Една от основните причини да се насочим към дрехи втора ръка е именно техния жизнен цикъл, който има 70 пъти по-малко въздействие върху околната среда. Европейската конфедерация на рециклиращите индустрии (EuRIC) потвърди, че значителни количества въглероден диоксид и вода могат да бъдат спестени с повторната употреба на текстила, особено в сравнение с производството на нови дрехи. 

Проучването на EuRIC показа, че негативното въздействие върху околната среда от повторната употреба на текстил е 70 пъти по-малко, дори ако се отчете глобалният износ за повторна употреба, включително емисиите от транспорта. Европейската конфедерация на рециклиращите индустрии установи, че се спестяват 3 kg CO2 за всяка повторно използвана дреха с високо или средно качество и че само 0,01% от водата, използвана за производството на нови дрехи, е необходима за повторна употреба.

Мариска Боер, президент на EuRIC, заяви: "За съжаление около 62% от използваните дрехи и текстил попадат в битовите отпадъци, което означава, че ценните текстилни изделия вероятно ще бъдат изгорени или депонирани.“ Това означава, че потенциалът на повторната употреба на текстила е силно подценен и до голяма степен пренебрегнат. 

Но имаме и добри новини - Европейската индустрия за повторна употреба и рециклиране на текстил предвижда кръгова верига за създаване на стойност на текстила, в която всяка дреха се използва повторно по оптимален начин и/или се рециклира. Благодарение на проведеното проучване, екологичните ползи от глобалния пазар за повторна употреба и рециклиране на текстил са доказани. Смята се, че дрехите втора ръка имат огромен потенциал за справяне с нарастващите количества нискокачествени и неподлежащи на повторна употреба дрехи.

Според последните проучвания, екологичните ползи от повторната употреба пред рециклирането са големи, като изключим нискокачествените дрехи, обикновено направени от полиестер. За тях рециклирането има екологични ползи, тъй като е малко вероятно потребителите да купуват дрехи втора употреба от подобни материали, защото ще бъдат износени.

дрехи втора ръка
Свръхпроизводството на дрехи остава основен проблем за екологията

Алън Уилър, главен изпълнителен директор на Асоциацията за рециклиране на текстил, заяви: "Това изследване показва колко е важно да се използват повторно дрехите и да се удължава техният живот. "Знаем, че световната индустрия за употребявани дрехи е най-устойчивата част от веригата за доставки на облекло в значителен порядък, което води до големи ползи за околната среда, включително намаляване на емисиите на парникови газове." Уилър заяви, че индустрията за употребявани облекла също така осигурява заетост и бизнес възможности за десетки милиони хора по света, което често се пренебрегва от политиците.

Междувременно организацията Zero Waste Europe (ZWE) предупреди, че усилията на модната индустрия да създаде по-устойчиви продукти всъщност могат да окажат по-голямо въздействие върху околната среда от сегашния подход на бързата мода. Макар че бързото закупуване и изхвърляне на облекла е "един от основните фактори за свръхпотребление, изчерпване на ресурсите и социална експлоатация", ZWE твърди, че свръхпроизводството остава основен проблем, имайки предвид ресурсите, от които се нуждаят компаниите за производство на дрехи. 

Нека обобщим – свръхпроизводството остава един от основните проблеми, заедно с бързото закупуване и изхвърляне на облекла, които водят до редица негативни последствия за околната среда. Избирането на дрехи втора ръка може да допринесе значително минимизиране на негативното въздействие на текстила върху околната среда и именно поради това все повече хора трябва да научат за ползите на повторната употреба на текстилните изделия. А какви са те? Научете повече в блога на Try Again.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар