Вече няма млади и стари, които да не са запознати с Фейсбук и неговата история, благодарение на филма, посветен на създаването му - “Социалната мрежа”.  Прототипната му идея е създадена още през далечната 2003-а година в Харвард, докато Марк Зукърбърг все още е студент там. След възходи, падения и обвинения в измама,в края на септември 2006-а година Фейсбук става публичен сайт и започва своята история. Социалната мрежа променя облика на интернет и създава предпоставки за създаването на още много социални платформи, които оформят както социума, така и следващите тенденции в многомащабен смисъл.

През годините, откакто е създаден, сайтът е променял многократно своя образ и функционалност, но винаги е запазвал приятния син нюанс, който ни е така познат и го характеризира открай време. През месец март 20015 година Фейсбук дебютира една своя нова и интересна опция - "Спомени", или с други думи секцията “On this day”. Днес това е една от най-употребаваните опции, които потребителите на сайта използват.

Тази новост цели да покаже постовете, снимките, статусите, песните и т.н, които сте споделяли на конкретната дата през годините, в които сте били част от Фейсбук семейството. Тя също така включва и датите, на които сте се сприятелили с някого чрез социалната мрежа. За черешка на тортата можем да споменем това, че там можем да открием и видео клипове с различни моменти, споделени с ваши близки, точно на годишнината на вашето виртуално запознанствто. В моментите, в кoито сте много заети и нямате време да проверявате своите спомени, ще се покажат публикации, които може да сте пропуснали от последната седмица. Често се случва от уважение да пазим много хора в списъка си с приятели, без реално да изпитваме нуждата да разбираме какво се случва с тях, но имаме възможността да персонализираме кои хора, дати и периоди, чрез секцията “Предпочитания”.

Психолози смятат че опцията за спомени би могла да има много благоприятен ефект за юзърите. Една от главните причини е, защото те ни показват черно на бяло мислите, които са минавали през главите ни през годините и ни кара да направим сравнение с живота ни днес и емоционалното и личностно развитие, до което сме достигнали. Карайки ни да осъзнаем какъв дълъг път сме изминали, за да достигнем настоящето си състояние. Дори и тези спомени да ни подсещат за неща, които нямаме възможността да променим, пак действат като котва, която крепи и ни подсеща да хващаме момента, когато той дойде и да го държим здраво - Carpe Diem.

Друг принос има в това че ни подсеща за събития или мисли, които ненадейно, през призмата на времето, са изскочили от главите ни. Понякога се случва да получим напомняне за някои бивши половинки, с които сме имали горчив опит. Не можем да отречем, че всичко има своите позивити и негативи, както в Ин и Ян, е неизбежно доброто да съществува без лошото. Което ще ни подсети, че лошият опит е добър житейски урок.

Фейсбук, както и социалните мрежи като цяло, може да се каже че влияят много на нашето общество и оформят виждането на младежта, но всичко зависи от хората, които го ползват, а не от алгоритмите.

Автор

На 22 години. Кореист, търсещ новото и предизвикателството. Харесва симбиозата между модерното и древното, за да я спечелите - цитирайте Аристотел, докато играете компютърни игри, или ѝ подарете таралеж.

Напишете коментар