В лято, изпълнено с размирици и протести, американското правителство обяви война на изненадващ опонент. Новият конфликт е насочен към китайското приложение за видео споделяне - TikTokВ последните няколко години то се превърна в глобален феномен, най-вече сред поколението Z. Американският президент Доналд Тръмп обаче изрази подозрения, че увлекателната платформа е всъщност средство за шпионаж от страна на Китай. За да стигнем до корена на проблема, нека проследим историята и проблемите, съпътстващи социалната мрежа, от самото начало.

Компанията ByteDance дава старт на TikTok през 2017 г., година след като китайският му аналог - Douyin, е пуснат в национален мащаб. През 2018 г. платформата се слива с вече популярното сред потребителите приложение - Musical.ly, чиято концепция се доближава до тази на TikTok. Популярността на мрежата стремглаво расте, като днес се наброяват над 2 милиарда изтегляния. Влиянието е осезаемо в Съединените щати, където TikTok започва да диктува музикалните тенденции. Отражение на това са и класациите на Billboard, където много от "viral" песните заемат челни позиции. Приложението става и поприще за млади лица - "инфлуенсъри", чиято известност осигурява присъствието им в мейнстрийм медията.

Огромната популярност гарантира негативни последствия. Не след дълго TikTok става обект на критики от цели правителства. Платформата е спряна временно в Индонезия и Индия поради твърдения за порнографски материали и неприлично съдържание. През юни индийските власти официално забраниха приложението след политически конфликт с Китай. Причината се крие в съмнения за злоупотреба със сигурността. Същите притеснения възникнаха и в Австралия, но доказателства за подобно нахлуване не бяха открити.

tiktok
TikTok бързо се превърна в една от най-влиятелните социални мрежи в света

От Белия дом също не остават пасивни пред ситуацията. През март 2019 г. компанията е принудена да плати 5,7 милиона долара на Федералната търговска комисия поради нелегално колекциониране на лични данни на непълнолетни лица. В края на миналата година Комитетът по чуждестранни инвестиции в САЩ започна разследване около вече финализираната покупка на Musical.ly. Миналият месец държавният секретар Майк Помпео заяви, че властите разследват дейността на TikTok поради опасения, че потребителската информация на американските граждани може да попадне в ръцете на Китайската комунистическа партия.

В последния ден на месец юли Доналд Тръмп обяви официално плановете си да забрани достъпа до TikTok и друга китайска апликация - We Chat. Миналият четвъртък президентът подписа указ, който дава право на приложението да бъде закупено в рамките на 45 дни преди окончателното му прекратяване.

tiktok

Трябва да предприемем агресивни действия срещу собствениците на TikTok, за да защитим националната си сигурност", гласи част от указа на американския лидер.

В отговор на новия ултиматум, гигантът Microsoft обяви, че обмисля да закупи приложението в териториите на САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Компанията обеща да запази същността на платформата, но да осигури висококачествена дигитална защита. Тези мерки включват изтриване на всякакви данни, които се запазват извън пределите на САЩ.

Доналд Тръмп
TikTok - новият голям враг на Тръмп?

От TikTok изразиха своите възгледи, заявявайки, че близо година са търсели решение на проблема чрез комуникация с правителството. Според тях обаче държавната администрация не е обърнала внимание на договорените съгласия и не е предприела адекватен юридически процес, а вместо това се намесва в лични бизнес преговори. Заедно с това компанията смята, че постъпката на кабинета е опасен прецедент за пазара, който може да разруши доверието на чуждестранни бизнеси към страната.

Очаква се сделката да донесе на ByteDance от 10 до 30 милиарда долара, като професионалисти смятат, че Microsoft може да се интересува да закупи дейността на TikTok в глобален мащаб. Срокът за споразумението е 15 септември.

Facebook се възползва от ситуацията, като добави нова функция в Instagram – Reels, която е конкурентна на TikTok и се характеризира с подобна концепция и дизайн.

Автор

Като студент по журналистика, най-голямата ми страст е писането. Музиката и киното са двете ми водещи вдъхновения. Обичам непрекъснато да опознавам нови стилове и артисти и да обменям впечатленията си с други почитатели на изкуството (което понякога води до разгорещени, но забавни конфликти).

Напишете коментар