С риск да приема привлекателния образ на мрънкащо старче, ама Коледа-та отдавна измени фокуса си от топ ценност в българското християнско семейство към топ маркетинг инструмент на малки и големи бизнеси; туристическият, бидейки на фронтовата линия за празнично потребление. Но дотук с песимизма на вечно недоволните милениъли за една статия. Защото някои дестинации са твърде прекрасно-комерсиални, за да ги соча с осъждащ пръст. Drumroll. Домът на всички детски мечти. Магията на коледната приказка в жива форма. Лапландия!

Перспективата за селфи с истинския „от-кръв-и-плът“ дядо Коледа, която неминуемо ще те отведе в Лапландия, не е неморална подбуда. Истината е, че финландската площ, богата на вълшебно-реални северни сияния, гонки с шейни, елени на ски, и други земни чудеса, ще те зашемети до степен на деменция. Тотално ще забравиш, че всъщност си пропътувал целия този път за онова-там селфи.

Но спи спокойно.
Съдията отсъжда в полза на комерсиалния туризъм.
Всеки да яхва по един елен!

И по тази тема: Има ли елени в Лапландия? Те елените на дядо Коледа ли са? А селфи с Рудолф к‘ви пари е?

Да, елени има. Естествено, че са дядоколедовите. Що за наивен въпрос! Северният елен е символ на Лапландия и ще е рядко явление да не го засечеш на буквално всеки ъгъл. Броят елени е сходен с този на местните жители (около 60 000), така че всички живеят в блажена хармония, правейки снежната идилия още по-приказна. Kато говорим за приказност: возенето с шейна не е само туристическа атракция, а древен начин за придвижване на местните племена сами. Колко ли бензин пестят! Продължителността на пътуване с тур-шейни, организирано от еленовъдни ферми, варира от 10 минути до няколко часа, а всеки елен се казва Рудолф, и селфитата са задължителни.

Лапландия

Гонките с шейни, теглени от северни елени, са популярен лапландски спорт, датиращ от 1930-те години; организират се през пролетта, а краят на сезона се отбелязва с шампионат, на който самият дядо Коледа е рефер. Това последното медиите го пазят в тайна, но то си се знае.

Рованиеми – домът на дядо на Коледа: мит или реалност?

Маркетолози са определили Рованиеми за роден град на дядо Коледа, където в момента се намират работилницата му и пощенската станция. Освен административен център на провинция Лапландия, Рованиеми е един от най-големите градове в света по площ и най-големият в Европа, макар че голяма част от него е обвита в горска зеленина.

И по тази тема: Има ли елени в Лапландия? Те елените на дядо Коледа ли са? А селфи с Рудолф к‘ви пари е?

Финският фолкор, от друга страна, гласи, че истинският дом на дядо Коледа е скрит в най-северната част на Лапландия и е труднодостъпен, затова Рованиеми е приел фунцията на дядоколедовото работно място, а на повечето туристи това им стига. Важно е да се отбележи, че около 600 000 писма намират път до лапландския офис на дядо Коледа всяка година, а най-послушната една трета от тях получава отговор.

Лапландия

Северното сияние – епитом на зимна приказка

Лятото се къпе в 24-часово слънце, зимата е забулена в нестихващ мрак, а зелениковото сияние, което е налично повече от 200 нощи годишно във финската Лапландия, е доказателство за съществуването на други измерения. В научните среди го назовават Aurora Borealis, което буквално преведено от латински език означава „Зора на севера“, местните го наричат „Северно/ Полярно сияние“, аз му викам „магия“. Някои от традиционните начини да достигнеш сиянията са със снегоходка, със сноумобил, със ски или с кучешки впряг. Но когато кучешкият впряг се води традиционно транспортно средство, не виждам дилема.

Още милион дейности за разтуха на малки и големи се организират в Лапландия, но най-силна препоръка на туристическите агенции е снегът. Бил много бял.

Автор

Пламена пише разни неща. От време на време. Понякога отъпква неотъпкани пътеки. А друг път витае из измерения.

Напишете коментар