Странен и често непредвидим е начинът, по който времето променя различните стойности в живота ни, вкарвайки ги в една постоянна и неспираща въртележка на нормално и ненормално, очаквано и неочаквано, тривиално и сензационно. Ако преди време бе истинско събитие някой от водещите футболни клубове на планетата да заплати 50 милиона долара за един-единствен футболист, то сега е напълно нормално тази сума да бъде удвоена по две, а когато говорим за състезатели от калибъра на Лионел Меси или Кристиано Роналдо, то направо и по четири или пет. Всъщност, в днешно време е вече дори странно, ако станем свидетели на трансферен прозорец, в който най-богатите акули на пазара не са напълно откачили, вадейки в някакво особено състояние на транс чековите си книжки и подписвайки абсурдни суми за футболисти, чиято реална стойност много често е три пъти по-малка. Ситуацията може да бъде описана с една дума: Madness.

Футболът никога не е бил толкова скъп, комерсиален и лъскав, колкото е в момента. Руски милиардери и арабски шейхове изведнъж решиха, че любимият на милиони спорт е всъщност една подходяща площадка за игра, до която те дели само една стъпка - да си купиш играчка, тоест - клуб. След това става лесно. Започваш да наливаш десетки, дори стотици милиони в тунинговане на новата си играчка, за да бъде тя конкурентно-способна на останалите играчки. Общо взето, футболът се превърна в Играта на играчките, само дето говорим за доста скъпи живи фигурки, чиято стойност се оценява на десетки милиони, само защото умеят да ритат една кожена топка.

И тогава се появи Лестър. Сякаш от нищото. През миналия сезон този клуб се спаси на косъм от изпадане във втория ешалон на английския футбол, а в началото на тази кампания букмейкърите го определяха като един от фаворитите раздяла с Висшата лига. Чак ми става смешно, докато припомням това, а само преди няколко дни Лестър е станал шампион на Англия за първи път в дългата си, но пък доста скромна откъм съществени успехи история.

Сензационната и напълно шокираща титла на Лестър донесе някакъв внезапен refresh сред голяма част от футболните фенове по целия свят. Независимо дали сте привърженици на английския, испанския, италианския, или германския футбол, вероятно и вие сте стискали палци на "лисиците" да довършат започнатото. В един момент, сякаш целият свят бе от Лестър. Освен феновете на Тотнъм, които сигурно са се чувствали като нещо средно между поддръжници на Доналд Тръмп и редови членове на Ислямска държава. Сигурно е кофти, когато цялата планета стиска палци срещу теб.

По-дяволите, щом Лестър стана шампион на Англия, значи и всички ние можем да постигнем целите си. Просто трябва да бъдем като Лестър. Да не се плашим от шибаните богаташи, които ни гледат с обичайното си презрение и насмешка, може би очаквайки сами да легнем в краката им. Fuck off, пичове. Джейми Варди може и да струва десет пъти по-малко от Еден Азар, Серхио Агуеро или Уейн Рууни, но Джейми Варди е новият шампион на Англия. И ви се смее в лицето.

Шампионската титла на Лестър може да бъде символ на много, при това все хубави неща и чисто-човешки добродетели. В случая говорим за една невероятна приказка, която ни учи, че не винаги по-богатите печелят. Че не винаги малките играчи биват смачкани, а след това и безпощадно изплюти от големите риби. Че понякога себераздаването, отборната работа, дисциплината, хармонията в един колектив и вярата в мечтите, независимо колко непостижими изглеждат, могат да доведат до неподозирани висини. Титлата на Лестър, всъщност, е един прекрасен житейски урок за всички нас. По-дяволите, щом Лестър стана шампион на Англия, значи и всички ние можем да постигнем целите си. Просто трябва да бъдем като Лестър. Да не се плашим от шибаните богаташи, които ни гледат с обичайното си презрение и насмешка, може би очаквайки сами да легнем в краката им. Fuck off, пичове. Джейми Варди може и да струва десет пъти по-малко от Еден Азар, Серхио Агуеро или Уейн Рууни, но Джейми Варди е новият шампион на Англия. И ви се смее в лицата, напук на всякакви футболни прогнози.

Твърде възможно е Лестър дори да изпадне от Висшата лига през следващия сезон. Или по-следващия. Налудничаво е да се смята, че подобен триумф може да бъде повторен, или дори доближен, но на кого му пука? Бомбата в храма на богатите вече гръмна, а навсякъде около нас хвърчат обгорени банкноти. Защото не винаги парите печелят. Понякога над парите надделява сърцето и страстта. А именно те често липсват на онези, които, с извинение, си бършат задниците с хартийки от по 100 паунда, докато ние разсъждаваме, защо футболът вече не е "като едно време". Сещате се, когато любовта и страстта към играта взимаха надмощие над кинтите, а клубната емблема и цветът на фланелката означаваха много повече от безумно тлъстия рекламен договор, който поредният глезльо с винаги актуална прическа ще подпише с Бог знае кого.

Сезон 2015/16 бе сезонът, когато целият свят бе за Лестър. Аз също бях за Лестър. А вероятно и ти бе за Лестър. Защото Лестър символизира всичко онова, което ни липсва в модерния футбол и което никога, ама никога няма да се върне.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

1 коментар

  1. Интересното е, че Лестър едва сега започват да имат сериозни проблеми, които могат да доведат до изпадане. През всички тези години след спечелване на титлата, клубът водеше много разумна и умерена политика що се отнася до трансфери.

Напишете коментар