Епизод VII "Силата се пробужда" продължава да покорява всякакви бокс офис рекорди, а ние също оставаме на вълна "Междузвездни войни". Защото, честно казано, никога не сме и слизали от нея.

Ако сте почитатели на епичната филмова сага на Джордж Лукас, то вероятно няма нужда да ви припомняме, че космическите битки с различни по вид кораби заемат централно място в нейната концепция. Независимо дали подкрепяте бунтовниците, или сте привърженици на Империята, няма как да отречете, че и двете страни има какво да предложат по отношение на снаряжението си.

Режисираният от Джей Джей Ейбрамс "Силата се пробужда" също не разочарова и предложи нова порция въздушни спектакли, а особено впечатлени останахме от масивния звяр, конструиран от Първия ред, но за който все пак няма да казваме нищо, защото не обичаме спойлери.

И така, понеже битките във въздуха са централен елемент от "Междузвездни войни", нека отново хвърлим едно око върху някои от най-добре познатите космически кораби, които определят реда в Галактиката. Поне във вселената на Джордж Лукас.

TIE Fighter

star-wars-spaceships-tie-fighter

Дължина: 6 метра. Стандартният изтребител на Империята. Може да бъде забелязан в огромни количества по време на Галактическата гражданска война и в последствие. TIE Fighter може да се похвали с най-висока скорост в Галактиката, успявайки да развие максимална атмосферна скорост от 1200 км/ч. Може да побере до двама пилоти.

Двигателят на TIE е една от най-добрите двигателни системи, произвеждани в Галактиката и това, че няма подвижни части, го прави лесен за поддръжка. Липсата на бойни щитове, хипердрайв и животоподдържаща система намаляват масата на изтребителя и му придават изключителна маневреност.

Главното въоръжение на изтребителя са двойка лазерни оръдия, относително мощни и добре разположени, за да повредят или унищожат друг изтребител или транспортен кораб със средна големина. Изтребителят няма ракети,но такива оръжия могат да бъдат добавени, ако това е необходимо.

X-Wing

star-wars-spaceships-x-wing

Дължина: 12 метра. T-65 X-Wing притежава почти перфектен баланс между скорост, маневреност и дефанзивна система от щитове, което го прави и най-предпочитаният избор сред бунтовниците. Този сладур не е толкова бърз, колкото имперския TIE Fighter, но може да се похвали с по-добра автономия (или иначе казано - възможността да атакува без нуждата от кораб-носител). Екипажът се състои от един пилот и един дроид.

 Millennium Falcon

star-wars-spaceships-millennium-falcon

Дължина: 34 метра. "She’s the fastest hunk of junk in the galaxy!” Познат сред българските фенове на "Междузвездни войни" като Хилядолетния Сокол, това е може би най-култовият и емблематичен космически кораб в цялата история на сагата. Толкова култов, че взима дейно участие дори и в новия Епизод VII. Използван от контрабандистите Хан Соло и Чюбака, първият от които го печели на карти от Ландо Капризиян, Сокола започва жизнения си път като стандартна товарна фрегата YT-1300. Товарният му капацитет достига 100 метрични тона, като Сокола може да превозва до шест пасажера. Слухове твърдят, че Сокола е бил притежание и използван тайно от джедаите, преди Палпатин да се качи на власт. Тези твърдения обаче са недоказани.

Destroyer

star-wars-spaceships-destroyer

Дължина: 1,600 метра. Имперският Звезден разрушител е ключов елемент от Звездния флот на Империята. Изключително ефективен кораб, не само заради огневата си мощ, но и поради впечатляващите си размери. Въоръжен с турболазери, йонни оръдия и прихващащ лъч, Разрушителят е в състояние да превозва 72 TIE Fighter-а и огромно количество наземни войски, включително и щурмоваци. Дори един единствена единица от "имперски" клас има възможност да надвие повечето звездни кораби или да заличи враждебна планета, а неговото просто присъствие е достатъчно да възпре бунт.

Droid Control Ship

star-wars-spaceships-droid-control-ship (1)

Дължина: 3,170 метра. Корабите за контрол на дроидите са използвани, за да координират армиите от дроиди, разположени на земна повърхност. Контролния кораб има формата на пръстен. В центъра на пръстена има голяма сфера. В сферата е разположено управлението на кораба. Контролния кораб има диаметър около три километра.

На кораба има предавателни кули. Кулите са свързани директно с главния реактор на кораба. Така се усилва предавания сигнал към дроидите. За да се увеличи още повече сигнала към главния реактор са прикачени допълнителни реактори. Контролния кораб предава сигналите до дроидите. Бойните дроиди, дроидеките (разрушителите) и дроидските изтребители се подчиняват на сигналите. Тези дроиди също подават сигнали към кораба. Контролния кораб има шестнадесет приемника. Приемниците приемат сигналите, които дроидите изпращат. След това тези сигнали отиват в централния контролен компютър на кораба. После централния контролен компютър издава нови команди към дроидите.

Младият Анакин Скайуокър разрушава Контролен кораб с изтребителя си и осигурява победа по време на Битката за Набу.

Executor

star-wars-spaceships-executor

Дължина: 19,000 метра. "Екзекутор" е личния кораб на Дарт Вейдър – подарен на ситския лорд след битката при Явин. Освен "Екзекутор", Империята построила и други суперразрушители. Дълъг деветнадесет хиляди метра и въоръжен с повече от пет хиляди йонни и турболазерни оръдия, "Екзекутор” е първият от своя клас.

Корабът символизира мощта на имперската флота, а също така и терора, който Вейдър разнася из Галактиката. "Екзекутор" е повреден при битката на Ендор от A-Wing, който се разбил в мостика на кораба. Повредения суперразрушител станал неуправляем. Той се сблъскал с втората Звезда на смъртта и експлодирал при удара.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар