Книги по време на чума


Книги по време на чума! Имало ли е по-подходящ момент за това?

Призивът “Остани си вкъщи!” обиколи социалните мрежи за броено време след обявяването на извънредното положение в страната. 2020 година така или иначе е на пауза, затова помислете с какви занимания да запълните пълноценно времето си, за да опазите себе си и околните, а ние ви препоръчваме четенето като приятна алтернатива на излизанията навън.

Четивата, които се търсят най-много по време на пандемията от коронавирус, са именно тези, свързани със зарази (било то реални или измислени), както и с края на света. Когато човечеството е поставено пред изпитания, то търси отговори на въпросите си навсякъде и литературни произведения, които са били само начин да се откъснем от реалния свят, стават някак близки до нас. Те обаче не трябва да ни паникьосват, а да ни накарат да се замислим къде стои моралната отговорност между живота и смъртта и дали обстоятелствата, пред които сме изправени, ни сплотяват повече или ни правят вълци единаци, борещи се само за собственото си оцеляване. Предлагаме ви да провокирате ума си със следните книги:

“Чумата” – Албер Камю

Албер Камю Чумата

Книгата е издадена през 1947 година, но повече от 70 години по-късно темата, която засяга, отново е актуална, а продажбите ѝ скачат главоломно. В нея се разказва за алжирския град Оран, където върлува бубонната чума, а жителите са под карантина. Произведението може да се възприеме и в преносен смисъл като алегория на окупацията на французите във Втората световна война, но по-същественото е как хората реагират, изправени пред смъртта – някои бягат, други отричат, трети пък избират да се борят. Също така много невинни губят живота си, независимо от възрастта и начина си на живот. Идеята, която е заложена обаче, е че човек трябва да се съпротивлява дори срещу неизбежното, защото животът е ценен. А написаното сякаш е отражение на случващото се сега, ето и един цитат: “Всеки носи в себе си чумата, никой в света не е неуязвим по отношение на нея. И човек трябва да бъде непрестанно нащрек, за да не би в миг на разсеяност да дъхне в лицето на другия и да му предаде заразата. Вроденото е микробът. Останалото - здраве, честност, морална чистота, ако щете, е резултат от волята, която не бива никога да отпада.”

“Пътят” – Кормак Маккарти

Пътят

През изминалите месеци места в света, които преди кипяха от живот, опустяха и сега изглеждат  тъжни. В такива условия книги на постапокалиптична тематика предизвикват интереса ни, а “Пътят” на Кормак Маккарти е много подходящ избор. Действието се развива в опустошена Америка, където баща и син пътуват на юг към океанския бряг. Не научаваме какво е причинило постапокалипсиса и имената на главните герои не са назовани, но няма и нужда – единственото нещо, което трябва да знаем, е това колко големи са усилията на бащата и неговото дете да оцелеят в един мъртъв свят. Те носят огъня на човешкия род, те са носители и на надеждата, която не умира, въпреки безнадеждното положение. По творбата има и филм, на който може да хвърлите едно око.

“Кутия за птици” – Джош Малерман

Кутия за птици

Ако това да си стоите за известно време вкъщи е изпитание за вас, то почакайте да се запознаете със света, който е създал Малерман. “Кутия за птици” ни представя една апокалиптична обстановка, в която никога не трябва да поглеждаш извън дома си, защото ако го направиш, ще умреш. Неизвестна сила поразява хората и ги кара да се самоубиват, да нараняват другите и да полудяват. В началото никой не обръща внимание, но после изчезват всички комуникационни средства, а прозорците остават закрити, за да не ги сполети най-лошото. Малори е от оцелелите, нейните две деца никога не са виждали света, но тя  решава да излезе с тях със завързани очи. Тяхното пътуване ще смрази кръвта ви, карайки ви постоянно да сте нащрек.

The Hot Zone – Ричард Престън

the hot zone

Реалността е понякога дори по-страшна от измислицата. Доказателство за това е и нехудожествената книга The Hot Zone, в която става въпрос за вируса ебола. Въпреки че някои читатели смятат, че журналистът преувеличава с определени описания, все пак добиваме представа какви са отраженията на вируса върху човешкото тяло и изследванията на учените. The Hot Zone е удостоена с награда от Центъра за контрол на заболяванията, вдъхновява сериал със същото име, както и филма “Зараза”.

Get Well Soon: History's Worst Plagues and the Heroes Who Fought Them – Дженифър Райт

Get Well Soon

Ако често споделяте мемета, свързани с коронавируса, без да се притеснявате от критиките, че се подигравате на сериозни неща, то тази книга е за вас. Дженифър Райт ни разказва за различните зарази, сполетели човечеството, с черно чувство за хумор, но и ни информира за тях и разбираме как променят хода на историята. В Get Well Soon ще прочете както за личности, които се борели с болестите и влезли смело в битката, така и за хора, които съсипали всичко.

“Ад” – Дан Браун

Дан Браун Ад

Няма как да пропуснем и “Ад” на Дан Браун, имайки предвид конспирациите за коронавируса. Сюжетът се върти около професор Лангдън, който се събужда в болница във Флоренция с амнезия. Той и доктор Сиена Брукс, с която се запознават там, са изправени пред редица загадки, за да спасят света от огромна заплаха – вирус, който цели да намали населението на Земята. Книгата ще задържи вниманието ви с динамиката си, но освен това ще научите и много факти от историята и изкуството, които може би не сте знаели.

Ивет Ненкова

Като личност към амбиверт - обичам да се социализирам, но понякога просто презареждам батериите с дейности като писане, четене, гледане на сериали, слушане на почти всякаква музика, понякога и с пътувания. Моя страст е азиатската култура, тъй като за нея може да се говори много. Не тръгвам никъде без хубава книга. Някои хора ме описват като сериозен човек, други са запознати и с по-забавната ми страна, аз пък се определям, че съм между двата полюса.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни