Вече малко повече от 2 години се излъчва един от малкото медицински сериали в българския ефир, който набира все повече почитатели и верни зрители.

През последните години се появиха доста български сериали, но като че ли само "Откраднат живот" успя да постигне това, което е цел на всяка такава продукция - да спечели зрители, които очакват всеки нов сезон и епизод с нетърпение; колеги, които го коментират в началото на работния си ден; семейства, за които единственият час, прекаран заедно през деня, е докато го гледат и истински човеци, които намират себе си в съдбата на героите.

Но как "Откраднат живот" успя да постигне тази симбиоза между предварително планирания сценарий на филма и непредвидимите обрати в живота на зрителя?

Реализмът

Съдбите на героите не са допълнително захаросани и обилно поляти със сметана, нито пък са излишно драматизирани, пропити с литри сълзи. Зрителят се припознава по съвсем естествен начин в случващото се в сериала. Хиляди майки виждат себе си в Евгения, която със силата на българската майка преглъща болката от разстоянието до нейните деца и внуци, напуснали страната за по-добро бъдеще в чужбина. Стотици тайно разпознават себе си в д-р Кръстева, съчетаваща слабостта пред зависимостта към алкохола и силата да промени себе си в името на професията и призванието да помага на най-малките пациенти. Достатъчно дами, скришно от мъжа до тях, следят какъв ще бъде избора на Зорница между правилното и желаното, между горящата страст и топлещата обич.

А ти в кого откриваш себе си?

Българското

Неоспоримо, има чудесни чужди сериали. Но е съвсем различно възприятието, когато добрият сюжет се развива ежедневно през погледа на персонажи, носещи чисто български имена като Борис, Христо и Албена. Да, различно е болницата да не е "Джон Хопкинс", а "Св. Кирил" и по телевизията да не се излъчва CNN, а родният национален канал. Различно е да няма дублаж, нито субтитри и да разпознаваш софийските улици, по които и ти минаваш често. Защото да, ние умеем да ценим чуждото, но можем да обичаме истински само българското.

Владо Карамазов в "Откраднат живот"

Монолозите

Определено една от най-силните страни на „Откраднат живот” са монолозите, които често те хващат за гърлото, припомнят ти твоите грешки, обясняват ти миналите избори или те подтикват към бъдещи решения. Но всъщност е излишно да ги описвам, когато имам възможността да ги цитирам:

"Всеки осъден на смърт има право на своето

последно желание. Чудя се дали така

умираме по-леко, или животът с жестокост

ни помахва за довиждане, за да издълбае в

душите ни като наточен скалпел...

думичката КРАЙ.

Всички сме осъдени. И едва когато го

проумеем, сваляме короните от фалшиво

его. Разбираме, че всеки път, когато се

опитваме да контролираме нечия съдба,

всъщност крещим “страх ме е, че ще си

отидеш”.

Автор

Носител на вируса на сарказма, преживявам всеки ден с двойна доза самоирония, приемана с чаша хубава бира. Имах късмета да разбера достатъчно рано, че отговорът на въпроса за смисъла на живота е 42. Сега ми остава да открия само кой е въпросът. В преследване на тази мисия, вървя през живота, заобиколена от качествена литература, завладяващо кино и вкусна храна…без да броя калориите.

Напишете коментар