Четеш заглавието и не ти звучи никак романтично. Така е, защото колкото и да не си го признаваме сме свикнали да робуваме на клишета - Любовта носи уханието на нейния  парфюмЩастието е усещане за пясък между пръстите и парещо слънце по кожатаСтрастта е горещият му дъх, докосващ врата ти…Бла, бла…Написано е красиво, но чувствата не се предназначени за четене.

Затова се опитай не просто да прочетеш следващите редове, а да ги почувстваш. Дали любовта няма да се окаже ароматът на прегоряло, идващ от кухнята, когато ТЯ за пръв път се опита да ти изпече сладкиш, въпреки че и до днес не си признава, че никога преди това не беше готвила нищо сладко. А щастието може ли да е пронизващият звук на тенджерата под налягане, над която откриваше баба да ти готви любимото зеле, всеки път, когато се прибираше от Англия по време на следването си. Вече ти е крайно любопитно как ще обвържа страстта с храната, нали? Никога не се съмнявай в един телец и неговата дегустаторска интуиция. Страстта е вкусът на онази странна дъвка, която си купи специално от аптеката и дъвка точно 20 секунди преди да се целунете за пръв път.

Но за мен връх в емоцията на сантименталността заема ароматът на печени чушки. Вървя по тротоара, прибирам се от работа, излизам до магазина, отивам към парка, подритвам пожълтелите листа и от всяка жилищна сграда се носи ароматът на печени чушки. Есента е печени чушки. Печените чушки са дом. Домът е уют. Уютът е семейство. Семейството е любов. Следователно печените чушки са любов. Искрената детска любов, докато обелките от опечените чушки по теб са поне два пъти повече от обелените чушки, помагайки на мама. Първата голяма любов, прераснала в общ дом, общ чушкопек и общо мазе. Вечната любов към това да правим добро и да подарим няколко буркана с чушки на съседите в нужда.

Септември е, все още достатъчно топло за приятна разходка, но не в парка, а в квартала. Премини бавно между блоковете и всеки път, когато усетиш аромата на печени чушки, затвори очи и се усмихни - някой само на няколко метра вертикално от теб консервира любов, както ти си правил толкова много пъти.

P.S. Обещавам, че следващия път няма да пиша за вкуса на лютеницата.

Автор

Носител на вируса на сарказма, преживявам всеки ден с двойна доза самоирония, приемана с чаша хубава бира. Имах късмета да разбера достатъчно рано, че отговорът на въпроса за смисъла на живота е 42. Сега ми остава да открия само кой е въпросът. В преследване на тази мисия, вървя през живота, заобиколена от качествена литература, завладяващо кино и вкусна храна…без да броя калориите.

Напишете коментар