В търсене на перфектния кадър: Николай Пандев

Героят на нашата история е един енергичен и неспиращ да показва красотите на България и света фотограф - Николай Пандев. Улавяме го в неудобен момент - обграден от 20 килограма техника, нагазил в плитчините на Ропотамо, очакващ поредния точен момент. Този му стоицизъм показва, че той обича работата си и не се шегува. Търси перфектния кадър с монашеско търпение, спартански усилия и с творческия размах на джедай пред каските на свита нахъсани щурмоваци. Фотографът, чийто усет към природните феномени често го позиционира на страниците на престижни издания като National Geographic, влиза в плитчините на Ропотамо, провокиран от Canon и кампанията #mynextfirst.


Идеята да живее тук и сега, опитвайки нещо вълнуващо за първи път, тласка обектива му към резервата на Южното Черноморие. "Предизвикателството за мен в случая бе да снимам нещо, което не съм снимал досега. Замислих се, че нямам никакъв професионален афинитет към голи мацки и пичове, и се ориентирах към другата непозната за мен територия - животните“, разказва с усмивка Ники.

В продължение на седмица изучава разнообразието от птици по устието на Ропотамо, издирва подходящо за снимки убежище, а кодовете в общуването на пернатите усвоява с помощта на добрия си колега и приятел Богдан Боев. "Той има знания, на които може да завиди и орнитолог. Накара ме да видя йерархията и интелекта в общуването на тези създания. Уайлд лайф фотографията е най-трудният ми жанр досега, защото в него нищо не подлежи на режисура. Остава ти само търпението и късметът да уловиш момента“, категоричен е Пандев. Изнася целия проект с раница, на чийто обем би завидял и американски рейнджър.

В дланта му рядко приляга обектив под 3 килограма. "Добрият кадър иска да оставиш комфорта на дивана вкъщи. Трябва да положиш усилие, независимо дали в края на деня ще се прибереш без снимка, или си успял да напълниш две карти само за час. Всеки път, когато излизам от вкъщи с цялата си техника, съседите питат "Ники, изнасяш ли се?", откровен е артистът.

Превозвайки инструментите на труда си, той често страда от ограничения в размера на багажа по летищата и пътува с кантар. За да поддържа искрата на любопитството жива, всяка година си поставя за цел да посещава едно ново място у нас и едно по света. На родна земя почти винаги избира Родопите като дестинация, в която да разтвори душата си. Описва страната ни като една от най-добрите дестинации за снимки на нощно небе. "Опитвал съм да снимам нощно небе в много европейски точки, но там всичко е прекалено урбанизирано и светлинното замърсяване е изключително високо. В един Лондон вдигаш глава и рядко виждаш, че има звезди. За да имаш красив Млечен път например, трябва да си далече от населено място и да имаш интересен преден план, а у нас гъмжи от исторически забележителности на всеки километър“, горд е Ники.

Британската столица не се вмъква случайно в разказа му – тя е негов дом в продължение на 15 години. По време на престоя си в Англия, Пандев се издържа от фирмата си за ремонтни дейности, която управлява със страстта, с която насочва обектива си към поредния шедьовър от живия живот. Там развива основната си мрежа от партньорства с издания, изложбени зали, съмишленици визионери и фотографи от цял свят. В единственото му ергенско лято от гимназиалните години насам Лондон го среща и с жената, с която намира центъра си.

Тя е българка и в момента очакват второ дете. "Този град ми е дал много. Пораснах там. Заминах завършен тийнейджър и се прибрах със семейство. В един момент обаче си казах - "достатъчно". Единственото, което ми липсва от Лондон, е един ресторант с индийска храна за вкъщи. В същото време никога не бих разубедил някого, който иска да опита що е чужбина, и Англия в частност“, обяснява Ники.

Статутът му на емигрант е замразен, но любовта към фотографията продължава да чертае пътя му между поне два континента годишно. Няма конференция или уъркшоп, на която да не му задават екзистенциалния за успеха на един фотограф въпрос: "Жена ти как те търпи?" "Истината е, че ти трябва сродна душа. Синът ни беше на две, когато влезе в джунгла в Индонезия. Миналата година имах снимки в Сингапур и след това отидохме на ваканция в Тайланд. Семейството не бива да те ограничава, то е основата, която ти позволява да скочиш още по-високо“, казва Пандев.

С любимите му хора все още не са били заедно в Исландия, която Ники сантиментално нарича "друга планета". По време на първото си посещение там, българинът прави уникалния кадър на Северното сияние, който влиза в юбилеен брой на National Geographic. Зад спиращата дъха снимка стоят три дни спане в кола, постоянна проверка на прогнозата за облачната покривка и соларната активност, три слоя дрехи и два чифта ръкавици. "Тази държава е последното диво място в Европа, тя няма аналог като биоразнообразие и геология. Шофирал съм 2000 км, като имаш предвид, че там пътищата са предимо черни, но можеш да караш с 80 км/ч. И за 10 дни зад волана си давам сметка, че съм спрял само на един светофар в Рейкявик. Всеки път там се опитвам да намеря някаква гад, един исландец, който да е враждебно настроен, и се провалям чудовищно. Давам ти пример. Отсядам в хостел в най-северната възможна точка извън туристическия сезон и собственикът казва: "Нямам нищо за ядене, но карай след мен, на 30 км има ресторант.“ Казвам му "Покажи ми мястото на картата, няма нужда да шофираш“, а той: "Не, ще ти бъда гид.“ Уникално добри хора са. Моя теория е, че островитяните са по-топли хора, защото, живеейки на остров, са принудени да са задружни“, разказва Ники.

Колежът му е YouTube

Ники Пандев е абсолютното доказателство на теорията, че когато всяка твоя клетка е изтъкана от талант, пътят ти в едно изкуство е постлан със шансове, а не с железни дипломи. Няма фотографско образование и често обича да казва, че Google му е университетът, а YouTube - колежът. "Всеки може, стига да е достатъчно мотивиран и да има поне малко яснота как и къде да сбъдне целите си. Учим се с времето и с опита, отново снимане и пак снимане. Винаги можеш да научиш нещо ново и от най-големия аматьор“, категоричен е Ники.

Съветите, които би дал на всеки ентусиаст със смартфон или професионален апарат в ръката, са прости. Първо: "Не спирайте да снимате!“. Второ: "Взаимодействайте си със себеподобни, търсете сродната душа по интереси.“ И не на последно място: "Не спирайте да мечтаете и на фокус!“

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни