Мариела Скендерова: за Седмицата на модата, новите галоши и българските традиции


Мариела Скендерова е български дизайнер, който тази есен показа свои творения на Седмицата на модата в Бостън. Пътят ѝ по модната пътечка обаче започва от рекламната сфера, а как се случва преходът, споделя в настоящото интервю, което даде специално за читателите на VIBES.BG. Определя се като творец, който търси и открива красотата и добрината нявсякъде около себе си. На 34 години, майка на две прекрасни деца, заобиколена от цял куп страхотни хора и с късмета да работи това, за което винаги е мечтала. В заключение, Мариела Скендерова е един щастлив човек, повече за когото можете да научите в следващите редове.

Започваме настоящото интервю с темата за последната ти изява, а именно участието на Седмицата на модата в Бостън, по време на която ти беше единствената българка. Поздравления! Разкажи ни за пътя, който извървя от България до Щатите. Как се озова на престижното събитие?

Озовах се в Бостън след покана от страна на американската агенция, организатор на събитието Emerging Trends, което се провежда по време на Boston Fashion Week за осма година. Целта му е да представи нови лица – млади таланти от цял свят и да им даде възможност да направят първи стъпки и контакти на американския пазар. Мен лично са ме открили във Facebook и за пръв път ми писаха там. След кратки размисли се съгласих да участвам и започнах разразработване на нова колекция, която да представя. Събитието се проведе на 2 октомври в самия край на Седмицата на модата и имаше доста добър отзвук за повечето дизайнери, които се представиха на него.

Да се върнем малко по-назад – преди да се посветиш на модата, си работила в рекламната сфера. Как се случи преходът от пò бизнес ориентираното към творческото поприще?

Да, работех в една от големите международни рекламни агенции, опериращи на българския пазар. В интерес на истината работата там също беше доста креативна, така че творческото си го имало още тогава, та и отпреди това. Просто в един момент поради факта, че рекламният бранш е доста стресов, човек започва да търси начини да се разведрява и да си прави антистрес  терапия по един или друг начин. Аз се захванах с правене на свещи, а после и на бижута. И така – в един момент хобито започна да взема превес над работата ми и реших, че искам да напусна и да създавам ръчно правени предмети.

В моделите си залагаш на множество традиционни български елементи. Защо? С какво те вдъхновяват родните фолклор и култура?

Към момента не ползвам толкова традиционни български елементи, колкото ми се иска. Много ми се ще да направя цяла БГ колекция – измислила съм си вече и част от моделите. Да има много традиционни цветове, шевици и мотиви. Ще дам всичко от себе си до пролетта да я реализирам, защото е в главата ми вече от няколко години. Колкото до това с какво ме вдъхновяват – смятам, че всеки българин трябва да се вдъхновява от нашите традиции, история и минало. Като оставим настрана чисто патриотичната гледна точка, смятам, че традиционните народни краски са наистина красиви, носят в себе си истории и легенди и подлежат на многобройни интерпретации, в зависимост от виждането на конкретния творец.

И тук идва въпросът за „Mangoshee“ – откъде идва името им и какво точно представляват? Как се приемат от чужденците?

Мангоши е събирателно от „галоши“ и името на ателието ни с Руми – „Манги“

Чужденците ги харесват, да – на първо място просто като интересна обувка, защото всички разбират, че е ръчно декорирана, а и е интересна, невиждана досега и на второ – като започнем да обясняваме историята на галошите – още повече се впечатляват.

Да обърнем внимание и на чантите, които създаваш. Те пък носят името Kipra–инспирацията от жаргонната дума „кипра“ ли е, или всъщност названието им означава нещо съвсем различно? Как би ни ги описала с няколко думи?

Чантите се казват „Кипра“, което си е точно жаргонната дума, да.

За кръщаването им ми помогнаха мои близки приятелки, които са ми и бивши колежки от рекламната агенция. Казаха, че са се вдъхновили от мен самата като личност, демек явно съм си леко кипричка (смее се). Освен това те са екстравагантни, различни, красиви и нестандартни. Обичам да ползвам разнообразни материали – от плат, през винил, до дърво и метал. Определено са създадени за дами със собствен стил и характер, за тези, които не се вълнуват каква марка носят, а търсят уникалното и различното.

Отново се насочвам към темата за българското, а именно с въпроса защо реши по време на ревюто, част от Седмицата на модата, моделите да дефилират под звуците на родопски гайди?

В интерес на истината, даже не съм се замисляла да ползвам друга музика – от самото начало знаех, че ще е българска. Причините са безброй – все пак на събитието бяхме 7 дизайнери от различни държави, което за мен означава, че би било най-добре всеки от нас да ползва националността си като един от отличителните знаци между нас. Второ – аз съм БЪЛГАРКА и представям галоши, които са типичните селски обувки за БЪЛГАРИЯ. Чантите ми също са си български... Плюс  това всички знаем колко е въздействаща българската музика. След ревюто дойдоха няколко човека от публиката, които са от Балканите, но живеят отдавна в САЩ. Всичките ми казаха, че съм ги грабнала за сърцето и душата с тази музика.

Вече знаем каква е модата, която създаваш, но няма как да не те попитаме как изглежда модата, която носиш? Какъв е твоят стил?

Хм, това е интересен въпрос. Аз малко обичам да екпериментирам, но мисля, че като цяло имам един такъв малко по момичешки романтично-лежерен стил (усмихва се). Обичам рокли, цветни дрехи (хората, които ме познават, знаят, че черното ми е сред най-нехаресваните цветове) и много ретро бижута. Решила съм да си правя колекция от красиви, ретро брошки, които издирвам по пазари и разни странни магазини.

Ако трябва да посочиш 5 задължителни елементи от есенно-зимния гардероб, кои биха били те?

Ботуши до коляното; красив, голям шал; тесни дънки; сако; дълго палто/яке с голя-я-я-ма качулка.

Коя е Мариела Скендерова извън модата?

Майка на 2 деца, добър приятел, позитивен човек, изпълнен с желание да пътува и да учи нови и нови неща.

Къде можем да открием творенията ти?

На няколко места - в този сайт или в ателието, след предварителна уговорка с мен. Чантите ми ги има в Sassa Bjork и малко в магазин „Фабрика“. Мангошите ги търсете във „Фабрика“, „Ключ“ и „Бохо“ във Варна към момента.

Ще завършим разговора с един почти традиционен въпрос – а сега накъде? Какво ти предстои в най-скорошен план?

Смятам да наблегна на офанзивата в САЩ, така или иначе съм започнала... Ще се свържа с бутици в Бостън, които са проявили интерес към мен, както и ще доразвия сайта за там и ще „облъча“ тамошни медии и блогъри.

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни