Когато чантите говорят... Анастасия Карнаух и нейният "Читател"


Има книги, които не е достатъчно да прочетеш само веднъж. Чиито цитати преповтаряме и преповтаряме, откривайки от ден на ден все повече смисъл. Които оставят отпечатък. Това са книги, които не преминават мимолетно през пръстите и съзнанието ни. Не събират прах в библиотеката, защото често се сещаме да ги отворим и да си припомним нещо. Уж нещо кратко, а изведнъж потъваме в тях отново. И ги преоткриваме.

Анастасия Карнаух е читател, авантюрист, предприемач и пораснало момиче, което по детски се втурва в начинания, които големите сякаш избягват. Също по детски обаче намеренията ѝ са безкрайно чисти и впечатляват с идейност и иновация. Така например тя поставя началото на сайт, посветен на четенето и литературата. Това обаче ѝ се вижда недостатъчно и решава да го обогати с нещо, което до момента не е предлагано на родния пазар: чанти с цитати на български език и от български произведения. 

Ние от VIBES сме страстни любители на литературата и нямаше как да не забележим този вдъхновяващ градски феномен. Затова се свързахме с Анастасия, за да ни разкаже повече за своя проект. И да споделим с вас как можете да се сдобиете с подобна вълшебна чанта.


Какво е „Читател“? Разкажете ни накратко за концепцията на Вашия сайт.

Сайтът „Читател“ е батко на блога „Читател“, който създадох преди 5 години, за да публикувам рецензии за книги и записи на рубриката ми „Професия: Читател“ по радио ФМ+. Миналата година реших, че освен книги светът е пълен с много други красиви и вдъхновяващи неща и разширих концепцията на сайта. Моят соло екип получи гръб на съпруга ми Росен Теодосиев, един от създателите на списание „Българска наука“ и той ми помогна да допълним сайта с научно-популярна информация. Smart is the new sexy, а ние вярваме, че знанието и вдъхновението трябва да вървят ръка за ръка. Точно това се опитваме да постигнем в нашия сайт – смесица от интересни материали от света на изкуството и полезни и любопитни неща, които да провокират читателите ни да научат още и още.

Коя е Анастасия Карнаух?

Анастасия Карнаух е страстен читател, комуникатор на знанията и страстен пътешественик. На 10 години взех решението да стана журналист, на 25 зарязах ресорите икономика и здравеопазване и си обещах, че ако остана да работя в тази професия, това ще бъде с единствена цел – да вдъхновявам. Така превърнах хобито си да чета в работа и започнах рубрика за книги в сутрешния блок „Ива от сутрин до обед“ по радио ФМ+, както и множество книжни рубрики в сайтове и хартиени издания. 3 години водих литературния клуб на книжарница Greenwich, в който всяка неделя обсъждахме най-любимите си заглавия, а за финал реших да създам своя медия, в която всички страстни читатели да се чувстват като у дома си.

Как се роди идеята да правите чанти с български цитати?

Заедно със сайта, създадохме и първия магазин с артикули за четенето у нас и веднага след първата колекция с бижута, посветени на книгите, направихме първите чанти с цитати. Вдъхновението дойде от една свръхталантлива дизайнерка от Санкт-Петербург и нейната чанта с цитат от „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, която преди години е била истински хит в града на Нева. Няколко дни се любувах на тази чанта със смесица на вътрешно щастие, че книгите все пак са част от света на модата и възхищение от тази нестандартна идея, а след това ми хрумна, че българската класическа литература заслужава същото. Така се родиха първите чанти с цитати от „Ралица“ на Пенчо Славейков, „На Лора“ на Пейо Яворов, „Прощално“ и „Вяра“ на Никола Вапцаров и „Българският език“, „Де е България“ и „Линее нашто поколенье“ на Иван Вазов.

Как избирате произведенията, чиито фрази да увековечите?

Избирам ги сама. Това са моите любими цитати и откъси, които са ме вдъхновявали и подкрепяли през годините и щастието да имаш тези думи върху чанта се оказа неописуемо. В началото имахме няколко върли антифенове, които ни набедиха, че слагаме Вазов на пазарска чанта. Лично аз ходя с тази чанта в книжарницата и в библиотеката и се чувствам горда да събирам очите на околните. Често ми се случва да видя наши клиенти в градския транспорт или из центъра на София и никога не съм забелязвала от чантата им да стърчи връзка праз, така че антифеновете могат да спят спокойно, всички ние се отнасяме с изключително уважение и любов и към Вазов, и към всички останали автори. Целта на тези чанти е да вдъхновяват и да припомнят онези силни послания, които може би сме забравили, а които със сигурност ще ни накарат да се почувстваме по-добре.


Коя беше първата творба, чиито любими за вас думи отпечатахте върху чанта?

Първата чанта беше с финала от поема „Ралица“ на Пенчо Славейков:

и пак оная хубава усмивка
на устните й цъфва, от живота
ненадломена – с несломено сърце.

По мое мнение този цитат е вдъхновение за всяка силна жена и аз вече година нося моята чанта. Сега имаме чанти с думи на Димчо Дебелянов, Йордан Йовков, Христо Ботев и много други, но тази си остава една от любимите ми.

Откъде можем да се сдобием с подобен аксесоар?

За жалост не разполагаме с физически магазин и може да ни откриете само онлайн тук.

Заглавна снимка: Георги Казаков

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни