Лампионът е стояща, подова лампа, която се използва като допълнителен източник на светлина в коридора, дневната и спалнята. Освен това той е ефектен акцент, който внася стил и дизайнерско излъчване в интериора на помещението. 

На пазара се предлагат много и различни модели както в традиционен, винтидж и индустриален, така и в модерен стил. 

Експертни съвети при избор на лампион от GRANDecor

Като за начало, задайте си въпроса кaкъв тип лампион ви е нужен?

 • Стандартен лампион

Ако се нуждаете от повече светлина в цялата стая, то това е вашия модел. Той ще допълни основното осветление в помещението без да се фокусира върху определен участък. С подходящ абажур светлината ще се разпръсква деликатно в стаята и ще осигури уют и комфорт. Този тип лампи са подходящи за дневната, около къта за почивка и най-често се разполагат в задната част на помещението.

 • Лампион за четене

Когато купувате лампион за четене или работа, вие се нуждаете от светлина, насочена в определена посока. Този тип осветителни тела са подходящи за поставяне до бюрото, работната маса или в къта за четене.

 • Лампион с насочена нагоре светлина

Ако се чудите какъв лампион да изберете за да изглежда стаята визуално по-голяма, то заложете на този тип. Техният абажур постепенно се разширява в горната си част и озарява деликатно тавана на помещението. Най-добър ефект ще постигнете, ако заложите на два лампиона, поставени в ъглите на една.

 • Лампион с висока стойка и чупещо рамо

Този вид лампи се адаптират към вашите нужди, благодарение на чупещото се рамо, чрез което светлината се насочва в посоката, в която желаете. Някои модели имат и телескопична стойка, която дава възможност за регулиране на височината.

Какъв размер лампион да изберете?

 • Високи лампиони

Ако се нуждаете от допълващо осветление, което се разпространява ефективно в цялата стая, изберете възможно най-висока подова лампа. В идеалния случай, нейната височина трябва да съответства на тази на стенните лампи, ако има монтирани такива.

 • Ниски лампиони

При избор на лампион, трябва да имате предвид точното място, на което ще го използвате, за да избегнете неприятно заслепяване от крушката когато седите на дивана или фотьойла. Ако тя е на нивото на очите ви, това може да бъде много дразнещо. За да предотвратите този ефект, изберете по-нисък модел, който няма да свети в очите ви когато сте седнали.

 • Малки подови лампи

В случай, че разполагате с ограничено пространство, изберете компактен модел лампион с малка основа, за да спестите място.

лампион

Какъв тип абажур да изберете?

 • Абажур с квадратна или заоблена форма

Ако изберете лампион с права стойка, заложете на абажур с квадратна или друга форма с прави линии и обратното – при лампа с извивки или чупеща се стойка, абажурът също трябва да е заоблен.

 • Памучен абажур за повече светлина

Материалът, от който е направен абажура, също има значение. Колкото по-прозрачен е той, толкова повече светлина ще се излъчва в помещението. Ако целта ви е максимално осветяване, търсете памучни или ленени тъкани и избягвайте плътни модели.

Какъв тип да е крушката?

 • Крушки с нажежаема жичка

Най-евтиния вариант за топла светлина са крушките с нажежаема жичка. Те са подходящи за повечето модели осветителни тела, но имат по-кратък живот в сравнение с модерните алтернативи. 

 • Флуоресцентни крушки

Тези крушки са значително по-енергийно ефективни от крушка с нажежаема жичка и имат дълъг живот. Освен това генерират значително по-малко топлина. Основен техен недостатък е, че произвеждат главно бяла светлина.

 • LED крушки

Поради изключителната си продължителност на живот, LED крушките обикновено имат по-висока цена, в сравнение с останалите видове. Те могат да произвеждат топла светлина, а някои модели могат да променят цветовете и нюансите на светлината.

 • Халогенни крушки

Халогенните крушки произвеждат много ярка светлина и могат да осветят големи помещения. Недостатъкът им е, че генерират голямо количество топлина.

 • Ксенонови крушки

Те осигуряват силна и ярка светлина без прекомерно количество топлина. Минус е високата им цена и по-краткият живот в сравнение с този на LED крушките. 

При избор на лампион е важно да обърнете внимание и на това, дали има възможност за регулиране на силата на светлината (димиране), в случай, че тази функция е важна за вас. 

Накрая, според това в какъв стил е обзаведено помещението, потърсете модел с дизайн в същия стил. Така гарантирано ще добавите стил и ще придадете завършеност на интериора.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар