парижкото споразумание за климата от 195 страни през декември 2015. От премиерата му  до сега той се радва на огромен успех, а след наградата „Сезар” за най-добър документален филм за 2016 вратите му към света навсякъде са широко отворени. Едновременно с това и надеждата, че  оцеляването на планетата Земя е възможно.Филмът ще има две прожекции в България -  на 27-ми и  на 29-ти септември.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни