Кончината на Дейвид Бауи несъмнено е най-голямото, но и трагично събитие на световната поп култура за тази седмица, като хиляди отдават почит на британската икона.

Дейвид Бауи издъхна броени дни след 69-ия си рожден ден и издаването на неговия последен албум Blackstar, губейки тежката битка с рака.

Трудно е да се говори и пише за личността на Дейвид Бауи, най-малкото защото трудно може и да се каже, че става дума за една-единствена личност. Британецът обединяваше в себе си различни образи и персонажи, като безспорно най-популярното му алтер его бе това на Ziggy Stardust. Дейвид Бауи бе уникален сам по себе си артист, а светът на музиката загуби един от най-нестандартните и ексцентрични хора, които някога са се докосвали до сцената. Не е никак изненадващо, че отзвукът от смъртта му е толкова, толкова силен.

Тъгува и светът на модата. Дейвид Бауи, заедно с всичките си алтер его и персонажи, повлия огромен брой дизайнери през последните няколко десетилетия. Както се казва в материал на New York Times по темата, "въпросът не е кой дизайнер е повлиял Дейвид Бауи, а кой не е".

Модели, повлияни от образите на Дейвид Бауи. От ляво надясно: Жан-Пол Готие (есен 2013); Хайдер Акерман (пролет 2006); Дрис Ван Нотен (есен 2011)
Модели, повлияни от образите на Дейвид Бауи. От ляво надясно: Жан-Пол Готие (есен 2013); Хайдер Акерман (пролет 2006); Дрис ван Нотен (есен 2011)

Белгийският дизайнер Дрис ван Нотен преработи записи от "Heroes" и ги използва като саундтрак за пролетната си дамска колекция през 2011 година, а през същата година мъжките му модели излязоха на подиума с прически тип "Ziggy Stardust". "Дейвид Бауи отвори големите врати за нашето бъдеще и запали онази искра на креативност, която се оказа от съществена важност дори днес", споделя Ван Нотен.

Ванеса Фрийдман от New York Times добавя: "Дейвид Бауи се оповаваше на мощта на променящите се образи. На възможността да предефинираш образа, който играеш - на сцената, в живота, няма значение къде. Да го предефинираш през това, което носиш. Той олицетворяваше убеждението, че в постоянното преоткриване има огромна стойност, а животът и успехът му са доказателство, че е бил прав. Въпреки че и преди изпълнители и дизайнери са флиртували с трансформацията на образа, Дейвид Бауи я шифрова и я превърна в работещ принцип".

Безупречен, както винаги: Дейвид Бауи на "Уембли" по време на турнето Station to Station (1976)
Безупречен, както винаги: Дейвид Бауи на "Уембли" по време на турнето Station to Station (1976)

Дейна Томас, автор на "Богове и крале: Възходът и падението на Алекзандър МакКуин и Джон Галиано", припомня, че в интервю за Playboy през 1976 години, Дейвид Бауи споделя пред Камерън Кроу: "Когато изляза на сцена, винаги се опитвам да направя шоуто си възможно най-добро и интересно. И нямам предвид единствено да пея песните си и да се движа. Смятам, че ако наистина искаш да забавляваш хората, трябва да включиш във всичко и начина, по който изглеждаш".

Тези думи на Дейвид Бауи отново ме карат да се замисля, в каква степен британецът е повлиял десетки артисти, иначе определяни като ексцентрични и нестандартни през годините. В часовете след смъртта на Бауи, социалните мрежи бяха заляти от постове, свързани с британеца. Замисляте ли се, че почти нямаше такива, в които Дейвид Бауи да изглежда по един и същи начин?

How are you, Mr. Bowie?
How are you, Mr. Bowie?

Независимо кой е любимият ви "трансформиращ се" образ, независимо дали говорим за Мадона или Лейди Гага, всички те малко или много следват тренда, наложен от Дейвид Бауи и неговите безбройни алтер егота. Ванеса Фрийдман отбелязва, че без Дейвид Бауи вероятно нямаше да се наслаждаваме на дизайнери като Марк Джейкъбс и Миуча Прада, добили славата на хора, коренно променящите собствените си трендове от сезон на сезон.

Един от основните девизи на Дейвид Бауи бе "в момента, в който те разпознаят, значи е време за промяна". Рефрен, който спокойно можем да заявим, че в пълна сила важи и за световната мода. Сега полите са къси, след това стават дълги. 50-те настъпват, а после отстъпват място на 80-те. Динамиката е абсолютна и няма край.

Как Дейвид Бауи проправи пътя за останалите: Британецът излъчва ексцентризъм като Ziggy Stardust (1973)
Как Дейвид Бауи проправи пътя за останалите: Британецът излъчва ексцентризъм като Ziggy Stardust в костюм на Кансай Ямамото (1973)
Британският супермодел Кейт Мос като Дейвид Бауи на две корици на Vogue
Британският супермодел Кейт Мос като Дейвид Бауи на две корици на Vogue

Шерил Гарът от The Guardian разказва за любопитен разговор с японския дизайнер Кансай Ямамото, чийто дрехи са вещо използвани от Ziggy Stardust - най-популярното сред всичките алтер егота на Дейвид Бауи. Британецът носи ексцентричен костюм на Ямамото по време на свое шоу в Radio City Music Hall в Ню Йорк през 1973 година.

"Между Токио и Ню Йорк има часова разлика от 13 часа. Мой добър приятел ми се обади на няколко пъти през нощта, за да ми каже, че "има много интересна личност на име Дейвид Бауи в Ню Йорк" и че "трябва да отида, за да го видя, незабавно", разказва Ямамото, добавяйки: "Ако някой ти се обади отново и отново в 3 сутринта, значи наистина трябва да става дума за нещо интересно. Поради това отложих всичките си ангажименти за седмицата и се качих на самолета. Никога не бях виждал шоу, подобно на това на Дейвид Бауи. Когато шоуто започна, той се появи, носейки моите дрехи. Тогава имаше движение, което се нарича hikinuki, при което някой, който носи един костюм, го сваля и под него се разкрива друг. Спомням си, че Дейвид Бауи носеще костюм изцяло в черно, а когато изведнъж той изчезна, отдолу имаше напълно цветен такъв. Беше много драматично, а тълпата просто полудя".

Дейвид Бауи постави модни трендове, които са актуални и до днес
Дейвид Бауи постави модни трендове, които са актуални и до днес

Жан-Пол Готие също споделя за вдъхновението, което е почерпил от покойния Дейвид Бауи. "Живеех в Париж, когато за първи път се сблъсках с музиката на Бауи. Той бе облечен в рокля за обложката на The Man Who Sold the World, което породи чувство на оригиналност, която бе невероятна за времето си. Помня, че посещавах гей барове в Лондон, в които често и Бауи ходеше, като това ни даде куража да не се крием, да имаме вяра в себе си".

Изпреварил времето си: Дейвид Бауи в рокля за обложката на The Man Who Sold the World
Изпреварил времето си: Дейвид Бауи в рокля за обложката на The Man Who Sold the World
Пореден модел, поредна колекция, вдъхновени от Дейвид Бауи. Just bigger than life.

Каквото и да добавим, би било излишно. Влиянието на Дейвид Бауи върху поп културата и модата е все толкова силно и до днес, а доказателство за това е и факта, че дори съвременни кумири от калибъра на Кание Уест определиха британеца за свое водещо вдъхновение. Невероятно е как едно човешко същество би могло да бъде подобен хамелеон, вадещ толкова запомнящи и уникални образи от ръкава си, и то при положение, че трудно можем да кажем, че някой му е "проправил пътя". Точно както Дейвид Бауи проправи пътя на тези след него.

Just David Bowie
Just David Bowie

11

12

 

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар