Каквито и игри да харесвате, не може да отречете величието и отпечатъка, който оставя Diablo II върху историята на гейминг индустрията.

Играта е пусната на 30 юни 2000г. от разработчика Blizzard Entertainment и е налична за Windows и MacOS операционна система. Феновете са завладяни моментално от тъмните и страшни герои, проектирани от Дейвид Бревик и Ерик Шийфър.

Преди по-малко от месец, издателите на играта направиха ремастър на легендата и така след доста време разработка в мълчание, на 23 септември 2021г. на бял свят излезе Diablo II: Resurrected. Разработката на ремастъра започва още през 2019г. и има за цел да вдъхне живот на играта и да я припомни на забравилите играчи.

Именно за тази цел няма нищо променено от системата и баланса на играта – всичко е запазено автентично. Промените са ъпгрейда от 2D образи в 3D, налична 4К Ultra HD резолюция и добавянето на 7.1 surround звук. Въпреки че звучи малко и скромно, всичко това е подновило из основи играта, като тя вече изглежда модерна на визия, но по същност си е на 21 години. Днес ще разгледаме 10 предложения за играчите, които искат да се откъснат от познатото и да разчупят с неща, които оригиналът не предлага. 

10. Victor Vran (2015)

Victor Vran (2015)

Victor Vran e хит, появил се през 2015 г., а оттогава е наличен на PS4, Linux, Xbox One и Nintendo Switch. Всъщност героите от играта олицетворяват класическия стил по много начини, открадвайки елементи от предшествениците си, за да задвиждат своя собствен разказ. А това само по себе си не е лошо за играта, защото се комбинира с няколко нови функции, вдъхващи живот на заглавието. Героите вече не се придържат към определен клас, а разчитат най-вече на спомагателна механика и оръжия, за да изковат своя стил и предпочитания. Като добавим функцията с помощта от други играчи, Victor Vran става добър конкурент на Diablo II. И тук е моментът да отбележим - играта е българска, разработена от родното студио Haemimont Games.

9. Path of Exile (2013)

Въпреки първоначални несъгласия, създателите Grinding Gear Games (GGG) приемат идеята да бъде пусната версия за Xbox и PlayStation на играта Path of Exile след вече наличните за Windows и MacOS. Играта сама по себе си е точно в стила на Diablo II, но с някои по-забележителни промени, като например случайното (random) генериране на области от картата, което е направено с цел да бъде играта интересна дори и при по-дълъг геймплей. Path of Exile надминава очакванията на много хора и получава цели 86 точки в Metacritic. Важно е да се спомене, че играта е проектирана и направена за по-напреднали играчи и ако сте начинаещ, ще трябва да опитате някое от другите ни предложения. 

8. Titan Quest (2006)

Това е една от най-купуваните игри в Steam за 2006г. и има причина. Titan Quest е налична също и за Android, Xbox, PS4 и Nintendo Switch и носи завидни успехи на създателите си. Голяма част от стила и самата атмосфера на играта напомнят на известните заглавия Age of Empires и братовчеда ѝ Age of Mythology. Играта заслужи почти 13 години поддръжка, оптимизации и добавяне на нови функции и режими, което само по себе си е забележително и отново показва любовта на играчите. Това е и причината да я запомним с добро, въпреки многото проблеми, с които разработчиците са се сблъсквали през годините при работата с мултиплейър режима. 

7. Torchlight (2009)

Torchlight (2009)

Феновете на Diablo II могат да скочат в Torchlight и директно да се чувстват като у дома си, но пак да изпитват усещане за нещо ново. Странно, нали? Това е така заради минималните разлики в устройствата и структурата на играта. Една от по-различните функции в Torchlight (която не се среща в никоя друга игра) е системата за пенсиониране. Това означава, че можете да завещаете предмети и оръжия на нов герой. Играта е налична за PC, Linux, MacOS и Xbox. Получава много високи оценки от критиците, добрите отзиви от играчите също не могат да останат незабелязани, и всичко това се дължи на добрият подбор на музика, фантастичните образи и солидният контрол върху играта. 

6. Sacred (2004)

Sacred е производна на Diablo игра и се оказва доста успешна, макар и да не е толкова вълнуваща като оригинала. Играта всъщност е доста чаровна и спечелва вниманието на много играчи с пристрастяващия си геймплей, RPG елементи и изключително добра производителност, лишена от всякакви забавяния и лагове. Въпреки че е създадена през 2004г., Sacred връща доста години назад и напомня за игри, предвещаващи Diablo с години. За да се задържи по-дълго на пазара разработчиците ѝ добавят две нови разширения, изразяващи се в картите, героите и режимите. 

5. Dungeon Siege II (2005)

В интерес на истината, Dungeon Siege II е смятана за една от най-добрите алтернативи на Diablo II. Обяснение за това са добрите резултати при продажбите и търсенето на играта, които траят години наред. Втората част на заглавието наследява предшественика си до голяма степен, а влияние оказват малкото на брой съществени промени в стратегиите и героите. Точно тези "поправки" на собствените слаби места и грешки изстрелват Dungeon Siege II на първите места сред феновете на този тип игри. 

4. Grim Dawn (2016)

Играта се отличава със странна връзка и препратка към викторианската епоха, което е отклонение от средновековния фентъзи стил, стоящ в основите на Diablo II. Цялата история се върти около човешката раса, която е на ръба на изчезването си, до голяма степен благодарение на конфликта между две върховни сили. Въпреки сюжетното отклонение, играта има доста фенове и е купувана повече от очакваното. Това обяснява и трите DLC-та, които получава в последствие, за да поддържа интереса на играчите жив. А критиците харесват точно отклоненията и уникалността на играта и това е причина да я оценяват високо, като се има предвид гладката работа и добрите графики, които ни предоставя. 

3. Warhammer: Chaosbane (2019)

Това е една от най-скорошните игри, наподобяващи Diablo II и няма как да имаме дългосрочни наблюдения върху мненията на играчите и самия отпечатък, оставен в историята. За период от почти две години, играта се представя по-слабо от останалите ни предложения и има много по-малък интерес към нея. Силният ѝ коз обаче са съвременните графики и анимации, които не можем да срещнем никъде другаде в класацията. Относно мненията на критиците, има смесени чувства – някои се оплакват от по-постното представяне на света и героите, на други им харесва това, че този вид игри се помни и до днешни дни и се създават нови предложения. В заключение можем да кажем, че ако сте фен на класиките и нямате големи очаквания, можете да опитате Warhammer: Chaosbane. 

2. The Incredible Adventures of Van Helsing (2013)

Феновете на вампирските предавания и филми знаят за персонажа на Ван Хелсинг. Целта на играта е да се възползва именно от вечния конфликт между Ван Хелсинг и Граф Дракула, изграждайки цялостна екшън игра, държаща играча във форма през цялото време. Резултатът е смесица от наука, магия и свръхестествен ужас, който се харесва много на играчите и носи завидни успехи на създателите. Холивудският стил на костюми и пейзажи и ироничният хумор, вкаран в дадени моменти от играта, също допринасят много за сериозният интерес. 

1. Hades (2020)

Hades

Hades е най-новата във времето игра-копие на концепцията на Diablo II и беше доста добре приета от играчите и критиците миналата година. Всички похвали за самата история на играта, симпатичните герои, както и свежия и жив геймплей се натрупаха дни след официалното пускане на пазара. Съвременна игра, носеща типичния Diablo II стил, леко изпипан и модернизиран. Интересен факт е, че играта взима изрази и фрагменти от диалози в гръцката митология, които представляват особен интерес за играчите. Това, съчетано с пищно изкуство, вълнуващи битки и изследвания, прави Hades образец за това как игрите в стил Diablo II трябва да се правят, за да отговарят на съвременната представа за модерна "класика".

Автор

Студент в специалност "Бизнес мениджмънт", с интереси в областите на технологии, финанси, икономика, автомобили и автомобилни спортове.

Напишете коментар