Наградите на филмовата академия на САЩ, по-известни като "Оскарите", се присъждат за първи път през далечната 1929 г. Считат се за най-престижната филмова награда не само в САЩ, а изобщо. Няма актьор, който да не мечтае да получи "златния рицар". Това обаче става все по-сложно начинание.

През последните години, подобно на наградите "Грами", "Оскарите" също са обект на критики за липса на културно и расово разнообразие в номинациите. В резултат на това се появиха кампании като  #OscarsSoWhite, които твърдят, че наградите са доминирани от бели актьори и то главно мъже. (припомнете си тук)

На церемонията тази година пък Натали Портман използва тоалета си, за да отправи послание, насочвайки вниманието към феминистки и политически проблеми, пренебрегвани от гилдията в Холивуд. Върху роклята в златно и черно на Dior Haute Couture бяха избродирани имената на талантливи жени режисьори, пренебрегнати от Академията.

През цялата 92-годишна история на Оскарите едва пет жени са получавали номинация в категорията за най-добър режисьор. От тях печели само Катрин Бигълоу през 2010 г. за филма "Войната е опиат". Холи Бери пък е първата и до момента единствена черна жена, която печели в категорията за най-добра актриса през 2002 г.

Академията системно е критикувана, че не разпознава и дори пренебрегва таланта на жените и хората от малцинствата, които имат участие в продукцията на екрана или зад него. Това принуждава Шерил Бун Айзък (директорът на Академията през 2016 г.) да обещае да удвои броя на жените и цветнокожите членове до края на 2020 г. Тази седмица Американската академия за кинематографично изкуство и наука въведе и нови изисквания към претендентите.

  • Новите критерии

Филмите ще трябва да покриват нормите за толерантност в най-малко две от общо четири категории, за да могат да се включат в надпреварата за най-престижните награди в света на киното. Миналата година и наградите БАФТА, британският еквивалент на Оскарите, въведоха подобни правила.

До възможността за награда за най-добър филм ще се допускат само продукции, които дават поле за изява на слабопредставени групи (жени, расови и етнически групи, хора с увреждания и ЛГБТ+ общността). Изискванията са в сила не само за актьорите, но и за всички звена, участващи в процеса.

Областите, в които трябва да бъдат включени такива групи са четири. На първо място екранната актьорска игра и сюжетните линии, като "поне един от главните или поддържащи актьори  трябва да е от слабопредставена расова или етническа група", а също и 30% от целия актьорски състав; на второ творческите ръководни позиции – отново най-малко 30% от екипа трябва да е съставен от жени, ЛГБТ+ представители, хора с увреждания и хора от малцинствата. Същите правила важат и за платените стажове и обучение, както и за звеното, отговарящо за публичното разпространение и маркетинга.

В изявление президентът на Академията Дейвид Рубин и изпълнителният директор Даун Хъдсън обявиха, че се надяват новите изисквания да решат проблемите: "Вярваме, че тези стандарти ще бъдат катализатор за дълготрайна и коренна промяна в нашата индустрия".

  • Кога влизат в сила?

Изискванията за всички останали категории си остават, както досега. Филмите, които ще се състезават за "златния рицар" през 2022 г. и 2023 г., ще трябва да декларират наличието на разнообразие в актьорския състав и екип, но няма да са задължени да покриват минималните стандарти. През 2024 г. обаче продукциите ще могат да кандидатстват за голямата награда "Оскар", само ако са изпълнили поне два от четирите критерия.

Заради пандемията следващата церемония по раздаването на наградите "Оскар" е отложена с два месеца за 25-ти април 2021 г. За първи път сред номинираните могат да бъдат и филми, които не са имали официална премиера, а вместо това са дебютирали в стрийминг платформи.

Предстои да разберем дали новите стандарти ще тушират дългогодишните критики към Академията, или просто ще се превърнат в огромна пречка в творческия процес за филмите, чиито създатели имат амбиции да спечелят в най-престижната категория, защото в крайна сметка изкуството е въпрос на вдъхновение, а не на математически изчисления.

Автор

Студентка по журналистика, намираща вдъхновение навсякъде около себе си. Обича да изследва необятния свят на литературата и киното. "Никога няма да преплуваш океана, ако те е страх да изгубиш брега от погледа си." - Христофор Колумб

Напишете коментар