Пет любими парчета на Димитър Бодуров


Димитър Бодуров е български джаз пианист и композитор, който е роден във Варна, но живее и твори в Холандия над 10 години. Носител е на няколко награди за джаз и концертира из Европа. Има издадени редица албуми за холандски и норвежки лейбъли, както и за собствения си лейбъл Optomusic.

Освен че е един от най-открояващите се и утвърдени композитори на България, Димитър Бодуров подкрепя смелите идеи и иновациите. Поставя си за цел да разшири културните граници на страната и успява, ако съдим по успеха на музикалния фестивал RADAR, на който е артистичен директор.

RADAR Festival се провежда в родния град на композитора - Варна и е предизвикателство, с което Димитър Бодуров се заема с огромно желание и любов. Самият той участва в проекти, които са с широк жанров спектър и комбинират джаз, електроника и мултимедия.

“Програмата на Радар 2017 е изключително разнообразна. От мистичен неокласицизъм през новаторска електроника, джаз, хумор и бийтбокс. Може би обединяващ елемент на тазгодишното издание е виолончелото. което присъства както в най-класическия си образ, така и в една изключително предизвикателна роля в дуел с барабаните и джаза. Друг нов елемент в програмата е музикалният театър. Един много интересен съвременен жанр, който открива още едно ново измерение на музиката.”

Повече за събитието можете да научите тук.

Вдъхновен от наближаването на фестивала, Димитър Бодуров ни сподели своите пет любими парчета, които са част от програмата на четвъртото издание на RADAR и разбираемо не излизат от главата му през последните седмици.

  1. Аня Лехнер и Франсоа Кутюрие

 

Двама прекрасни и изключително активни музиканти от легендарния немски лейбъл ECM ( Edition for contemporary music).  Техният албум Moderato cantabile докосва едно музикално табу, а именно, мистицизма в музиката. Прекрасна колекция от композиции на Джурджиев, Момпоу, Комитас, както и на Кутюрие. Музика, която моментално ни пренася в едно безвремие, съзерцание и медитация. Наистина има нещо трансцидентално.

  1. DrummingCellist

The Leaving of Siddhartha е закриващият трак на дебютния албум на словенския мулти-инструменталист Кристиян Крайнчан. Познавам Кристиян от Холандия. Един млад и много талантлив човек. Освен барабанист, виолончелист и композитор, той се занимава и с кино режисура, което определено си личи в музиката му. Албумът е много интересен – започва с необичайна интерпретация на чело сюита от Бах в дуел с барабаните, преминава през медитативна интерпретация на Fratres на Арво Перт и завършва с композицията на Кристиян The Leaving of Siddhartha. Самата композиция е едно дълго кресчендо, което кулминира с многопластово натрупване, сякаш акумулирано през целия албум.

  1. Clavexperience – Soul land

 

Чудесни млади музиканти от София, които съчетават гласове, електроника и клавишни. Прекрасно се вписват в съвременния граски пейзаж. Мисля, че ще са прекрасен завършек

  1. Notes on Hopper – Summer evening

Музикално-театралното представление Бележки по Хопър съчетава песни, импровизации, речитатив (spoken word) и мулти-медия, за да разкаже драматичната история за живота и картините на американския художник Едуард Хопър. Много красива музика на Пол ван Брюхе и текстове на Джудит Схолте.

Представлението е 70мин без пауза, изключително интензивно, дълбоко пътуване в една красива, но и мрачна любовна история. Освен като пианист, в този проект участвам и като продуцент. Записахме и смесихме албума в моето студио в Амстердам.

  1. FKA Twigs – Two weeks

 

А това е една моя любима група отскоро, която се надявам да видим на Радар в бъдешите издания. Страхотен саунд и аранжименти, много смели идеи и най-вежното - всичко е на живо.

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни