Предполагаме, че няма човек, който да не обича да пътува - било то в родната си страна или в чужбина. Пътуването в наши дни няма нищо общо с пътуването преди 15, 30 и повече години. Днес можем с няколко клика да видим на какво разстояние се намираме от дадената дестинация, колко време ще пътуваме, на колко места можем да отседнем като хотели, къщи за гости, апартаменти, дори и бунгала. Много приложения са създадени именно с такава цел – да улеснят и направят пътуването ни по-леко и незабравимо.

Днес ще ви представим приложения, които биха ви помогнали, без значение дали сте в България, Германия, Русия, Япония или Америка. 

Momondo

momondo

Всяко приключение започва с търсене на транспорт до желаната дестинация. Тук идва Momondo – най-добрият ви приятел, когато стане дума за самолетни билети. Приложението предоставя възможност да видите най-добрите цени според разстоянието, страната и самолетната класа, в която смятате да пътувате. Включена е и т.нар. multi-city комбинация, която ти показва различни варианти за обикаляне на няколко града, с прикачвания и други екстри. Приложението е налично както за iOS, така и за Android. 

Booking.com 

booking

Въпреки името, включващо .com, това е приложение и ни трябва, когато вече сме намерили билети за полет до желаната дестинация. С Booking.com можете да си намерите най-добрите оферти за хотели, апартаменти под наем, къщи за гости и други. Предполагам, че всеки знае за него, понеже е от много години на пазара и често срещаме реклами по телевизия, интернет, дори и радио. Има и много възможности и екстри, като например отстъпка, направена за вас след няколко резервации, осъществени чрез приложението. Достъпно е и за iOS, и за Android. 

Guides (by Lonely Planet)

Guides

Това е приложение с информация и база данни за всички забележителности като музеи, паметници, исторически и културни сгради, дори кафенета и ресторанти в даден град. Всичко това е дело на американци, но е предназначено за използване по целия широк свят. Ако планирате да отидете до Рим и Милано, можете с два клика да видите какво да посетите, без да се "ровите" с часове в интернет. Според техни данни, има включени над 8 000 града, разпръснати навсякъде по света. До преди около две години приложението беше платено, но вече е безплатно. Достъпно е за iOS и Android. 

Waze

waze

За пътуването с личен автомобил насреща е приложението номер 1 за GPS навигация в реално време, с над 100 милиона потребители. Waze придоби голяма известност в България през последните години. В него потребителите отбелязват къде има камера за скорост, къде има полицейски пост, къде пътя е в ремонт, къде се образуват задръствания, къде има големи дупки, с които трябва да се внимава, дори и къде има блъснати животни на пътя. Други опции са намирането на паркинг чрез приложението, както и следенето на пътни знаци. Лично аз го използвам постоянно, когато пътувам, както и почти всеки, когото познавам. Безплатно е и е достъпно за iOS и Аndroid. 

Moovit 

moovit

Moovit е точното приложение за случаите, в които ви се налага да пътувате с обществен транспорт в непознат град. Нужно е да въведете точка А, на която се намирате и точка Б, до която искате да отидете. Тогава пред вас ще се открият различни възможности, като вървене пеша, използване на такси, автобус, метро, трамвай и други. Можете да видите с кое ще пристигнете най-бързо до крайната точка, след колко време ще можете да хванете автобуса или метрото, например. Подобна услуга предлагат и от Google, но към този момент много потребители предпочитат безплатния Moovit. Може да се използва на смартфон и смарт часовник, и е достъпен за iOS и за Android. 

MeMeteo

memeteo

Това е приложение, с което можете да видите прогнозата за времето за седем дни напред с невероятна точност (според отзивите на потребителите), както и 30 дена напред, но условно и не напълно точно. Скоро ми се наложи да имам дълъг престой в чужбина, където за да видя времето, имах само прогноза по телевизията на немски език, но тогава научих за MeMeteo и съм доста доволен. Приложението показва и други показатели като налягне, UV индекс и други. Безплатно и е достъпно за всички платформи. 

Spotify

Spotify

Възможно ли е пътуване без любимата музика? Щом вече сте си закупили безжични слушалки, можете да се насладите на любимия си изпълнител, гледайки забележителности в красиви градове. Spotify е най-голямото приложение, само за музика и подкасти с над 1 милиард потребители. Има въможност за слушане и офлайн, но за него трябва да закупите месечен Premium абонамент. Интересни опции са Daily Mix-овете, които се генерират специално за вас, според вкуса ви. Достъпно е за всички платформи и можете да го изтеглите безплатно. 

Google Translate

Google Translate

Поредно приложение, този път от Google, което може да ни бъде изключително полезно в страна с непознат за нас език. Всеки е използвал този преводач поне веднъж. Той се разработва от много години и има страхотни функции, като превод в реално време с камера или писане на ръка на дисплея на телефона (сравнително нова функция). Също така, можете чрез микрофона да запишете дадено изречение и да го преведете, като то ще бъде изговорено от т.нар. AI Bot (ботове с изкуствен интелект). Разбира се, има и други приложения, предлагащи подобни функции, но не работят толкова добре и засега Google Translate е фаворит. Безплатен е, дори някои по-нови модели смартфони го имат инсталиран фабрично.

Storytel

storytel

Това е приложения за слушане на аудиокниги и подкасти. Достъпно е на няколко езика и има над 215 000 аудиокниги, които можете да слушате, докато пътувате с автобус или на презокеански полет, например. Storytel тепърва набира популярност в България, което поражда и известни проблеми, като факта, че можете да изтеглите приложението от AppStore или Google Play Магазин безплатно, но е нужно да заплатите, за да слушате дадена аудиокнига. Скорошни отзиви описват цените като твърде високи, но с времето ще спадат, а ако погледнем картинката от друг ъгъл, дори и да четем книгата на хартиен носител, отново трябва да платим. Това е приложение с голямо бъдеще и това е причината да намира място в нашата класация. 

TheFork / OpenTable

thefork

За финал ви представяме две идентични приложения, с които можете да намерите най-добрите места за хранене и дори да си направите резервация. В тях има регистрирани над 50 000 ресторанта по целият свят, от които лесно можете да изберете какво искате да хапнете и да ги сравните според рейтинга и отзивите на други клиенти. Безплатни са и са достъпни за всички платформи. 

Това бяха всички приложения, които ще ви бъдат верни спътници както при планирането, така и по време на пътешествието. С тяхна помощ и благодарение на развитието на всички видове технологии, можете да създадете незабравими спомени с любими хора!

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар