Времето между 25 ноември и 13 декември ще се окаже истински празник за почитателите на качествената литература, защото в столицата ще се проведе третото досега издание на Софийския международен литературен фестивал. Очакват ви 19 дни, изпълнени с хубави и съзидателни емоции, като тази година изданието на фестивала е посветено на литературните достойнства на Иберийския полуостров.

Българската публика ще получи възможност да се запознае с някои от най-добрите и обичани писатели на Испания и Португалия, като основната програма на фестивала стартира на 8 декември. В Мраморното фоайе на НДК ще имате шанс за лична среща с бележити писатели от Иберийския полуостров, както и с някои от най-успешните български автори.

Литературното пространство ще разполага с детски и прес кът, книжарница, място за автографи и разговори с писателите. Испанската кухня има сериозно място в литературата от региона, затова тя ще съпътства и цялата основна програма на фестивала и ще е широко застъпена в темата "В кухнята на литературата".

Романът заема централна роля в тазгодишното издание на Литературния фестивал. На 27 ноември в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе дискусия на тема „Съвременният български роман - употреби, експерименти, постижения (Кой  и как чете Сервантесовия „Дон Кихот" днес у нас)“.

Темата се промъква под различни форми в цялата програма на фестивала. Интересът към романа, посветен на конкретно историческо събитие, ще събере писателите Алек Попов, Ангел Игов и Милен Русков. Автобиографичността в романа ще е фокус в дискусията с Георги Господинов и Маркос Хиралт Торенте. Двамата писатели бяха номинирани за престижната италианска награда „Стрега“ през 2014 г. Литературното внимание върху болезнена тема като насилието на деца ще срещне писателките Теодора Димова и Майте Каранса.

Sofia International LitFest Logo 2015 Dates

Прозата в различните сюжети, почерци и литературни разклонения ще бъде представена от Емилия Дворянова, Женя Димова, Миглена Николчина, Георги Мишев, Чавдар Ценов, Емануил А. Видински, Петър Чухов, Александър Секулов, Емил Андреев, Недялко Славов.

В разговор с драматурзите Елена Алексиева и Стефан Иванов, за пръв път тази година, ще бъде отделено специално внимание на писането за театър.

Поезията има явно и обособено място във фестивала. Сред гостите на третото му издание са поетите Надежда Радулова, Людмила Миндова, Цветанка Еленкова, Илко Димитров, Иван Ланджев, Ани Илков, Владимир Сабоурин, Кирил Василев.

Детската програма

Всеки ден на Литературния фестивал ще започва със събития, свързани с детските книги.  Детският кът е замислен като живо пространство със собствена идентичност. Тази година той ще бъде изграден така, че срещите с писателите Виктор Самуилов, Яна Якова, Петя Кокудева, Георги и Рая Господинови, както и работилниците на илюстраторката Аля Маркова и художничката Рада Якова, да се превърнат в споделено преживяване за родители и деца.

Такава е и концепцията на новата колекция на ИКЕА за деца – LATTJO, която ще бъде част от детския кът. Тя е създадена въз основа на глобално проучване за навиците  за  игра  в  целия  свят,  което  подчертава  важността  на  играта между родители и деца за цялото семейство.

detska programa

Изложбите

Селекция на Рада Якова от интересни художествени примери на испански и португалски корици на книги ще заема изложбеното пространство на Мраморно фоайе. 

Първата, за Литературния фестивал, изложба на детски илюстрации ще е също на художници от Иберийския полуостров.

Любопитна експозиция на pop-up книги предоставят колекциите на Антон Радевски, Капка Касабова и Емил Марков, дизайнер и пейпър инженер, от години установен в Испания. В рамките на основната програма на фестивала е и неговата лекция - „Пространствените книги – изкуство или занаят“.

Кино сиеста

На 10 ноември 2015 в театралната зала на Софийския университет започва филмовата поредица „История на испанската литература, разказана от киното“. Ще бъдат представени някои от най-значимите произведения на испанската литература от една по-различна гледна точка – тази на филмовата адаптация. В партньорство с Културния център на СУ, идеята на режисьорката и докторант в катедра по испанистика и португалистика Павлина Божкова ще се пренесе и на „Софийският международен литературен фестивал“. От 08 до 11 декември от 14:00 ч. на сцената на фестивала на Мраморно фоайе ще бъдат излъчени поредица от кино адаптации на литературни произведения, включително и на автори, участници във фестивала. На трансформацията на литературния текст в екранна версия е посветена и дискусията „Литература и кино. Метаморфози“, част от програмата на „Софийския международен литературен фестивал“.

Специалните гости на Софийския международен литературен фестивал

За пръв път драматургията ще стане част от представените жанрове. Начало на фестивалното й присъствие ще постави един от най-известните европейски автори – Жорди Галсеран.

В България той е познат с пет пиеси, а през 2010 г. режисьорът Явор Гърдев постави успешно най-известното произведение на каталонския драматург – „Методът Грьонхолм“ в Москва. Пиесата е била част от репертоара на театри в над 60 страни, повече от 20 негови текстове за театър са преведени и се играят по света.

