Бягство от себе си


Вдигни очите си от телефона. Погледни през прозореца. Виждаш ли дърветата, които сякаш препускат до автомобила, в който пътуваш? Виждаш ли гледките, които ти се откриват? Усещаш ли свободата, която сякаш изпълва съзнанието ти?

Бягаме от себе си сред природата, но това не е истинско бягство. Това е откриване – малко закъсняло, дошло след няколко десетилетия, но бързо намерило своето място. Дълъг път към нас самите, който започва с първия уикенд, в който се отправяме извън големия, „скован от злоба”, град. И после изведнъж не можем да спрем – бленуваме за още и още, търсим дестинации, проучваме ги, планираме ги внимателно. И тръгваме.

Първоначално заминаваме с големия куфар, който събира повече от всичко необходимо. Постепенно обаче багажът ни се смалява все повече и повече до истински необходимото. Разбираме, че не обличаме всички тениски, които взимаме, нито имаме нужда от цялата козметика, която обикновено се помещава в банята ни. Малко дрехи и принадлежностите на един истински приключенец се превръщат в задължителните пособия за все по-малкия сак.

Научаваме се да работим с истинска карта, а не само с GPS. Познатите градове и села се превръщат не просто в случайно дочути имена, а в списъци със забележителности, които нямаме търпение да отметнем в списъка си. Сдобиваме се с планинарски обувки и преносима аптечка.

Заминаваме. Казваме си, че търсим разнообразие, но всъщност точно то не ни липсва в ежедневието. Имаме нужда от спокойствие и само обаятелната тишина на природата може да ни го даде. Мечтаем да намерим себе си – такива, каквто бяхме преди 20, може би 30, дори 40 години. И там, клекнали край бълбукащото поточе изведнъж си спомняме за онези моменти, в които със старото колело на село кръстосвахме всички възможни улици. Без каски, без мобилни телефони, без страх. Поглеждаме надолу и виждаме отражението си във водата – кои станахме, в какво се превърнахме?

Вдигни очите си от телефона. Погледни през прозореца. Какво виждаш?

Станислава Симидчийска
Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни