“Истински се вижда само със сърцето. Най–същественото е невидимо за очите“ - Малкият принц

Благодаря на Калинка Асенова, че ми позволи да разкажа историята на сватбения им ден със съпруга й Виктор Асенов. С какво техният най-щастлив ден е по-различен от този на много други двойки? С това, че те никога не са се виждали.

Замисляли ли сте се, колко човека бихте впечатлили, ако всички около вас бяха незрящи?

Ако вие, мили дами, нямахте повод да сложите червилото си в есенен нюанс, да освежите русите си кичури и да облечете новата си червена рокля…. А, вие, господа, ако нямаше пред кого да демонстрирате релефа си, придобит във фитнеса и мъжествената си татуировка. Тогава на какво щяхте да разчитате? Някой да се влюби в душата ви…  усмихвате се… звучи ви захаросано като от изтъркан романтичен филм.

снимка: Цветелина Делийска

Но е възможно. И сега ще ви разкажа накратко едно доказателство от реалния живот. Животът на Калинка и Виктор, които са незрящи. Но въпреки това, те всеки ден превръщат нещо невъзможно във възможно - участват в планински преходи, летят с парапланери… и дори Виктор прави съдбоносното предложение на Калинка на връх Мусала. А сватбеният им ден е следващото доказателство, че когато човек желае нещо истински, цялата вселена му помага да се случи.

От първоначалния план да подпишат някъде с шест човека и после да празнуват със сандвичи, защото нямат възможност за повече от това, вече споменатата вселена ги среща с точните хора, които превръщат сватбения им ден в достоен сценарий за филм. Редуват се сцени на екшън - булката се спуска през терасата на нейния дом от петия етаж; комедия - включваща гледката от три лабрадора, покрити целите с кал и разбира се романтика - двамата младоженци пристигат на церемонията си на кон.

снимка: Цветелина Делийска

И още една двойка от семейството си казва "ДА" на същата дата - кучетата водачи на двамата влюбени - лабрадорите Карма и Идалго. Официалният край на деня е белязан с много сълзи на радост по време на изпълнението на Шопен на пиано от самата Калинка, докато неофициалният край продължава в гора извън София с луд купон и много смях.

И ако това не е сватбен ден, в който има за всекиго по нещо, докосващо душата, не очите.

снимка: Цветелина Делийска

Защо исках да ви разкажа тази история? За да ви разочаровам, че истинската любов от пръв поглед не съществува. Любовта не е част от сетивата. Любовта се намира много по-дълбоко - някъде между първия спомен за прегръдката на майка ви и последния спомен за това как някой ви е топлил краката, докато сте се събуждали заедно.

Любовта не е високи токчета и палаво намигване - не я принизявайте до страстта. Любовта е някой да те посрещне с нетърпение по домашни чехли и със сънени очи на вратата. И ако още виждате в човека до вас няколкото излишни килограма, леко кривия нос и неоформената коса, вие не го обичате. Не го обичате, защото продължавате да го виждате, вместо само да го чувствате.

снимка: Цветелина Делийска

На Калинка и Виктор Асенови пожелавам да продължават да чувстват в една посока много дълги години заедно.

На всички вас, читателите, пожелавам да обичате и да бъдете обичани, да почувствате и да бъдете почувствани. И не се взирайте прекалено дълго - не може да бъде видяно нищо повече от това, което може да бъде усетено.

Автор

Носител на вируса на сарказма, преживявам всеки ден с двойна доза самоирония, приемана с чаша хубава бира. Имах късмета да разбера достатъчно рано, че отговорът на въпроса за смисъла на живота е 42. Сега ми остава да открия само кой е въпросът. В преследване на тази мисия, вървя през живота, заобиколена от качествена литература, завладяващо кино и вкусна храна…без да броя калориите.

Напишете коментар