Физика на миналото


„Физика на тъгата‘‘ е особена книга. Когато се опитах да я препоръчам на приятел да я прочете, се колебаех как точно да я дефинирам. „Особена‘‘, казвам. „Такава книга не си срещал“.

След като прочетох романа за втори път, не можах да остана безразлична и ето ме пред белия лист. Впила съм поглед в него (романа) и се мъча да прочета отвъд написаното. „Този път ще успея“, заканвам му се аз и започвам писането. Защото този път съм по-близо до „Физиката“ на тъгата.

Лабиринти, минотаври, кашони, бомбоубежища, капсули, изрезки, истории, чужди и свои, продавачи и купувачи, минало и бъдеще, вчера и днес. Така ниже книгата своите страници. Започва от детството и завършва в него. Само там тъгата е отсъствие. Може би точно това търси авторът през цялото време, как да излъже тъгата. И се скрива от нея в детството.

Лабиринтът на живота предлага пред нас дълги коридори, които водят към други коридори, задънени улици, затворени врати и прозорци. Единственият изход от лабиринта е смъртта. Като минотавъра. „Минотавър ли съм и аз?“, се питаш непрестанно, четейки страница след страница. „А какво друго!“, ти отговаря книгата. Защото и аз, и ти сме били затворени от безизходица, от самота, от отчужденост.

„Физика на тъгата“ са истории за теб, за мен, за Минотавъра, за детето в нас и възрастния, в когото сме се превърнали. За пътувания между вчера, където всячески се мъчиш да се върнеш и днес, от където бягаш. За моменти от кратки радости и безкрайни тъги. За лабиринти, в които да се губим, но и от време на време да се намираме. За всички нас, които сме стояли в безгрижното си детство на прага на село, на прага на живота, на прага на лабиринта.

Александра Генадиева

Алекс е пораснало момиче,с душа на дете. Строи въздушни кули и гони вятърни мелници. Обича белия лист, но още повече обича да го запълва с букви, знаци, разбираеми думи и объркани изречения. А когато не е пред белия лист, избира компанията на вдъхновяващи филми, приказни книги и мили приятели.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни