София. Такава, каквато не сме я виждали. И такава, каквато я виждаме всеки ден. От няколко месеца във фейсбук се подвизава една страница, която разкрива столицата в детайли, за чието съществуване сякаш не сме и предполагали. Детайли, които подминаваме всеки ден и за които оставаме слепи.

Той е творец. Умело борави не само с камерата, но и с думите. Можете да го срещнете под името Барахир Грей, но ще ви подскажем, че това е неговият псевдоним. Той е авторът на "Етюд-и-те на София". И днес ни разказва повече за тяхното създаване. Представяме ви Иван Шишиев!

Кой е Иван Шишиев и кой – Барахир Грей?

Честно казано, не знам кой кой е! Мисля си обаче, че единият е момчето от село, дошло преди 10 години в София, а другият – абе май е нещо като скривалище, от което излизат идеите.

Кога се влюби в София? С какво тя успя да спечели сърцето ти?

13 септември 2005 година. Тъкмо пристигнах в София от едно малко село на 7 километра от границата ни с Гърция. Бях приет в Софийската Семинария. Реших да се поразходя из София. Тръгнах към Центъра. Пресякох пл. „Журналист“. Стигнах до ул. „Граф Игнатиев“. Погледнах нагоре към прозорците, цветове и орнаментите на сградите. И това беше – вече бях влюбен в София. Спечели ме с красотата си – определено!

А кога започна да я снимаш? Според теб тя разкрива ли ти всички свои потайности?

Мисля, че откакто пристигнах. Първо снимах с един обикновен лентов Olympus – беше доста непохватно.

София винаги ще има своите потайности. Някои от тях не само още не ми е разкрила, но и занапред няма да ми ги разкрие.

Например наскоро научих, че архитектът на Джамията „Баня Баши“ – Мимар Синан е заимствал своите творения от „Св. София“ в Константинопол. Сега като погледна джамията, виждам не само творението на „Османския Микеланджело“, но и елементи от храма на император Юстиниан II.

Това столицата ми разкри буквално преди няколко седмици! Мога само да си представям какво ще открия в бъдеще.

Как се родиха „Етюд-и-те на София”? Кои са те?

Бях в библиотеката на Богословския факултет. Седях и (вместо да чета) зяпах дъжда навън. Беше като етюд, рамкиран от касата на прозорците. После отворих Социалната мрежа и изписах „софийски етюди“, но нещо му липсваше. Нямаше я магията на посланието, на смисъла. Почнах да си играя с думите и така се получи името – Етюд-и-те на София. Кои са „те“?  Те са подвижната част на София.

Как изглежда столицата през твоя обектив? Какъв е духът ѝ, каква е твоята София?

Магична е доста изтъркана дума, но мисля че столицата е такава – магична и романтична.

Духът ѝ… казва се Премъдрост (София) – много често се виждам с нея, когато ми показва как да я снимам. Мисля, че в изложбата от 9 до 23 октомври в „Арти Джамбуре“ всички ще я видим как изглежда.

Градът има ли свой саундтрак? Какви са неговите мелодии?

Да! И при това е доста добър! Прибавете малко Nirvana, леко Velvet Revolver и много от последните три албума на Стинг и ще получите симфонията на града. Всъщност така се казва и един от албумите на Стинг –Symphonicities.

Ако трябва да посочиш три любими места, кои биха били те? Защо избра точно тях?

Уфффф… труден въпрос.

Площад „Славейков“ – книжното сърце на София. Тук може да видиш пулсът на града – забързаните хора и предметите, съдържащи словото ни.

Държавна агенция „Архиви“ – гледката от последния етаж винаги ме поставя в ролята на турист, който тъкмо идва за пръв път в града ни.

Античната улица зад Ротонда „Св. Георги“ – тя е на около 2000 години и макар че е само около 20 метра, ме връща на зад във времето. Показва ми колко е древна столицата. Направо е страховито.

Кое е най-красивото нещо в столицата ни? А най-отблъскващото?

Хората е отговор и на двата ти въпроса. С тази разлика, че едните променят София към добро, а другите към лошо.

Нарисувай ни София с думи.

Улични лампи, сгради и статуи, а в един ъгъл цигулар и неговото куче. Това е просто едно от многото лица на София, но в него можеш да видиш и всички останали.

„Етюд-и-те на София” е едно от любимите ни места във фейсбук. Ще го видим ли и извън социалната мрежа?

Силно се надявам в скоро време да съм готов и със уеб страницата ни. Подготвям и няколко други изложби, които се надявам, че ще се реализират успешно.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар