Младежите в България стават все по-самотни


Според данните на скорошно проучване на Световната здравна организация (СЗО), децата в България са на последно място място по подкрепа, усетена от родителите, и на едно от последните места, що се отнася до подкрепата от близките им хора.

Изследването на СЗО е проведено в 45 държави и сред повече от 227 000 деца на възраст между 11 и 15 години. У нас са били анкетирани общо 5 242 ученици от 5, 7 и 9 клас на територията на цялата страна.


За съжаление, тийнейджърите в България са лидери по тютюнопушене, употреба на алкохолни напитки и канабис. Същото важи и за ранния старт на сексуалния живот.

Психологът Младен Владимиров бе потърсен от "Дневник", за да коментира тревожните данни от проучването на Световната здравна организация. Ето какво сподели той:

"Както показва изследването, съвременните тийнейджъри имат екзистенциална самота. Не намират подходящите социални връзки и взаимодействия, от които имат нужда. Възрастта на пубертета е социалната възраст, в която групата на връстниците е основният фундамент за личностно развитие. Т.нар "референтна група" или група на връстниците е огледалото на младежите, в което те се оглеждат. Невъзможността да намериш такава група, която да ти дава необходимата обратна връзка води до проблеми с идентичността, изкривена самооценка, преживяване за неуспех, самота.

Съвремените млади хора преживяват самотата си чрез социални мрежи, онлайн игри в мрежа, търсене на силни усещани чрез психоактивни вещества, промискуитет (практиката на безразборен избор; най-често терминът се употребява за сексуалните контакти - бел. ред.). Възможни са и развитие на хранителни разстройства като орторексия и анорексия."

Останалата част от интервюто с Младен Владимиров можете да прочетете в материала на "Дневник".

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни