Едва ли има човек на този свят, който да не знае кой е Силвестър Сталоун. И може би 99% от хората, щом чуят името му, пред погледа им изниква образа на Роки. Или пък този на ветерана от войната във Виетнам Джон Рамбо. Безспорно "Роки" е най-забележителната и добра кино продукция, с която Сталоун става известен. Филмът е номиниран за десет награди "Оскар", като печели три. Един от тях е в категорията за най-добър филм.

Историята на Силвестър Сталоун обаче започва през далечната 1946 година в Ню Йорк. Макар и много проблемно дете, изключвано десет пъти от училище, на 16-годишна възраст Сталоун намира пътя към актьорската професия през театъра. Първата роля на легендата е във филма "Парти при Кити и Стъд" (The Party at Kitty and Stud's). И както вече споменахме, безспорно образите на Роки Балбоа и Джон Рамбо, в които изумително се потапя Сталоун, са най-впечатляващите и обичани от зрителите. Нека обаче видим в кои други десет филма участието на Силвестър Сталоун е направо "топ".

10. "Нощни ястреби"

На десета позиция в класацията поставяме екшъна от 1981 година "Нощни ястреби" (Nighthawks). "Нощни ястреби" е кино продукция под режисурата на Брус Малмут и е с рейтинг 6.4 в IMDb. Това е първият филм, в който Сталоун влиза в образа на ченге - Дик Да Силва. Историята проследява преследването на един от най-опасните терористи в Европа при появата му в Ню Йорк. Дали защото филмът е точно между премиерата на "Роки 2" и "Рамбо: Първа кръв", или пък защото имаше какво още да се желае по него, той не получи голямо одобрение както от публиката, така и от кино критиците. По тази причина ние му отреждаме последна позиция в нашата класация. 

9. "Кобра"

 

Под номер девет се нарежда американският екшън от 1986 година "Кобра" (Cobra). Филмът е по сценарий на самия Силвестър Сталоун и е режисиран от Джордж Косматос. В "Кобра" Сталоун изиграва роля в образа на коравото лосанджелиско  ченге лейтенант Марион Кобрети - "Кобра". Задачата му е да преследва убийци от тайната организация на психопати "Нов свят", поставила си за цел да избие слабите. Кобра трябва да изведе от града важен свидетел - младият модел Ингрид, в чийто образ се потапя Бриджит Нилсен, за да я защити. Убийците от смъртоносния култ не се спират пред нищо, за да я проследят и само човекът-армия Кобрети може да ги спре. И тук Сталоун е обсипан с любовта на публиката в образа на "спасител". Филмът е с 5.8 в IMDb, но въпреки това е впечатляващ с ветерански актьорски състав, който няма как да видим в днешните продукции. 

8. "Законът на Картър"

 

На осма позиция в класацията поставяме американския екшън от 2000 година "Законът на Картър" (Get Carter). Филмът е римейк на британската продукция "Хванете Картър" (Get Carter) от 1971 година. Тук Сталоун отново изиграва главна мъжка роля в образа на Джак Картър. Героят е букмейкър, чийто брат Франк е убит по време на кражба в Лос Анджелис. Джак заминава за погребението, добре запасен с различни оръжия. Захвърленият на сметището край града полуодран расов кон на брат му го убеждава, че убийството не е случайно и той предприема собствено разследване. В "Законът на Картър" Сталоун си партнира с актьорите Мики Рурк и Майкъл Кейн, а филмът е режисиран от Стивън Кей. С рейтинг 5.2 в IMDb, филмът още тогава не е одобрен от критиците и дори Сталоун е номиниран за "най-лош актьор" в наградите "Златна малинка".

7. "Оскар"

 

Под номер седем в нашата класация се нарежда една по-различна по жанр продукция, а именно комедията "Оскар" (Oscar). Наричана "комедия на грешките", това е първата продукция, в която Сталоун прави опит да влезе в комедиен образ. Филмът е базиран на едноименната пиеса на Клод Мание и е под режисурата на майстора на комедията Джон Ландис. В "Оскар" Силвестър Сталоун влиза в ролята на чаровния бос на чикагската мафия от 30-те години Анджело Проволоне. На смъртното легло на баща си, Анджело обещава да се откаже от престъпния живот и да стане честен бизнесмен. Но когато серия от объркани истории предизвиква комичен хаос в замъка на Проволоне, Анджело осъзнава, че да тръгне по правия път ще бъде най-трудната задача, с която се е заемал. Комедията е с рейтинг 6.5 в IMDb. 

6. "На върха"

 

На шеста позиция днес поставяме американската спортна драма от 1987 година "На върха" (Over the Top). Филмът е под режисурата на Менахем Голан, а сценарият отново е дело на Силвестър Сталоун в екип със Стърлинг Силифант. В "На върха" за първи път виждаме Сталоун в образа на баща, но не за първи път е в ролята на спортист. Историята проследява живота на разделения от сина си и жена си Линкън Хоук, който е шофьор на камион, превозващ товари от град в град. Опитвайки се да се сближи със сина си, той отива да го вземе от военната академия и закара вкъщи. Невероятен филм на Сталоун. Във филма звездата страхотно изиграва драматичната роля на борец, който се опитва да спечели шампионата по канадска борба и баща, който се опитва да спечели любовта на своя син. Образ, непознат за зрителите дотогава. Филмът е с рейтинг 5.8 в IMDb.

5. "Разрушителят"

 

Точно по средата под номер пет днес застава "Разрушителят" (Demolition Man) от 1993 година. Американският научно-фантастичен екшън е режисиран от Марко Брамбила и е неговият режисьорски дебют в Холивуд. В "Разрушителят" отново виждаме Слай в образа на криогенно замразено ченге, което е размразено десетилетия по-късно, за да улови отново своя враг Саймън Финикс, изигран от Уесли Снайпс. Определено можем да кажем, че филмът е благословен с отличен актьорски състав, който включва Сандра Бълок, Бенджамин Брат, Боб Гънтън, Денис Лири и дори с появата на Джак Блек. Със сигурност тази добра комбинация и присъствието на Сталоун правят "Разрушителят" един от най-добрите екшън филми на 90-те години. Към този момент той е с рейтинг 6.7 в IMDb.

4. "Катерачът"

 

И ако "Разрушителят" се смята за един от най-добрите екшъни на 90-те години, то на четвърта позиция днес поставяме най-добрия екшън от края на миналия век, а именно "Катерачът" (Cliffhanger). Това е филм, който определено спира дъха и те кара да изпиташ страх от височини, дори и да нямаш такъв. Тук Силвестър Сталоун и Майкъл Рукър играят ветерани алпинисти, които трябва да надхитрят някои безмилостни и добре въоръжени крадци, докато се справят с ледените студове на заснежените скали на Колорадо, както и с опасните му височини и скали. А Гейб (Сталоун), освен с всичко това, ще трябва да се пребори и със себе си. "Катерачът" е режисиран от Рени Харлин, а Сталоун отново е съавтор на сценария. В този изключителен екшън впечатляващата е не само актьорската игра, но и всички истински и спиращи дъха каскади, които са напълно реалистични. Планините на Колародо са страшни, но и неземно красиви. "Катерачът" е с рейтинг 6.3 в IMDb, но все още е един от любимите филми за феновете на Слай.

3. "Танго и Кеш"

 

Първият филм, който попада в челната тройка на нашата класация, е добре познатият екшън от 1989 година "Танго и Кеш" (Tango & Cash). Филмът е режисиран от Андрей Кончаловски и неочаквано за нас, сценарият не е дело на Сталоун, а на Ранди Фелдман и Джефри Боум. "Танго и Кеш" е първият екшън, в който Силвестър Сталоун споделя екрана с друга голяма звезда, а именно - Кърт Ръсел. Сталоун и Ръсел влизат в образите на Рей Танго и Гейб Кеш - две печени ченгета в Лос Анджелис. Вечни съперници помежду си, те си приличат само по едно – всеки смята, че е най-добрият. Доказват го с остроумието си и белезите от рани. Но когато мафиотът Ив Парет ги вкарва в пандиза, те трябва да работят заедно. Определено Сталоун и Ръсел имат доста сполучливи сцени заедно, част от които впечатляващи, а други по-скоро комични. "Танго и Кеш" е с рейтинг 6.4 в IMDb.

2. "Непобедимите"

 

На втора позиция поставяме любимият на всички "Непобедимите" (The Expendables) от 2010 година. Екшънът е по сценарий и под режисурата на самия Силвестър Сталоун, а той дори взима участие с главна роля във филма. Няма как да отречем, че този мъж е всестранен талант. В "Непобедимите" Слай си партнира с едни от най-добрите в Холивуд, сред които  Джейсън Стейтъм, Джет Ли, Долф Лундгрен, Ранди Кутюр, Тери Крюс, "Ледения" Стив Остин и Мики Рурк. Историята е за група от елитни наемници, натоварени с мисия да свалят латиноамерикански диктатор. Скоро обаче те откриват, че са просто марионетки, контролирани от безмилостен бивш агент на ЦРУ. Филмът получава смесени отзиви от критиците след излизането си. Поощрен е за екшън сцените, но е критикуван заради липсата на история. Въпреки това той допада на киноманите и бива последван от продълженията "Непобедимите" 2 и "Непобедимите" 3. Екшънът на Сталоун е с рейтинг 6.5 в IMDb.

1. "Копланд"

 

На първо място днес решихме да поставим американската напрегната  полицейска драма от 1997 година "Копланд" (Cop Land). Тя е с рейтинг 6.9 в IMDb и събира на едно място едни от светилата на американското кино, сред които  Силвестър Сталоун, Харви Кайтел, Рей Лиота, Робърт Де Ниро, Питър Берг, Джейнън Гарофало, Робърт Патрик, Майкъл Рапапорт и Анабела Скиора. Филмът е режисиран от Джеймс Манголд, като сценарият също е негово дело. Историята на чКопландч се развива близо до Ню Йорк в спокойното градче Гарисън. Там някои нюйоркски ченгета се прибират вечер, за да отдъхнат от шума на големия мегаполис.Това е място, в което местният шериф има значка, но не власт. Място, което всъщност се управлява от ченгетата на съседния голям град. Шерифът на Гарисън Фреди Хефлин, в чиито образ се въплъщава Сталоун, винаги е мечтал да стане един от тях. След фатално разкритие обаче той е принуден да избира между влиятелните си, но корумпирани колеги и закона. Инспекторът от 6-ти отдел "Вътрешни работи" Моу, когото Де Ниро изиграва, ще му помогне да намери решение на конфликта. "Копланд" е напрегната полицейска драма за убийства, корупция и един мъж, който намира сили да се изправи срещу всичко това, защото никой не е над закона. 

Силвестър Сталоун безспорно е събирателен образ на всички отлични качества, които трябва да притежава един актьор. Освен безупречното му майсторство в актьорската професия, зад гърба си той има няколко успешни сценария и режисури на филми, които са изкарали милиони долари и все още са обичани от публиката. Не е ясно дали някога ще има друг такъв "отличник" в дисциплината наречена кино, но определено Сталоун е ненадминат в него. Любимец на публиката и доказал се във времето, той определено няма лош филм и да оформяш класация за неговите продукции е предизвикателство. Е, накрая е важно, че добро кино съществува и сега е моментът да му се насладим в случай, че сме пропуснали нещо или пък сме позабравили. Насладете се на Сталоун, струва си!

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Виктория, на 20 години. Студент по Журналистика в Софийски университет. Обичам да търся, разпитвам, намирам...понякога намирам себе си. Добра душа с големи мечти и вяра в страхотния живот, който тепърва предстои.

Напишете коментар