Джон Траволта започва да играе от 70-те години на миналия век и оттогава насам едва ли има някой, който поне веднъж в живота си да не е чувал името му. Въпреки че сега всички може да се съгласим, че се е превърнал в емблема на Холивуд, докато се издигне, актьорът преминава през множество изпитания, както в професионален, така и в личен план. 

Роден в Ню Джърси като едно от общо шестте деца в семейството, Джон напуска училище на 17-годишна възраст и сам пътува към Ню Йорк, за да сбъдне актьорската си мечта. Началото на кариерата му е поставено в мюзикъли, а през 1975 година прави филмовия си дебют в хоръра The Devil’s Rain. Но оттук нататък не става по-лесно – проектите, които избира, го тласкат ту към върха, ту към дъното. Само човек, който има силна воля да успее и не се страхува да поема предизвикателни роли в най-различни жанрове, може не само да преодолее паденията, но и да ги превърне във възможност да стане още по-добър. 

Разбираемо е да не сте гледали всички над 50 филма, в които е участвал, и по повод това, че наскоро Джон Траволта стана на 69 години, ви представяме някои от най-добрите.

Съветът на Vibes.bg: Ако искате да постигнете и вие безупречните визии на световните звезди, разгледайте страхотните предложения на Fashion Days и открийте най-доброто за вас!

“Кери” (1976)

Джон Траволта

Филмът разказва историята на Кери – момиче, потискано от фанатично религиозната си майка и съучениците си, чиито сили се отприщват по време на училищния бал. Макар че можем да видим Траволта само за няколко минути, ролята му като помощник на приятелката му, с която заговорничат да тормозят Кери, е достатъчно запомняща се и му дава страхотен старт, особено като се има предвид, че това е адаптация по книга на Стивън Кинг. 

“Треска в събота вечер” (1977)

Треска в събота вечер

Култовата продукция се върти около 19-годишния Тони Манеро, който живее при семейството си и е хванат в капана на безпереспективна работа. Опитвайки се да избяга от нищетата, той открива, че дансингът, рязко контрастиращ със сивото му ежедневие, изпълнено с тревоги, е мястото, където може да блести най-ярко.

И ако статията на New York Magazine, която е послужила за вдъхновение на филма, се оказва изфабрикувана, то поне е факт, че много неща се удават с лекота на Джон Траволта. Например, независимо че му е бил предложен дубльор, той настоял сам да изпълни всичките си танци. Огромното културно влияние на “Треска в събота вечер” се разпростира по цял свят и съвсем заслужено Траволта е номиниран за “Оскар”, ставайки петият най-млад избран за евентуално отличие в категорията за най-добър актьор.

“Брилянтин” (1978)

Брилянтин

Историята проследява Дани (Джон Траволта) и Санди (Оливия Нютън-Джон), които се влюбват през лятото. Когато се оказва, че са в едно и също училище обаче, Дани трябва да се прави на непукист, за да запази имиджа си пред групичката си. 

На пръв поглед формулата е ясна: доброто момиче среща лошото момче и двамата се влюбват, но “Брилянтин” остава вечен хит заради енергичните си песни и танци, както и, разбира се, заради харизматичното излъчване на Траволта. Това е четвъртият най-касов филм на 70-те години след “Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда”, “Челюсти” и “Заклинателят”. След като вече смятаме, че сме ви обяснили защо задължително трябва да гледате, и мислим, че ще се връщате отново и отново към филма, ето един интересен факт – сестрата на Траволта Елън има малка роля в мюзикъла, оставяме на вас да откриете каква е.

“Изстрелът” (1981)

Джон Траволта

Звукооператорът Джак събира шумове за филмите си, когато една вечер случайно записва убийство и бива замесен в опасна политическа конспирация, заради която животът му е поставен на карта.

Като умело съчетава политиката и препратки към исторически събития с емоционална натовареност, режисьорът Брайън де Палма, с когото Траволта е работил и в “Кери”, създава грабващ трилър. За мрачното усещане допринася Траволта, който по време на снимките страда от безсъние, помогнало му да изиграе Джак по-добре. Въпреки че филмът се проваля в боксофиса, не губи от стойността си и през последните години започна да набира популярност.

“Криминале” (1994)

Криминале

“Криминале” представя няколко взаимносвързани истории на престъпници, като събитията не са в хронологичен ред. 

Благодарни сме за “Криминале” – този проект на легендарния режисьор Куентин Тарантино, който всъщност е фен на “Изстрелът” и може да забележи потенциала на актьорите, съживява кариерата на Джон Траволта, тогава висяща на косъм. Джон Траволта изиграва важния персонаж Винсънт Вега и успява да затвърди името си още веднъж.

“Игра на пари” (1995)

Джон Траволта

В “Игра на пари” Траволта се превъплъщава в гангстера и лихвар Чили Палмър, изпратен в Холивуд да уреди неплатени дългове. Когато разбира, че киноиндустрията и престъпният свят си приличат повече, отколкото си е мислил, той решава да стане филмов продуцент. 

Отначало създателите на продукцията планират Дани де Вито да вземе главната роля, но тъй като поема други ангажименти, остава с малко участие във филма, а вместо него е избран Траволта. Въпреки че по време на дългата си кариера Джон Траволта не успява да спечели нито една награда “Оскар”, за която е номиниран, за “Игра на пари” е отличен с друга значима – “Златен глобус”.

“Код “Счупена стрела” (1996)

Код Счупена стрела

Сюжетът на екшън трилъра се върти около кражбата на две американски ядрени оръжия, опитите на американските военни власти да ги върнат и враждата между героите на Траволта и Крисчън Слейтър.

Независимо от смесените отзиви, продукцията е комерсиален успех. Освен това имаме възможност да видим Джон Траволта в образа на злодея, за разлика от някои от предишните му персонажи в комедии и мюзикъли.

“Лице назаем” (1997)

Джон Траволта

След като синът на агента Шон Арчър (Траволта) е убит от Кастър Трой (Никълъс Кейдж), Арчър се подлага на операция, с която разменя лицето си с това на изпадналия в кома терорист. Но когато Трой се събужда и прави същото, крадейки идентичността на Арчър, нещата се усложняват.

Трилърът е изпълнен с напрежение, което задържа вниманието на зрителите, докато се опитват да проследят кой кой е, а двете холивудски легенди Джон Траволта и Никълъс Кейдж се справят отлично в двойните си роли.

“Гражданско дело” (1998)

Джон Траволта

Ян Шихтман (Траволта) е адвокат, който поема само печеливши дела. Въпреки това, без да разбира напълно последиците, се заема с труден случай, свързан с индустриално замърсяване, причинило смъртта на деца. За това са отговорни големи корпорации, а битката с тях е ожесточена. 

Съдебната драма е и тежка, защото е базирана на истински случай. Тя обаче се фокусира не само върху него, но и върху съдебната система, която често избира да застане на страната на парите вместо на справедливостта. Впоследствие персонажът на Траволта толкова се вглъбява в случая, че неизбежно му се налага да преминава през кризи в личния си живот.

 “Дъщерята на генерала” (1999)

Дъщерята на генерала

В тази продукция, базирана на книгата на Нелсън Демил, Джон Траволта е разследващият Пол Бренър, чиято задача е да разплете мистерията около смъртта на Елизабет Кембъл, дъщеря на известен генерал.

Трябва да се има предвид, че във филма има доста насилие, което отчасти е причината критиците да не дадат положителни отзиви. Каквото и да говорим обаче, щом Траволта е на екрана, почитателите са винаги в готовност да гледат.

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Като личност към амбиверт - обичам да се социализирам, но понякога просто презареждам батериите с дейности като писане, четене, гледане на сериали, слушане на почти всякаква музика, понякога и с пътувания. Моя страст е азиатската култура, тъй като за нея може да се говори много. Не тръгвам никъде без хубава книга. Някои хора ме описват като сериозен човек, други са запознати и с по-забавната ми страна, аз пък се определям, че съм между двата полюса.

Напишете коментар