Отдавна превърнал се в непреходен елемент на всеки стилен гардероб, trenchcoat–ът всъщност възниква по много практична причина – като водоустойчиво, военно облекло. Trench буквално значи "окоп" на английски език. Навлиза в употреба от британските и френски войници през Първата световна война, а за негови откриватели се считат две луксозни шивашки компании – "Акваскутум" и "Бърбъри".

В историята на тренча завинаги остава Томас Бърбъри. Преди да създаде легендарната дреха, той  произвежда габардина – стегнато изтъкан плат, с гладка външна повърхност, често на диагонални ивици отвътре. Заради удобството, непромокаемостта и лекотата, предложеният от "Бърбъри" дизайн с новооткрития плат става изключително популярен и търсен в Британската армия. Особено когато говорим за връхни дрехи. Камуфлажният цвят каки и модифицирането на тренча за нуждите на войниците –  при бягане, носене на гранати, военни карти  и за други цели, го налагат като запазена марка по фронтовете.

Традиционният тренч на "Бърбъри" пази отличителните си знаци и до днес – десет копчета в две редици по пет отпред, втален с колан и катарами около кръста. Дължината първоначално варира между коляното и глезена. Днес марката предлага съвременни интерпретации на тренча за всеки моден сезон. През 1920 година се появява и друга емблема за бранда "Бърбъри" – шарката от каре на тъмночервени и бежови ивици. След войните, кино индустрията дава нов живот на непромокаемия шлифер и той така и не става "демоде". Хъмфри Богарт го възражда в "Казабланка", както и Питър Селърс в ролята на Инспектор Клузо в "Розовата пантера". Актрисите също носят смело тренча и той се превръща в унисекс дреха.

С популярността на тренча, логично нараства и цената му. За радост на желаещите да го притежават, но нямат излишни близо 4000 лв. за Burberry тренчкот, много други марки предлагат сполучливи варианти на оригинала. Средната цена за тренч в България - в ZARA, например, е около 80 лв. В повечето случаи, дългият модел надхвърля 100 лв. на пазара. В магазините на по–ниския клас марки, на разпродажби може да намерите и тренчове по средно 60 лв., но трябва да внимавате за качеството.  

Наскоро и популярната манекенка Хайди Клум пусна тренчове в своята модна линия, която поддържа за веригата супермаркети Lidl. Там цената беше най–ниска – 50 лв., а качеството бих определила като сполучливо, но разбираемо, бързо се изчерпаха.  

Питър Селърс

Ако все пак нямате и не планирате да имате тренч в гардероба си, и някой ви упрекне, че ви липсва стил заради този пропуск, може винаги да се позовете на негативните нюанси, които дрехата носи. Те далеч не са свързани само с милитъри първоизточника или с факта, че повечето тренчове, независимо от цената, се шият от деца в Камбоджа, да речем. Всички знаем за чичковците с шлиферите. Тренчът е предпочитана дреха от хората с ексхибиционистични наклонности, поради удобството под него да липсва друго облекло. Дрехата става ноторно известна и дори бива временно забранена в много училища в САЩ, заради слуха, че извършителите на две масови стрелби в учебни заведения по това време, са носели именно тренчове, за да прикриват оръжията си - т. нар. тренчкот мафия.

Автор

Росица Доровска е кадър на ФЖМК, магистър от ВУЗФ, а откакто не колекционира дипломи, се подвизава на Арабския полуостров. Чете, пише и говори на английски и френски, но мисли основно на майчински. Нищо женско не и е чуждо, но единствената шопинг терапия, от която се изкушава, е тази в книжарницата.

Напишете коментар