Гардеробът е визуалното проявление на нашата идентичност. Неофициални статистики сочат, че мнозинството от населението страда от сутрешния синдром “нямам какво да облека”, но тази диагноза включва широк спектър от симптоми. Някои от тях се изразяват в това, че имаме твърде много дрехи или такива, които вече не резонират с визията и стила ни. Най-логичният ход за лечение на този моден феномен следва да е шопингът - новите дрехи се равняват на нови избори. Но разковничето може би се крие именно в обратното действие - създаване на капсулен гардероб от маркови дрехи втора ръка.

Какво е капсулен гардероб?

Капсулният гардероб е лимитирана селекция от дрехи, които си подхождат и се допълват, независимо от повода. Обикновено това са дрехи, които не излизат от мода и са изработени в неутрални цветове. Този метод позволява сглобяването на различни облекла с малък брой дрехи и аксесоари. 

маркови дрехи втора ръка
Дрехите секънд хенд могат да ни изненадат с истински съкровища

Макар че капсулният гардероб е водеща тема на съвременните еко блогъри, тази устойчива концепция се заражда преди няколко десетилетия. Лондонският бутик “Wardrobe”, създаден от Susie Faux през 70-те години, се счита за основоположник на идеята, като предлага висококачествени дрехи в минималистична визия, които лесно могат да се съчетават. Целта на Susie Faux е да вдъхне увереност на жените, които по това време навлизат с бързи темпове в мъжкия работен свят и се нуждаят от професионално модно презентиране.

През 1985 г. Donna Karan създава модната линия Seven Easy Pieces, като моделите ѝ са облечени в бодита и представят точно седем типа дрехи, съчетани в най-различни аутфити. Модното шоу предизвиква фурор, жънейки огромен успех и световна популярност.

Но каква стойност носи капсулният гардероб от маркови дрехи втора ръка в нашия съвременен свят - постижим екосъобразен лайфстайл ли е, или просто поредният хипстърски тренд?

маркови дрехи втора ръка
Снимка: Try Again

Пестим пари

Колкото и да обичаме да харчим пари, в действителност често биваме омагьосани от намаленията, разпродажбите и всичко, което попада в категорията “добра сделка”. Границата между спестяването на пари под формата на разпродажби и дефакто харчене на излишни пари за непотребни вещи само защото са намалени, е тънка. 

Когато имаме капсулен гардероб от дизайнерски дрехи втора ръка, необходимостта от търсене на нови дрехи намалява, тъй като всичките ни артикули са взаимнодопълващи се, а по този начин също елиминираме риска от купуването на дреха, която няма да носим регулярно. 

Устойчив лайфстайл при пазаруване на маркови дрехи втора ръка

Тръпката от лова на модни находки в магазин за дрехи втора ръка повишава настроението, подобрява психичното здраве и не е ендорфин, от който е нужно да се лишим изцяло. В търсене на по-икономичен и екосъобразен начин на живот онлайн магазинът Try Again предлага маркови дрехи втора употреба на достъпни цени. Изборът да пазаруваме втора ръка, вдъхвайки нов живот на старите дрехи, прави цялостната концепция за капсулен гардероб още по-устойчива. 

Още една стъпка при изграждането на екосъобразни навици в пазаруването е да подкрепяме местни производители, а с всяка покупка над 50 лв. онлайн бутикът подарява малко бурканче “Истински мед”. 

“Изборна” умора

Може да не сте чували за изборната умора, но със сигурност сте я изпитвали. Човешкият мозък е програмиран да прави определен брой решения дневно, а след като го достигне, той се изтощава, като всяко допълнително решение след това се превръща в мъчение. Звучи тривиално, но менталното ни равновесие зависи от многобройни и незначителни на пръв поглед фактори, а едно решение по-малко на ден е важна стъпка в грижата за здравето.

В този контекст капсулният гардероб от бутик дрехи втора ръка означава по-малко на брой, но по-комбинативни дрехи, които скъсяват времето за избиране на сутрешния аутфит.

маркови дрехи втора ръка
Снимка: Try Again

Как да създадем капсулен гардероб: кратък наръчник

Да променим изцяло шопинг навиците си и да се сбогуваме с половината дрехи в гардероба си е предизвикателство, но всяко предизвикателство може да се превърне в забавление. Ето няколко простички начални стъпки, които да ви помогнат в стартирането на тази нова еко глава от модната ви визия. Не чакайте - насочете се към любимия си сайт за дрехи втора ръка и действайте!

Не се страхувайте от разчистването

Не всички имаме пари “за черни дни”, но несъмнено всички имаме дрехи “за бели дни” - онези романтични мисловни визуализации, в които ще отслабнем или спонтанно ще ни поканят на опера, затова и пазим определени артикули с години. Това са дрехи на надеждата, но трупането на прах върху тях е сигурно.

Не чакайте пролетта, за да се разровите из гардероба си и да се отървете от излишните дрехи, обувки и аксесоари. Сортирайте дрехите си в групи, като “любими”, “комбинативни” и “на надеждата”, и не се страхувайте да се разделите с всички неща, които не сте носили в последната година - вероятността в действителност да ви се наложи да ги облечете е нищожна. Заместете ги с находките, които сте открили при търсене на онлайн дрехи втора ръка.

Брой, цветове, кройки

След чистката е време за планиране. Помислете за условията ви на работа, климата във вашия град и честотата, с която перете, за да установите колко и какви дрехи ще са ви необходими. Препоръчително е да изберете определено число за всеки тип дреха, с което бихте искали да експериментирате като за начало - т.е. три броя тениски, две ризи и четири чифта панталони. Напасването ще отнеме време, затова останете отворени към промяната на тези числа.

Изберете цветова палитра с различни неутрални нюанси като бяло, черно, сиво, кремаво/екрю и тъмносиньо. Тези цветове могат да служат за основа на всеки аутфит, тъй като се комбинират отлично с почти всичко. След това, можете да добавите няколко акцентни нюанса, които обожавате и подхождат на цвета на кожата ви.

Повечето от нас знаят какво наистина ни кара да блеснем, затова съставете списък с кройки, които няма да ви разочароват. Например, висока или ниска талия; skinny дънки или свободни с широк крачол; блуза, която прилепва добре по тялото или oversized тип; обло и V- деколте. А защо не по една дреха от всеки вид?!

Ако живеете в четирисезонен климат, като този в България, дръжте само сезонните дрехи в гардероба си, а другите приберете в кутии, за да не ви се пречкат - по този начин ще имате четири различни капсулни гардероба за годината, като някои дрехи ще присъстват вечно на закачалките ви, тъй като са подходящи за носене целогодишно.

Започнете капсулното си приключение от любим онлайн магазин за дрехи втора ръка и освободете място за истински ценните неща, както в дома, така и в съзнанието си. 

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар