"Етюд-и-те на София": Кой е техният автор?


София. Такава, каквато не сме я виждали. И такава, каквато я виждаме всеки ден. От няколко месеца във фейсбук се подвизава една страница, която разкрива столицата в детайли, за чието съществуване сякаш не сме и предполагали. Детайли, които подминаваме всеки ден и за които оставаме слепи.

Той е творец. Умело борави не само с камерата, но и с думите. Можете да го срещнете под името Барахир Грей, но ще ви подскажем, че това е неговият псевдоним. Той е авторът на "Етюд-и-те на София". И днес ни разказва повече за тяхното създаване. Представяме ви Иван Шишиев!

Кой е Иван Шишиев и кой – Барахир Грей?

Честно казано, не знам кой кой е! Мисля си обаче, че единият е момчето от село, дошло преди 10 години в София, а другият – абе май е нещо като скривалище, от което излизат идеите.

Кога се влюби в София? С какво тя успя да спечели сърцето ти?

13 септември 2005 година. Тъкмо пристигнах в София от едно малко село на 7 километра от границата ни с Гърция. Бях приет в Софийската Семинария. Реших да се поразходя из София. Тръгнах към Центъра. Пресякох пл. „Журналист“. Стигнах до ул. „Граф Игнатиев“. Погледнах нагоре към прозорците, цветове и орнаментите на сградите. И това беше – вече бях влюбен в София. Спечели ме с красотата си – определено!

А кога започна да я снимаш? Според теб тя разкрива ли ти всички свои потайности?

Мисля, че откакто пристигнах. Първо снимах с един обикновен лентов Olympus – беше доста непохватно.

София винаги ще има своите потайности. Някои от тях не само още не ми е разкрила, но и занапред няма да ми ги разкрие.

Например наскоро научих, че архитектът на Джамията „Баня Баши“ – Мимар Синан е заимствал своите творения от „Св. София“ в Константинопол. Сега като погледна джамията, виждам не само творението на „Османския Микеланджело“, но и елементи от храма на император Юстиниан II.

Това столицата ми разкри буквално преди няколко седмици! Мога само да си представям какво ще открия в бъдеще.

Как се родиха „Етюд-и-те на София”? Кои са те?

Бях в библиотеката на Богословския факултет. Седях и (вместо да чета) зяпах дъжда навън. Беше като етюд, рамкиран от касата на прозорците. После отворих Социалната мрежа и изписах „софийски етюди“, но нещо му липсваше. Нямаше я магията на посланието, на смисъла. Почнах да си играя с думите и така се получи името – Етюд-и-те на София. Кои са „те“?  Те са подвижната част на София.

Как изглежда столицата през твоя обектив? Какъв е духът ѝ, каква е твоята София?

Магична е доста изтъркана дума, но мисля че столицата е такава – магична и романтична.

Духът ѝ… казва се Премъдрост (София) – много често се виждам с нея, когато ми показва как да я снимам. Мисля, че в изложбата от 9 до 23 октомври в „Арти Джамбуре“ всички ще я видим как изглежда.

Градът има ли свой саундтрак? Какви са неговите мелодии?

Да! И при това е доста добър! Прибавете малко Nirvana, леко Velvet Revolver и много от последните три албума на Стинг и ще получите симфонията на града. Всъщност така се казва и един от албумите на Стинг –Symphonicities.

Ако трябва да посочиш три любими места, кои биха били те? Защо избра точно тях?

Уфффф… труден въпрос.

Площад „Славейков“ – книжното сърце на София. Тук може да видиш пулсът на града – забързаните хора и предметите, съдържащи словото ни.

Държавна агенция „Архиви“ – гледката от последния етаж винаги ме поставя в ролята на турист, който тъкмо идва за пръв път в града ни.

Античната улица зад Ротонда „Св. Георги“ – тя е на около 2000 години и макар че е само около 20 метра, ме връща на зад във времето. Показва ми колко е древна столицата. Направо е страховито.

Кое е най-красивото нещо в столицата ни? А най-отблъскващото?

Хората е отговор и на двата ти въпроса. С тази разлика, че едните променят София към добро, а другите към лошо.

Нарисувай ни София с думи.

Улични лампи, сгради и статуи, а в един ъгъл цигулар и неговото куче. Това е просто едно от многото лица на София, но в него можеш да видиш и всички останали.

„Етюд-и-те на София” е едно от любимите ни места във фейсбук. Ще го видим ли и извън социалната мрежа?

Силно се надявам в скоро време да съм готов и със уеб страницата ни. Подготвям и няколко други изложби, които се надявам, че ще се реализират успешно.

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни