Отдавна си мечтаех за подобно преживяване. Не, че не мога да готвя, напротив. Но неведнъж съм гледала филми, в които главните герои попадат на кулинарен курс, в който усвояват нови техники, откриват нови приятелства, забавляват се, създавайки нещо красиво. И много, много вкусно.

Кулинарията е изкуство. Магия на ароматите. На подправките. На комбинациите. На цветовете. Тя е процес, който понякога отнема прекалено много време, но друг път се вмества в рамките на няколко минути. Процес на създаване. Резултат на и за удоволствие.

Снимка: VIBES.BG

С половинката ми решихме да посетим подобно обучение и сами да открием що е то и има ли почва у нас. Записахме се на двудневен курс за италианска кухня. Знаейки с какви кулинарни шедьоври са известни италианците, облякохме по-широки дрехи, приготвихме се за тежки вечèри и тръгнахме.

Групата ни се оказа от шест души – предвидливо разпределени по равно три дами и трима господа. По равно беше и съотношението ни начинаещи срещу вече изпитали експириънса на кулинарния курс. А една от участничките дори се беше записала на още поне пет курса след този.

А, да – тук е моментът да спомена, че темите, между които може да се избира, са много. Лично на мен вниманието ми беше привлечено от Екзотична кухня: Индия, Средиземноморска кухня, Провансалска кухня и специалните ми фаворити: Френска кухня и вино, Афродизиакална кухня и Френски макарони. Имаше още към 40 предложения, които няма да изброявам, но можете да разгледате ето тук.

Снимка: VIBES.BG

Да се върнем към Италианската кухня обаче. Имахме две вèчери пред себе си. Огромен плот, отрупан с продукти. И италианско просеко. Виното е част от готвенето. Част от удоволствието, част от комуникацията между човека и храната дори. То е спояващата връзка между тях. Налейте си чаша вино следващия път, докато приготвяте вечерята у дома. Мисля, че ще разберете какво имам предвид.

Трябваше да приготвим поне десет ястия за два дни. Типично италиански, с италиански маниер и под звуците на италианска музика. Доста от наименованията дори не ги бяхме чували, но шеф-готвач Ивелина Иванова търпеливо и изчерпателно ни обясни всички специфики. Интересно е да слушаш за кулинарията от научна гледна точка. За тайните ѝ, разкрити със специална терминология.

Снимка: VIBES.BG

Знаехте ли, че ако завържете парче месо с бял памучен конец (бял, за да не добива храната ви други цветове), то ще запази формата си? Аз не знаех. Не знаех и още куп „хитрини”, чието приложение видях нагледно и които, повярвайте ми, определено облекчават готварския процес. Ще ви издам само още една тайна: докато приготвяхме пица „Маргерита” (не „Маргарита”, не), шеф-готвач Иванова ни обясни също как се прави перфектният доматен сос. Смесвате домати от консерва, доматено пюре и пресни домати. Това е. А сосът наистина беше божествен.

Снимка: VIBES.BG

Научих още много, водих си дори и записки. Научих и рецептите, заедно с майсторлъка към тях – винаги има майсторлък, нещо по-различно, което го няма в описанието. Научих също, че понякога лукът може да бъде толкова лют, че да не може да бъде нарязан изобщо. Но пък за целта има очила за рязане на лук. Не слънчеви, а лучени. Истински. Научих също, че работата в екип е половин работа. Така че, ако планирате специална вечеря, поканете някой да ви помогне с нея – докато единият реже продуктите, другият ще бърка нещо, а третият ще долива чашите с вино, например. А и е по-забавно, времето наистина лети неусетно.

Снимка: VIBES.BG

За две вèчери сготвихме ястия, които не мога да си представя да сготвя в рамките на година. Масата ни беше отрупана с ньоки с рикота и спанак, пица „Маргерита”, лазаня с рикота от Венето, пухкава чабата, витело тонато от Пиемонте, ризото с тиква и трюфелово олио, задушен заек с пино гриджо и печени чушки, лимоново семифредо с домашни амарети… и още, и още. Хубавото е, че всичко беше божествено вкусно и в края на деня специалитетите бяха най-страхотната възможна вечеря. Лошото е, че ми се искаше да опитам по доста повече от ястията, но след няколко хапки от по няколко деликатеса това се оказа невъзможно.

Снимка: VIBES.BG

Скоро планирам да опитам сама да приготвя нещо от наученото вкъщи. Може би витело тонато, ако проявя търпение да изчакам месото да престои една вечер в своята „вана от аромати”. Или пък лазаня, която дори годеникът ми, твърдящ, че за нищо на света не би ял лук (ни лук ял, ни лук мирисал), обяви за превъзходна и добави в списъка си с любими храни.

Снимка: VIBES.BG

А може и да посетя още един курс. Ей така, за да науча още нещо за спецификата на непозната кухня и да добия още повече самоувереност зад печката. Макар че със сертификата, който получих от Кулинарното училище, определено се чувствам поне една идея по-смела във вкусните си начинания.

Снимка: VIBES.BG

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар