Бежанската криза се превърна в един от водещите световни проблеми за последните няколко години, като и до днес лидерите на най-могъщите държави на планетата умуват върху решенията, които могат да приложат, за да овладеят процеса. Процес, който според мнозина, вече е излязъл извън контрола им.

Не политиката като такава обаче е в центъра на този материал. А човечността. Усмивките. Напомнянето, че и бежанците са хора, също като нас. Че и там има деца. Беззащитни и невинни. Деца, които с нищо не се различават от нашите. С всичките им мечти, надежди, страхове и кошмари. И не по-малко заслужаващи правото на живот. Изконното право на живот.

Фредерик Сегуин е фотожурналист, който си поставя задачата да представи едно различно лице на бежанците. Различно от трагедията им, от житейските им несгоди, от загубата на дом и семейство. От бягството от войната.

"Трагедията и драмата са добре познатите лица на бежанската криза. Когато отидох при тях, за да документирам ситуацията, знаех, че ще видя и нещо повече от това. И не останах разочарован", разказва Сегуин.

1

Това, което Фредерик открива е, че макар и бягащи от най-големия човешки ужас - войната, всички тези хора и деца не са изгубили умението си да се усмихват. Въпреки всичко. "Посрещнаха ме повече усмивки, отколкото сълзи", споделя той, допълвайки: "Видях радост и благодарност за малките неща, които ние приемаме за даденост - подслон, храна, семейство и преди всичко: сигурност".

2

"Нямам деца, но се опитвам да си представя, колко трудно би ми било да взема най-скъпия си човек в живота си на толкова опасно пътуване", споделя още Фредерик.

3

И наистина, загледайте се в тези лица. Какво виждате? Терористи? Престъпници? Убийци? Изнасилвачи? Защото, лично аз, не виждам нищо подобно.

4

Виждам нормални хора, които са напуснали родината си, може би без да го желаят. Но защото се е наложило. Колко от вас, някога в живота си, са се сблъсквали с война? Виждали ли сте оръжие да гърми срещу вас? Или снаряд да се стоварва от небето в близката до вас сграда? Виждали ли сте някога човек да умира?

5

Силно вярвам, че повечето от тези хора не искат да живеят извън родните си места. Че някога те ще се върнат там. Когато е безопасно. Безопасно не толкова за тях самите, колкото за децата им. За същите тези деца, които се усмихват толкова ангелски на снимките, направени от Фредерик. Невинни и непорочни. Деца.

6

Разбирам притесненията на Европа, особено след терористичните атаки в Париж. Не съм наивен. Наясно съм, че наред с тези хора, на нашия континент влизат и други, които не би трябвало да са тук. Хора, които са опасни и пристигат в Европа с напълно ясни намерения. И задачи. Но можем ли да кажем, че тези деца са едни от тях?

7

Силно се надявам, че Европа все пак ще успее да отсее едните от другите. Защото така е човечно и така би трябвало да бъде. Не зная как, не зная и какви са механизмите за това. Ако знаех, вероятно щях да се насоча към различно поприще. Това е за политиците. Моля се само, че заедно с яростта и желанието за отмъщение, няма да обърнем гръб и на хуманността. Иначе какъв е смисълът?

8

Сами преценете. Виновни или невинни? Бъдещи терористи или съвсем нормални хора, също като нас? Потърсете човека в себе си и се опитайте да си отговорите. Ние нямаме намерение да ви даваме насоки. Отговорността е лична за всеки.

9

10

11

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар