Shamebox – ДНК на срама


Новият проект на Ива Свещарова и Вили Прагер беше премиерно представен в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформънс на 7 февруари. За пореден път зрителят се сблъсква с необичайността на съвременното изкуство, което не познава ограничения. В скоби отбелязваме, че възрастовото ограничение би следвало да бъде 18+, и че сценарият е на англисйки език.


Първият половин час се чудиш какво се случва, случва ли нещо в действителност и ще се случи ли изобщо нещо. А когато нещата започнат да се случват, ти се питаш откъде дойдоха, как са се случили, имат ли посока изобщо и ще тръгнат ли нанякъде. Тогава все още не знаеш, че ще се озовеш между абсурда на безсрамността и не по-малко големия абсурд на срама. И за да разбереш началото, разбира се, трябва да дочакаш края.


Тежко е началото на представлението за нетърпеливия зрител. Ако Ви дойде наум да хвърляте яйца по сцената, не бързайте – героите в тази игра го правят сами – така, както го правят децата. Разбираш, че разширената интродукция е своеобразното детство на срама, който всъщност е главният герой, играещ си на криеница. Преживяването на този срам граничи с инфантилност, а пубертетът му избухва в крайно безсрамие, ако го затворим в кутия. Представлението е един опит на две души да го преодолеят, като в своята неспособност да се справят с него, те се затварят в кутията на всевиждащата виртуалност, минавайки през еволюцията на срама у човешката душа. Там се разкриват срамове, болки и угризения, прикрити зад стената на афишираната сексуалност и самотната безсрамна голота. Дори пред уеб камерата с много зрители, жадни за плът, тя е далеч от красотата на естествената си изява. Стига се до вугарен еротизъм. Виртуалното око ехидно се присмива над истинското, което извира на повърхността. За да разбере Истинското, че Виртуалното е ... далтонист.

Внушения на абсурд, гротеска и самотност се редуват до момента, в който компютърната кутия избухва от библейския мит за срама на Адам и Ева. И чуваш плач. И разбираш, че срамът е пораснал. И вече не е дете, не играе на криеница, а отчаяно пее „We need your love!”

Фотограф: Боряна Пандова; Графичен дизайнер: Георги Флоров

Станислава Соколова

Момичето с най-сините очи! Станислава е мистериозното попълнение в екипа на VIBES и е готова да ви сподели своите гледни точки относно литературни феномени и културни събития, както и лична позиция по разнообразни житейски теми. Един истински творец, който притежава таланта да рисува своите картини и с четки, и с думи.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни