25 август! Освен да бъде един от последните горещи и безгрижни летни дни, тази дата символизира раждането на една вечна филмова легенда, а именно сър Шон Конъри.

Роден в Единбург, Шотландия, той започва актьорската си кариера в малки театри и телевизионни проекти. Истинската му звезда изгрява, когато поставя дебюта на тайния агент Джеймс Бонд, въплащавайки се в тази роля между 1962 г. и 1983 г.

Освен участието му в шпионската поредица, Конъри пожъва успех и в множество други продукции, за част от които ще ви разкажем в следващата класация, с която искаме да почетем творчеството му, както и рождения му ден, на който тази година щеше да навърши 91 години.

"Доктор Но"

 

Говорейки за сър Шон Конъри, няма как да не споменем основата на поредицата за Джеймс Бонд, а именно филма "Доктор Но" по романа на Иън Флеминг. Тази продукция за пръв път ни среща с Агент 007, който е изпратен в Ямайка, за да разследва изчезването на друг британски шпионин.

По пътя на следите, Бонд попада на Доктор Но, който се готви да саботира американска космическа мисия с помощта на оръжия. Филмът е създаден през 1962 г. и е оценен със сравнително висока оценка в IMDb - 7,2/10.

Продукцията е изпълнена с дребни и интересни детайли, които допринасят за формирането на героите. Такъв пример е фактът, че Доктор Но няма ръце, тъй като се занимава с радиация, което е коствало крайниците му. Затова те са заменени с бионично-метални ръце, правещи го изключително силен.

"Голдфингър"

 

На второ място в класацията се нарежда третият филм от поредицата за Джеймс Бонд - "Голдфингър".

Той също се уповава на романа, написан от Иън Флеминг и носещ същото заглавие. "Голдфингър" изгражда своеобразен шаблон за филмите, посветени на Агент 007. В тази част от поредицата, шпионинът разследва нелегална търговия със злато. Работата му го среща с трафиканта Орик Голдфингър (Герт Фрьоб), който планира да нападне американския трезор, наречен Форт Нокс.

Конъри, в ролята на Бонд, трябва да го спре, екипиран със своя "Астън Мартин". Прожекцията е изпълнена с иконични за киното моменти, които се редуват. Като започнем от убитата жена, облята в златна боя, и стигнем до лазера, насочен към агента. "Голдфингър" печели "Оскар" за най-добри звукови ефекти през 1965 г.

"Недосегаемите"

 

"Недосегаемите" е една класическа мафиотска история, разказваща за борбата срещу Ал Капоне. Във филма на Брайън де Палма участват Кевин Костнър в ролята на федерален агент Елиът Нес, Робърт де Ниро в образа на Ал Капоне и Шон Конъри, въплащаващ се в Джими Малоун - ирландски полицай, който убеждава агент Нес, че в борбата срещу Капоне трябва да се играе мръсно.

Участието на Конъри в американската класика му спечелва "Оскар" за най-добра поддържаща роля. Оценката на филма в IMDb e 7,9/10. Тази продукция съчетава три безспорни таланта, както и творчеството на една режисьорска икона в лицето на Де Палма.

"Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход"

 

"Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" е приключенска продукция, режисирана от Стивън Спилбърг. Филмът е трети в поредицата за Индиана Джоунс и включва в главната роля Харисън Форд. Тук сър Шон Конъри е неговият баща - сър Хенри Джоунс.

Историята разказва за приключенеца Индиана, който се съюзява с отдалечения си баща Хенри, за да опазят Свещения граал от нацистите.

Във филма чудесно се преплитат екшън, комедия и лична история за отношенията на един баща и неговия син. Прожекцията е още по-атрактивна поради факта,че е снимана в няколко различни държави - Испания, Италия, Турция, Йордания и Англия. Това позволява на зрителя да се наслади на различни пейзажи, в унисон с развиващата се история.

"От Русия с любов"

 

На пето място в нашата класация се намества вторият филм за Джеймс Бонд - "От Русия с любов". Отново създаден по роман на Иън Флеминг, филмът смесва темите за любовта и отмъщението.

Прожекцията проследява запознанството на Бонд с дефектиралата руска шпионка Татяна Романова. Техният враг е Спектър, който е дошъл да отмъсти за смъртта на Доктор Но. Произведението е актуално и в наши дни, и е оценено на 7,4/10 в IMDb.

"Името на розата"

 

Поглеждаме малко по-късно в кариерата на британската филмова звезда, участвала във филма "Името на розата".

Тази криминална мистерия изглежда на пръв поглед странна, тъй като наподобява историите на Агата Кристи, въпреки че вместо детективи има монаси. Филмът е вдъхновен от едноименния роман на италианския писател Умберто Еко.

Главният герой, изигран от сър Шон Конъри (Уилям от Баскервил), се залавя по следите на съмнителни убийства в изолирано абатство. Режисьорът Жан Жак Ано, с помощта на талантливия шотландец, успява да създаде напрегната обстановка, която държи зрителя в очакване. С тази роля, две години по-късно, Конъри печели наградата БАФТА.

"Убийство в Ориент Експрес"

 

Говорейки за филми със сър Шон Конъри, няма как да пропуснем "Убийство в Ориент Експрес", по романа на Агата Кристи.

Огромният бюджет на филма позволява да се съберат множество велики актьори на едно място, започвайки от сър Шон Конъри и стигайки до Антъни Пъркинс.

Както е всеизвестно, историята се развива в закъсал в снега влак, на който е извършено мистериозно убийство. Тук шотландската легенда на киното се въплащава в ролята на заподозрения полковник Арбутно. Счита се, че това пресъздаване на книгата, написана от Кристи, е най-доброто досега заради добрите детайли в костюмите и перфектно подбраните актьори.

"Престъплението"

 

На осмо място в класацията, посветена на вече покойната легенда сър Шон Конъри, поставяме филма "Престъплението".

За разлика от чаровната персона на Джеймс Бонд, тук британският актьор се превръща в неуравновесения сержант детектив Джонсън, който пребива до смърт насилник на дете по време на разпит.

Развитието проследява поведението на героя и разкрива първоначалните причини за неговия характер. Криминалната драма въвлича зрителя в историята, онагледявайки въздействията на детективската работа върху човешката психика.

Това са осемте филма с великия сър Шон Конъри, които трябва да гледате и чрез които решихме да го почетем. Неговата кариера приключва през 2006 г., след като получава  американската награда за доживотни заслуги във филмовата индустрия. Част от причината за неговото пенсиониране е различия с новите режисьори. 

В последните години от живота си Шон Конъри страда от деменция. Това обаче не е причина за смъртта му, настъпила на 31 октомври 2020 г. Въпреки смъртта си, големият британски актьор ще живее завинаги чрез творчеството си.

Автор

Аз съм Анжелик, родом от Варна, но преследвам журналистическата професия в Софийския университет. Обичам четивата, които ме карат да се отпусна и да си спомня някои мои хубави моменти, затова бих искала аз също да пиша текстове, които читателите приемат с лекота. Обожавам сериалите, а още повече музиката и поради тази причина желая да следя най-новите тенденции в тези изкуства, споделяйки ги с будната аудитория.

Напишете коментар