Жорди Галсеран
Жорди Галсеран

Текстове на писателката Майте Каранса са адаптирани неколкократно за театрални представления. Каталонската писателка на детска и юношеска литература работи още като телевизионен сценарист и преподавател в университети в Барселона и Валенсия, има издадени над 40 заглавия на романи, разкази и поредици. Превеждана е на повече от 20 езика и е носител на 12 награди за литература, сред които най-престижните призове в Испания. 

Още четирима писатели, носители на престижни европейски литературни отличия, ще гостуват в София.

Маркос Хиралт Торенте е роден в Мадрид и е сред водещите автори от своето поколение. През 1999 г. печели награда „Хералде“ за роман и е обявен за един от най-обещаващите писатели на Испания. Торенте е носител на наградата „Фурест и Рока“ и на международния приз „Рибера дел Дуеро“. Световният му триумф идва с получаването на престижната Национална награда за литература в Испания (2011), а също и с италианската „Стрега" през 2014 г., когато негови подгласници бяха българският писател Георги Господинов и финландската знаменитост Роса Ликсом.

Маркос Хиралте Торенте
Маркос Хиралте Торенте

Клара Санчес и Лоренсо Силва са носители на внушителната „Планета” - призът с най-голяма парична стойност в света след Нобеловата награда, а също така и на най-старото литературно отличие на Испания, което се връчва от 1944 година насам - „Надал“.

Клара Санчес е сред най-значимите представители на съвременната испанска белетристика, с опит като университетски преподавател и журналист в печатни и електронни медии. В романите си анализира социални традиции и културни феномени. Успехът на Клара Санчес е главоломен, произведенията й се издават в стотици хиляди екземпляри и са преведени в над 10 страни по света.

Лоренсо Силва е роден в Мадрид, завършил е право. Като писател печели едновременно признанието на критиката и любовта на читателите. Романите му са едни от най-четените в Испания днес, а някои от тях са и екранизирани. Изключителната популярност дължи на полицейската серия от 8 романа за Рубен Бевилакуа. Два от тях му донасят най-големите литературни награди на Испания.

Сусо де Торо е галисийски писател, журналист и преподавател. Носител е на Националната награда за литература на Испания. Автор на 9 романа и близо 20 книги с разкази и пиеси. Литературата му често прилича на филмов сценарий или текст за театър. Определян от критиката като автор на деградиралата градска среда и разрушението на езика, книгите на Сусо де Торо оказват формиращо влияние върху новата галисийска проза.

Сусо де Торо
Сусо де Торо

И тази година специално внимание е отделено на стойностната криминална литература. Част от програмата на „Софийския международен литературен фестивал“ ще бъдат забележителни имена като Жозе Родригеш душ Сантуш и Хосе Карлос Сомоса.

Португалският журналист, писател и университетски преподавател Жозе Родригеш душ Сантуш има тринадесет романа, отпечатани в над 3 милиона екземпляра по света. Той е водещ на вечерните новини в португалската обществена телевизия. Бил е международен репортер, работил е за BBC и е отразявал войните в едни от най-напрегнатите райони по света. Жозе Родригеш душ Сантуш е награждаван три пъти за журналистическата си работа от CNN и има две награди от португалския Пресклуб.

Големият испански писател, роден в Хавана – Хосе Карлос Сомоса е лекар по образование, специализирал психиатрия. Непредсказуем и екстравагантен като творец, разиграващ свободно паралелни сюжети, философски текстове, лингвистични загадки, мистериозни убийства, Сомоса припознава като свои литературни ментори писатели като Борхес, Кафка и Калвино.

Хосе Карлос Сомоса
Хосе Карлос Сомоса

Специална част от Литературния фестивал е посветена на поезията от Иберийския полуостров. Хосе Луис Гарсия Мартин е испански поет, роден в  Алденуева дел Камино (Касерес). Специалист по творчеството на Фернандо Песоа, той преподава в Университета на Овиедо и е главен редактор е на „Кларин. Списание за нова литература“. Съставител е на различни антологии за съвременната испанска поезия, автор на многобройни студии върху испанската литература. 

Софийският международен литературния фестивал ще бъде домакин и на двама автори, представители на младото поколение на иберийската литература.

Мадридският писател Андрес Барба е сред най-известните млади испански романисти. Дебютът му през 1997 г. му носи наградата „Рамон Сендер”. Същинското признание обаче получава с втората си книга, когато става финалист на престижната награда за роман „Ералде” (2001). Често награждаван автор, творчеството на Барба е преведено на осем езика.

Андрес Барба
Андрес Барба

Унай Елориага е баски писател, все още слабо познат на българските читатели. Първият си роман издава през 2001 г. и с него печели испанската Национална награда за литература през 2002 г. Така той става вторият автор, пишещ на баски език, носител на тази награда след Бернандо Ачага. Сътрудник е в много медии. Публикува три романа, канен е като лектор в различни университети в Европа. Книгите му са преведени на десет езика. 

Писателят Педро Ейраш ще изнесе лекция за португалската литература. Той е преподавател в университета в Порто и изследовател в полето на сравнителното литературознание. Има няколко  издадени романа, театрални пиеси и есета. Негови книги са превеждани, а пиесите му се играят  на различни места по света.

Селекцията на писателите от Иберийския полуостров е направена от независимо експертно жури, съставено от Хавиер Валдивиелсо, Лиляна Табакова, Нева Мичева, Людмила Илиева, Франсишку Назарет, Яна Андреева.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар