"Там, където не сме" или нещо ново от Георги Господинов


Ако сте почитатели на Георги Господинов, вероятно ще останете предоволни от новината, че на българския литературен пазар ще се появи нова книга от автора на "Физика на тъгата".

Издателство Жанет 45 съобщава, че от печат излиза "Там, където не сме" или нова поетическа книга от Георги Господинов, която събира на едно място стихове, които авторът е писал през последната една декада и неиздавани до този момент.

"Там, където не сме" е пета книга по ред след вече класическите му стихосбирки от 90-те „Лапидариум“ и „Черешата на един народ“, след „Писма до Гаустин“ (2003) и общото им издание в антологията „Балади и разпади“ (2007). Георги Господинов често казва, че внася контрабандно поезия в своите романи. Но е вярно и обратното – можем да открием ненаписани романи, контрабандно внесени в стиховете му.

В стихосбирката има нещо от личната и световна меланхолия на „Физика на тъгата“, от новата тревожност в градовете на света. Според автора „Там, където не сме“ е книга не за пътуването, а за чезненето, за тягата към едно мечтано и винаги убягващо другаде („друг ад е“). Според проф. Хенрике Шмид това вече не е просто черешата на един народ, а черешата на света. Едно дългоочаквано завръщане на поета Георги Господинов.

Георги Господинов
Георги Господинов

Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 година в Ямбол. Завършва успешно българска филология в Софийския университет, а по-късно става и доктор по Нова българска литература към Института за литература на Българска академия на науките. Дисертацията му е на тема "Поезия и медия: кино, радио и реклама у Вапцаров и поетите на 40-те години на XX век". Работи като литературовед в Института по литература на БАН от 1995 година. От 1998 до 2000 година е хоноруван преподавател в Нов български университет по писане на есе, а по-късно по съвременна българска литература.

Първият роман на Георги Господинов носи името "Естествен роман" и е най-превежданата българска книга след 1989 година. Романът получава отлични отзиви от издания като Le Nouvel Observateur, Le Courrier и Livres Hebdo. Книгата е отразена дори с рецензия от страна на The New Yorker, който я определя като "анархичен и експериментален дебют", в който "попаденията превишават броя на пропуските", а романът е "очарователен". Медии-институции като Times и The Guardian също му дават положителни рецензии.

Вторият роман на Георги Господинов "Физика на тъгата" също постига забележителен успех, като още с излизането си той оглавява класациите за най-продавани книги в България. През 2013 година "Физика на тъгата" печели наградата "Български роман на годината" на Националния дарителски фонд "13 века България", а през 2014 година е номиниран за четири международни награди – „Грегор фон Рецори“, връчвана от общината на Флоренция, „Стрега Еуропео“, наградата на Haus der Kulturen der Welt (Берлин) и наградата Bruecke Berlin (LCB).

VIBES
VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни