През летния сезон често си задаваме въпроса "Къде да отида?" Понякога целта ни не е дългата почивка, а просто желаем да пообиколим за кратко някои български дестинации, които не ангажират много от времето ни.

А какво ще кажете за малко културен туризъм, който със сигурност ще ви обогати със знания за миналото и ще ви дари с ценни спомени? За тези, които искат да пътешестват из страната, и за тези, които търсят нови и различни места, тук сме ви подготвили списък с някои познати и някои не толкова познати местности, които ще ви гарантират приятно изкарване.

Храм-кладенец Пусто Гърло

Пусто гърло

Искате ли да се върнете много назад във времето? Храм-кладенецът ви дава точно такава възможност. Той е изграден през XII-X в. пр. Хр. и се свързва с културата Нураги. Открит е през 1972 г. в местността Пусто Гърло в близост до село Гърло и град Брезник. До момента няма систематични научни изследвания и затова културно-историческите интерпретации за кладенеца остават хипотетични.

Готов ли си за приключение? Разгледай и резервирай следващата си почивка още сега!

Съоръжението представлява сводеста зала, изградена изцяло под земята, а пък стълбище води до затрупания днес кладенец. Свързва се с културата Нураги, тъй като такъв тип паметници са били строени основно на остров Сардиния до края на 2 хилядолетие пр.н.е.

Ковачевско кале

Ковачевско кале

История и отново история! Това е късноримска крепост в близост до град Попово, като през 1976 г. е обявена за паметник на културата. Смята се, че крепостта е изградена през IV век по време на съвместното управление на императорите Лициний I и Константин I Велики. Крепостта е разположена в равна малка долина, където много преди това се намирало дъното на тропическо море.

Постройката е разполагала с мощна крепостна стена, 17 кули, 2 порти, като всичко това се допълвало от подземния водопровод, захранващ крепостта с питейна вода. В миналото калето е изпълнявало функциите на зърнено хранилище, което е отговаряло за земеделската продукция от региона. Днес в близост до крепостта има музей, в който може да се види реалистичен макет на Ковачевското кале.

Крепостта Состра

крепостта состра

Состра е древноримска крайпътна станция, построена в едноименния малък римски град. Намира се на 12 км от Троян в посока село Ломец. Состра е част от римския път Ескус (село Гиген край Плевен) - Филипополис (Пловдив), строен от император Траян. Состра е шестата пътна станция по пътя и според проучвания там са отсядали много римски императори и благородници. Станцията е обслужвала държавната поща, разполагала е с няколко басейна с топла и студена вода, вкарвана директно от река Осъм.

Днес от крайпътния комплекс могат да се видят укрепения лагер, сгради от цивилното селище и част от античен път. Достъпни за посещение са кастелът Состра, както и раннохристиянската базилика, която е една от най-старите църкви в Стара планина.

Интерактивен музей Абритус

абритус
снимка: Peika.bg

Интерактивният музей се намира в Археологически резерват Абритус, на 2 км от Разград. Самият Абритус е антично римско селище, което първоначално възниква като тракийско. То е сред Стоте национални туристически обекта.

Интерактивният музей ви предлага възможността да се “потопите” изцяло в този древен свят. Това става възможно благодарение на 12-те зали, в които чрез различни игри, филми и други забавни начини разкриват историята и тайните за живота на древните римляни.

Басарбовски скален манастир

басарбовски манастир
снимка: drumivdumi.com

Басарбовският манастир "Св. Димитър Басарбовски" е единственият действащ скален манастир в България. Намира се в долината на река Русенски Лом, край село Басарбово, община Русе. Обявен е за археологически паметник на културата от местно значение.

Манастирът е основан по време на Второто българско царство, но първи данни за него има в османски данъчен регистър от 1431 г. Името му бива споменато дори от Паисий Хилендарски в неговата "История славянобългарска".

Крепост Туида в Сливен

Туида

Туида е късноантична и средновековна крепост, намираща се на хълма Хисарлъка в град Сливен. Тя също е била обител на траки, римляни и българи. Туида е част от укрепителната старопланинска система, чиято роля била важна за отбраната на Римската империя. Била е както важен търговски, така и религиозен център.

Едно от важните открития от местността е печатът на княз Борис I, датиран от 870-та година. Други находки са железните оръдия на труда, керамика, накити и големият брой монети.

Днес, освен че можете да разгледате този красив спомен от миналото, имате възможност и да си отпочинете на предвидените там места за отдих - обособени зони за пикник, детски кът, както и изграден амфитеатър, пригоден за културни събития.

Село Караново - “Източната могила” и тракийската колесница

тракийска колесница
снимка: Geograf.bg

Село Караново се намира в община Нова Загора, Сливенско. Тракийската гробна могила е разположена в североизточните покрайнини на селото, а официалното й име е Археологически комплекс "Източна могила". Тя е част от голям могилен некропол от 16 могили, три от които са по-големи. Сред археологически проучвания, там е открита тракийска колесница и зидана тухлена гробница. До колесницата са открити скелети на куче и два коня.

Смята се, че колесницата е положена там при погребението на знатен тракийски аристократ при ритуал, наречен "погребение на колесници". Тъй като в България има голям брой останки от антични колесници, се твърди, че причината за това са погребалните ритуали на траките.

Надяваме се изброените по-горе местности да са пробудили вашия интерес и да сме ви дали достатъчно идеи за пътуване из родината! Използвайте хубавото слънчево време, за да посетите тези красиви и пълни с история български дестинации.

Автор

Родена в София. Завършила столичната гимназия 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" с чуждоезиков профил. Към момента изучава специалност Журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Напишете коментар