Кирил Станоев: за фотографията, честността и най-красивите жени


Когато за пръв път открих фотографиите на Кирил Станоев, бях очарована от изящните и в същото време семпли, почти минималистични, кадри, които погледът ми жадно попиваше. На снимките виждах жени, съчетаващи в себе си и красота, и чар, и излъчване, заснети в различни и невинаги „моделски” пози. Имената, които съпътсваха кадрите, носеха същите послания. Виждах „Woman with book and ferret”, „Woman with book”, „Woman with mirror”… но не названията, а изображенията говореха много повече.

Кирил е фотограф от Люлин, роден малко след началото на 80-те години на миналия век и снимащ от 2010 година. Обича да кара колело, да ходи на Витоша и на битака, обича и пица с четири сирена. И книги обича. Понякога рисува, но по-често снима. Срещнахме се с него, за да ни разкаже повече за себе си и работата си. Резултатът: в следващите редове.

Кога се запали по фотографията и защо реши да я превърнеш в своя професия? Скъпо хоби или реализирана мечта е тя за теб?

Започнах преди 5 години. Не съм имал идеи да снимам комерсиално, така се случи. Фотографията за мен не е нито хоби, нито мечта, а само изразно средство, с което работя в момента.

Следим работата ти отдавна и ни прави впечатление, че не само снимаш много красиви жени, но и даже успяваш да ги съблечеш в кадрите си. Каква е тайната? И сега сериозно: какво би ни споделил за спецификите на този тип фотография?

Снимането на голи жени не е самоцел,то е част от идеята за определен кадър. Не мисля, че има тайна. Когато идеята и реализацията допадат на модела, нещата се случват.

А каква е твоята фотография – тази, която те разкрива в най-висока степен?

Опитвам се да бъда честен.

Твоя снимка се е появявала във Vogue, поздравления! Как се случи това и кой е кадърът, който украси италианското издание на световната Модна библия?

През 2013 година участвах в конкурс, организиран от Vogue Италия и Swatch. В задачата на журито (Франка Созани, главен редактор на Vogue Италия и Ник Хайек, CEO Swatch) трябваше да се комбинират двете марки.След финалния кръг моят кадър, заедно с още 19 други финалисти, беше отпечатан в априлския брой (764) на италианското издание през 2014 година.

В последно време сякаш доста хора сложиха Photography след името си – на какво отдаваш нарастващия интерес към твоята професия и как да различаваме оригинала от имитацията?

Радвам се,че фотографията привлича повече хора и се създава нещо стойностно. Що се отнася до оригинала и имитацията, то това вече е в сферата на художествената критика и е от компетенцията на хората, които се занимават с тази работа.

Какъв съвет би дал на хората, които тепърва планират да се посветят на това изкуство?

Да започват !!!

А какъв е Кирил Станоев като човек? Кое го различава от фотографа Кирил Станоев?

Какъв човек съм вероятно могат да кажат тези, които ме познават. Фотографията, която правя, в голяма част е отражение на това, което съм и в този смисъл няма разлика.

Труден ли е пътят на артиста в България? Какво те задържа тук?

Никъде не е лесно, не смятам, че в чужбина е по-различно. Ние обаче имаме най-красивите жени.

Какво планираш в най-скорошен план? И къде ще можем да го открием?

Работя върху лични проекти, всичко най-ново от мен може да се види тук.

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни