Първите ни по-съществени стъпки в света на грима започват в прогимназиален-гимназиален период. Тези етапи имат своите наивни и очарователни моменти. Изборът на първия фон дьо тен може да се категоризира като най-трудната задача дори за ветераните в изкуството на грима. Липсата на уроци по гримиране в платформи като vbox7 и YouTube ни даваха възможността да грешим и да се учим от грешките си напълно сами. От нанасянето на фон дьо тен навсякъде, дори върху устните ни, карайки ни да се сливаме с почти всеки фон, до съчетаването на несъчетаеми цветове сенки. Но както ние, така и светът на красотата, сме извървели дълъг път.

Днес можем да говорим за силно нашумелите понятия контуриране и хайлайт, които завладяха бюти сцената с гръм и трясък. Есенцията им е игра със светлосенките, с идеята чрез тях да подчертаем своите естествени дадености.

Контурирането играе ролята на скулптор на нашето лице. Слагане на сянка по ключовите места създава илюзията, че те са по-изпъкнали и с тази техника можем да имаме по-ясно изразени скули, нос и цялостен овал на лицето, отвличайки вниманието от не толкова любимите черти, които искаме да намалим - бузи и челюстна линия.

Хайлатът служи за подчертаване на конкретни черти, като поставяме продукт, който привлича светлина. Така създаваме илюзията за център и фокусът отива именно към хайлайтнатите места.

Спомняме си сложните схеми, които показват кое, къде, защо и как да се нанесе, които самата Ким К. ни поднесе преди само няколко години и всички включихме в своята рутина, за да постигнем желаните корекции във външния си вид.

Днешните тенденции са далеч от това. При контурирането можем вече да говорим за естественост. Тази година по модните подиуми виждаме, че акцентът вече не е в силно изразените и остри черти, а точно обратното. За тази цел трябва да използваме по-нежни и телесни тонове, когато контурираме и да създадем илюзията, че съвсем натурално светлината пада именно на избраните от нас места.

Също така превес взима ружът в розови, червени и оранжеви тонове като можем да го поставим, където бихме поставили нашия контур или в централните части на лицето. Така отново създаваме картина на естественост, сякаш слънцето е галило кожата ни досега и имаме лек, свеж загар, правейки излъчването ни по-младежко.

Докато в началото пък слагахме нежно количество хайлайт, което да загатва блясък, то днес не е така. Новите трендове са насочени към използването на цветни продукти и различните ефекти, които техните нюанси имат, когато попаднат под светлина. Напоследък е изключително модерна “гланцираната" кожа (или “glossy” skin), която е чиста, добре хидратирана, до момента, в който дори изглежда леко влажна. Пастелните цветове са едни от най-използваните в бюти средите, като можем да видим много такива палитри и видео уроци за грим, в които това е фокусът на целия makeup look. Избирането на нестандартни цветове и добавянето на блясък на изненадващи места е също обичайна практика днес. Но може би най-горещата тенденция в момента е цялосният блясък - поставянето на бляскава пудра по цялото лице или прибавянето на озаряващи капки към фон дьо тена.

Тези нови и модерни идеи, както и какво може да очакваме през следващата година, са най-добре изразени в Парижката седмица на модата. Там ясно се виждат цветове, които ще са хит и съчетанията, които ще са модният център за 2019-а.

Ние сме в постоянен процес на промяна и в непрестанен обмен със света и хората около нас. С промените, които настъпват, можем да се впуснем в нови идеи и стилове, които да ни научат на повече за самите нас и чертите на лицето ни, за да можем да преоктриваме красотата си по различен начин всеки ден.

Автор

На 22 години. Кореист, търсещ новото и предизвикателството. Харесва симбиозата между модерното и древното, за да я спечелите - цитирайте Аристотел, докато играете компютърни игри, или ѝ подарете таралеж.

Напишете коментар