"Речник на погледите". От Елиф Шафак


История за очите, които не виждат,
и за погледите, пред които оставаме голи

Жена с наднормено тегло и нейният любовник джудже се чувстват неловко от погледите, които ги преследват непрекъснато. Затова решават да сменят ролите си – мъжът започва да излиза с грим, а жената – да рисува мустаци върху лицето си. Но докато жената иска да се скрие от всички, мъжът отговаря на взора на минувачите с високо вдигната глава. Той пише свой „Речник на погледите“, за да покаже мощното въздействие, което може да предизвика един обикновен поглед.


„Речник на погледите” е третият роман на Елиф Шафак, определян като най-авангардната ѝ творба, а стилът и сюжетът са високо оценени от литературната критика в Турция. Орхан Памук го описва като „омагьосваща комбинация от жалост и жестокост”. Отличен е с наградата „Най-добра книга” за 2000 година от „Съюзът на турските писатели”.

Това е един различен и многопластов сюжет, въздействащ разказ за очите, които не виждат, и за погледите, пред които оставаме голи. Из страниците на романа изкусната „разказвачка на истории” разглежда темата как „да виждаш и да бъдеш видян” определя човешкия живот. Действието се простира от Сибир през XVII век през Франция от XVIII век до днешен Истанбул. Типично за характерния стил на авторката, различните истории и герои се оказват неразделно свързани. Неуловимата нишка, която обединява всички места и времена, е мотивът за красивото и грозното и как обществото възприема различните.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни