На 20 и 21 октомври от 19 часа Симона Халачева, Неда Спасова, Росен Белов и Стефан Додуров ще изиграят премиерно спектакъла „Цветята“, който е по текст на Теодора Иванова-Додо, победителя в Шестия явен конкурс на Театър „София“ за написване на нова българска пиеса. 

„Додо казва, че това не е пиеса за любовта, знаейки, че е пиеса за любовта, защото разглежда тази любов, която е неосъществена, в която непрекъснато има среща и разминаване“ - обяснява режисьорът Калин Ангелов. „Цялата работа тръгва от една двойка – Симона Халачева и Стефан Додуров, която има любовни взаимоотношения. Проследяваме разминаването на тази двойка с още едни персонажи – мъж - Росен Белов, и жена – Неда Спасова, така се оформят любовни триъгълници, които са конфликтните зони на текста. Става въпрос за това, че са в брак и с единия мъж, и с другия мъж, но е избегнат всякакъв вид битов семеен скандал. Конфликтът се движи на съвсем друго ниво, чисто емоционално и това е новаторско от гледна точка на драматургичния похват на автора.“

Симона Халачева
Симона Халачева

Режисьорът хвърля поглед на тези разминавания и чрез най-съвременните и най-актуални теории на астрофизиката за мултивселената. Тези теории са свързани с идеята за паралелни светове и различни времепространства, в които човешките проекции съществуват паралелно и от тази гледна точка при тях идва разминаването, което се римува с действителността, описана в пиесата на Додо. Защото при нея героите сами изграждат реалности, които честно не се припокриват. 

Точно тук се намесват персонажите на Росен Белов и Неда Спасова. Той има задачата по научно-физичен начин, а тя – по поетичен, да направят връзки към сюжета. „Това, което младите хора гледат в музикалните клипове – бързите кадри, бързите смени на настроения, на ситуации, на пространства, ще се случи и в театралния салон“ – обяснява Росен Белов. 

Цветята
Актьорите от "Цветята"

„Представлението е страшно интересно, защото е много динамично, много интензивно и въпреки тази фрагментарност, има „съспенс“. Ти очакваш: какво ще се случи, как ще стане, ще се съберат ли, ще бъдат ли заедно, той с кого ще бъде, тя кого ще си избере… През цялото време те държи едно  вътрешно напрежение и за мен това е изключително ценен драматургичен подход, който Калин осъществи“, коментира Неда Спасова.

Неда Спасова
Неда Спасова

„Пиесата има структура, която е голямо удоволствие за изиграване от нас,“ споделя Стефан Додуров, който е гост-актьор на Театър „София“. „Непредвидима е. Със сигурност ще успее да задържи вниманието на зрителя от началото до края. А въпросите, които задава, ще породят много теми за разговори след това“, допълва Симона Халачева.

„Темата е универсална и вероятно всеки би припознал себе си в историята на тези четирима персонажи.“, обобщава Калин Ангелов. Освен него, в творческия екип влизат още: Никола Налбантов – сценография, Калин Терзийски – музика, и астрофизикът Владимир Божилов, който е консултант на представлението. 

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар