Авторът на любимия на поколения  шедьовър "Великият Гетсби" се ражда с името Франсис Скот Кий Фицджералд на 24 септември 1896 г. в Сейнт Пол, Минесота.  Кръстен е на далечния си братовчед Франсис Скот Кий, който през 1814 г. написва стихотворението „Знаме, обсипано със звезди“, което се превръща в бъдещия текст на американския химн.

Също като братовчед си, Франсис Скот Фицджералд се увлича от литературата и от ранна възраст упражнява своя талант. Първият му разказ, детективска история, е публикуван в училищния вестник, когато Фицджералд е само на 13 години. Ниският академичен успех обаче води до изключването му от училище.

Ситуацията се повтаря и в университета Принстън, където е приет през 1913 г. Там той пише статии за хумористичното издание, за литературното списание, както и пиеси за мюзикълите на престижния Триъгълен клуб, в който членува. Уви, Фицджералд отново пренебрегва обучението си, заради което е поставен на изпитателен срок, а скоро след 1917 г. напуска Принстън, за да влезе в армията.

Тъй като по това време Първата Световна война е към своя край, той не успява да се включи в реални бойни действия. Междувременно завършва първия си роман "Романтичният егоист", така и не видял бял свят, за разлика от последвалия го "Отвъд рая", превърнал се в бестселър през 1920 г.

Внезапно забогатял след успеха на книгата, Фицджералд успява да се ожени за своята любима Зелда Сеър. Самата тя писателка, бохемка и дъщеря на върховен съдия, първоначално отхвърля предложението му заради незадоволителното финансово положение на писателя. След сватбата и раждането на дъщеря им Френсис, богатата вече двойка се отдава на декадентски лайфстайл – огромни харчове, лъскав светски живот и пътувания.

Именно докато живеят на Френската ривиера, Фицджералд написва "Великият Гетсби", вдъхновен от блясъка на Лазурния бряг. Днес новелата е класически бестселър, екранизиран многократно, но тогава не получава заслуженото признание. Подобна е съдбата и на „Красиви и прокълнати“, където писателят дава нарицателното определение на двайсетте години "Ерата на джаза". Във "Великият Гетсби" и "Красиви и прокълнати" Фицджералд увековечава своята американска мечта – на сина на ирландска католичка и фалирал търговец, постигнал еднократен успех и свършил като типичен представител на т. нар. изгубено поколение – в дългове и алкохолизъм.

Последният му роман „Нежна е нощта“ (1934) също е до голяма степен биографичен – историята на американски психиатър, женен за шизофреничка. По това време Зелда вече е диагностицирана с шизофрения и сменя различни лечебни заведения. „Нежна е нощта“ е пореден творчески неуспех на автора, който получава сърдечен  удар и умира през 1940 г. - само на 44 години. Творчеството му го надживява и той се превръща в един от най–четените и екранизирани американски писатели.

Автор

Росица Доровска е кадър на ФЖМК, магистър от ВУЗФ, а откакто не колекционира дипломи, се подвизава на Арабския полуостров. Чете, пише и говори на английски и френски, но мисли основно на майчински. Нищо женско не и е чуждо, но единствената шопинг терапия, от която се изкушава, е тази в книжарницата.

Напишете коментар