Като жанр хорърът има за цел едно - да изплаши читателите и/или зрителите си с потискащи и възмутителни сцени, които да шокират. Истинските почитатели на плашещите истории обаче знаят, че в тях, освен моментът на страха, присъстват и купища истини, които, макар и често представени през призмата на измислицата, съществуват и в нормалното ни ежедневие. Този списък е за тези от вас, които обичат страшните истории и не бягат от тях, а напротив - търсят ги.

1. “Другият” (The Outsider)

 

Всеки уважаващ себе си фен на хоръра е запознат с името Стивън Кинг. Базиран на един от последните му романи, „Другият” разказва историята на треньора по бейзбол Тери Мейтланд, който е обвинен в извършването на зверско убийство на дете. Всички показания и улики сочат към него - мъжът е заловен и жителите на града смятат, че случаят е приключен, докато не се появява доказателство, че по време на убийството Тери е бил в друг град. Това обърква цялото разследване, а реалността, такава, каквото я познаваме, се оказва опасно близка до иначе смятаното за невъзможно. Как може някой да бъде на две места едновременно?

2. “Примката на призрака” (The Turning)

 

Едно от знаменитите имена в литературата на XIX век е това на Хенри Джеймс, чиято новела „Примката на призрака” се сдоби със своя филмова адаптация през 2020 година. Познат като чудесен психолог, Хенри Джеймс изгражда персонажа на гувернантката Кейт, чиито нощи биват нарушавани от кошмари, които влияят на психиката и емоционалното ѝ състояние. Съвсем скоро нещата излизат извън контрол, а тя прави всичко възможно, за да спаси две деца от създанията, за които зрителят трябва да разбере истински ли са, или са само част от въображението на жената. 

3. “Невидимия” (The Invisible Man)

 

Х.Г. Уелс днес е познат като „бащата на научната фантастика”, а романът му „Невидимия” наскоро се превърна във филм, в който са използвани и хорър мотивите, присъстващи в  книгата, превръщайки го в интригуваща комбинация от антиутопия и ужас. Разказът ни запознава със Сесилия Кас, която е във връзка с обсебващия Адриан Грифин, от когото не може да се отърве. Принудена да го упои, тя успява да избяга, а скоро след това научава, че мъжът всъщност се е самоубил. Това дава спокойствие на Сесилия, докато тя не разбира, че той не е мъртъв, а е някъде там, но е невидим, а какво по-плашещо от това, което не можеш да съзреш?

4. “Дракула” (Dracula)

 

Със сигурност всеки, дори и тези, които не харесват хорър жанра, са запознати с историята на Дракула. Не е случайно, че книгата на Брам Стокър има толкова много различни екранизации - още от самата поява на романа интересът на хората към живота и преживяванията на граф Дракула не стихва. Минисериалът излиза в началото на 2020 година, като интересното тук е, че освен появата на персонажа в Източна Европа и битките му с потомците на Ван Хелсинг, можем да видим и една различна страна на главния герой - показана е уязвимостта му, както и се дава светлина на престъпленията, които той извършва. 

Автор

Мартин изучава бизнес информатика, но голямата му страст са литературата, музиката, фотографията и различните им креативни нюанси. Идеен, интелигентен и с чувство за хумор, той може да създаде нещо любопитно от всичко, което му се даде.

Напишете коментар