Личната позиция на дизайнера и имплементирането ѝ в комерсиална и некомерсиална среда е основна тема на третия образователен клас за професионалисти, част от инициативата за дизайн МЕЛБА УЧИЛИЩЕ. Обучението, съчетано с дискусия, е озаглавено (Без)личният поглед в графичния дизайн. То ще се проведе на 15 и 16 октомври в София, а негови лектори са Дима Стефанова и Филип Бояджиев от независимата образователна платформа Know-How/Show-How, изследваща ролята на дизайна и изкуството като средство за културна и социална трансформация.

Събитието е част от поредицата образователни класове МЕЛБА УЧИЛИЩЕ, които целят да насърчат професионалното развитие и творческото мислене, да дават нови знания, конкретни професионални умения и среда за общуване и обмен на професионален опит. Класовете се водят от утвърдени професионалисти, които с дейността си допринасят не само за развитието на дисциплината си, но имат отражение върху процесите в обществото като цяло. Класът, който ще се проведе в София, е насочен към графични дизайнери и арт директори от всички сфери на професията, които имат интерес да се занимаят отблизо с все по-трудната за дефиниране роля на графичния дизайнер в наши дни. 

Мелба училище

„Искрено вярвам, че бъдещето ни зависи от образованието. Но не какво да е образование, а това, което обръща внимание и работи през интересите, възможностите и същността на всеки един обучаващ се. Затова създадохме тази работилница, която обръща внимание точно на този личен поглед и как всеки един от нас може да го култивира и захранва. В по-практично отношение ще се занимаваме с това как гледаме, виждаме и реагираме на дадена информация и как можем да я преведем визуално като графични дизайнери и автори. Търсим участници, които искат да се впуснат в едно приключение, в което, ако сме истински не можем да сгрешим“, разказва за събитието лекторът Филип Бояджиев от Know-How/Show-How. Бояджиев е визуален артист, графичен дизайнер и преподавател с над десет години опит в областта, който специализира в изграждането на системи за ориентация и мултидисциплинарни дизайн проекти. Заедно с него обучението ще води и Дима Стефанова, която е мултимедиен дизайнер, инициатор на платформата Know-How Show-How, куратор на образователни програми и културен предприемач.

„Програмата на МЕЛБА УЧИЛИЩЕ цели да развива адекватни на времената подходи в приложението на дизайна. Поканените водещи са високоценени специалисти в своята област и за нас е гордост да работим с тях“, допълват организаторите Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект.

Мелба училище

Двудневното събитие (Без)личният поглед в графичния дизайн ще се проведе в музей „Земята и хората“ в София. Билети за него могат да се заявят с изпращане на имейл до hello@studiokomplekt.com със заглавие: Design Class KHSH. Повече информация за програмата, таксите за участие и записването може да бъде открита на уебсайта на МЕЛБА: https://rebrand.ly/brvzjj3.

Организатор на МЕЛБА УЧИЛИЩЕ е Студио Комплект. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“.

За МЕЛБА

МЕЛБА е поредица от инициативи за дизайн, която културните продуценти от Комплект стартират през 2017 г. Проектът бързо се превръща в уникална платформа със силна общност и внимателно подготвено съдържание: МЕЛБА онлайн двуезичен АРХИВ на съвременни български дизайнери, СРЕЩИ с местни герои на дизайна и годишен ФЕСТИВАЛ в София. Фестивалът МЕЛБА смесва различни перспективи за дизайна в разнообразни активности – изложба, международен симпозиум, работилници и лекции и др. Тазгодишното издание на фестивала ще се проведе от 03. до 13. ноември на различни локации в София.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар