Urban Tapes е един от чисто новите и изключително издържани проекти в българската музика, а днес ще ви срещнем и с хората, стоящи зад неговата реализация. Това са Боян Симеонов и Самуил Петков, благодарение на които днес имаме още една платформа, предлагаща на талантливите български музиканти възможност да демонстрират уменията и таланта си. Изцяло в акустичен вариант и на емблематични градски локации.

Макар и платформата да стартира съвсем наскоро, Urban Tapes вече има и своите първи гости. Дебютът в нея бе отреден на Мирян Костадинов - MIRY,  а скоро след него частица от своя саунд ни демонстрира и една от младите инди рок банди на България Bears And Hunters

Днес ни гостуват Боян и Самуил, за да ни разкажат повече относно създаването на Urban Tapes и някои от важните детайли около платформата. А ние им пожелаваме успех, защото българската музика има нужда от подобни проекти.

Как и защо се роди идеята за проекта Urban Tapes? Защо Urban Tapes е нужен на българската музика?

Боян: Откакто пуснах корени в YouTube съм и огромен фен на всякакви acoustic sessions. Удивлявам се на това колко талантливи изпълнители има по цял свят и как някои популярни песни могат да звучат коренно различно. Когато се върнах в България бях убеден, че искам да създам подобен проект за нашия девствен пазар и на хоризонта се появи Самуил, който споделяше същите мисли в това отношение. Двамата избистрихме концепцията и така се появи Urban Tapes. Защо е нужен ли? Имаме сериозен дефицит на стилове и сцени в страната. Масовият консуматор на музика не е достатъчно отворен към нови групи, музиканти, алтернативни изпълнения. Urban Tapes обединява всичко това със страхотно звучене и видео на фона на познати градски локации. Всеки има спомени от конкретни мести и искаме да провокираме емоции, асоциации и припознаване в хората. Музиката го прави по страхотен начин. Така и връзката изпълнител-публика се скъсява.

Сам: Боян го каза повече от добре. Вярвахме, че талантът се крие във всяко едно градско пространство и така се родиха Urban Tapes. Проект, който носи удоволствие първо на нас, защото опознаваме лица от сцената, които не сме и предполагали, въпреки че познаваме артистите досега. Искаме да вдъхваме смелост и дух, както в градските артисти, така и в пространствата. Българската музика в момента има крещяща нужда от поглед към нея, но натурален и изцяло лишен от предразсъдъци, защото не може всичко да е плитък поп. Дори и там има нещо неподозирано за всички нас и много се надявам да го покажем скоро на последователите ни.

Артисти като Мирян Костадинов - MIRY и Bears And Hunters вече се включиха в Urban Tapes, изпълнявайки свои парчета в акустичен вариант. Как подбирате изпълнителите, които искате да представите в Urban Tapes?

Боян: Важното е да могат да правят качествена музика. Тези, с които сме запознати просто се свързваме. От изпълнители, които не са ни известни, изискваме акустично аудио/демо, с което да преценим дали могат да се получат нещата.

Сам: Основен критерий е авторската музика или интересната и разграничаваща импровизация върху познати неща. Искаме да стимулираме тези, които не ги е страх от новото, а не изпълнителите на стил “ПИЯНо бар”, защото такива в България има ужасяващо много.

 

Интересна е и идеята относно локациите, на които се осъществяват записите на Urban Tapes. Вместо на затворени помещения, вие залагате на популярни градски локации. Защо избрахте именно подобен подход? И как преценявате дали дадена локация е подходяща за записи?

Боян: Както вече казах, искаме хората да реагират на това, което им предлагаме с повече от едно сетиво. Искаме освен с музиката да ги провокираме и с емоцията, асоциацията, която провокира и конкретно място. Местата ги избираме според стила, темперамента на изпълнителите и историята, която искаме да разкажем с видеото.

Сам: Градското е в името ни. Локацията никога няма да е фиксирана само във външни локации, защото ще гоним и интересното, но вътре. Важното е да бъде създаван контекст и той да говори на зрителите. Хората са гладни за трансформация – ние трябва да я провокираме с Urban Tapes.

Urban Tapes е проект, изкарващ на преден план музиката в изцяло акустичен вариант. Защо избрахте именно акустичния аранжимент като начин за представяне на артистите? Какво прави акустичната музика специална?

Боян: Искахме тотално да се разграничим от всичко познато в страната досега. А и какво ти трябва за едно акустична сесия – една китара и глас, нали така (усмихва се). Акустичната музика е и много интимна, звучи близко.

Сам: Чрез натуралните аранжименти и записи излиза наяве истинският талант. Боян правилно каза, че така е много по-интимно. Лека му пръст, Васко Пармаков успяваше дори пияното да превръща в акустично звучащ инструмент и правеше магически джаз, където сядаше да свири. Истинската музика искаме да е това, което младите артисти да пожелават за себе си като форма на себеизразяване.

Планирате да ни представяте по едно ново видео всяка седмица, но не е ли това твърде амбициозно намерение? Ще се намерят ли достатъчно талантливи артисти, за да бъдете в състояние да ни представяте ново видео всяка седмица?

Боян: Самуил вероятно ще има по-различно мнение от моето, но аз вярвам, че е напълно постижимо. Има изключително много брутално добри изпълнители, за които дори не сме чували и талантът им стои в рамките на стените на хола. Можем да го изкараме оттам и да му дадем сцена. А и трябва да признаем, че проектът е с международни планове. Вече стартираме дейност в Холандия и Великобритания.

Сам: За мен проектът е пеленаче, а за да го реализираме всяка седмица означава да изграждаме много сериозен екип. Подобни примери като Mahogany са масивни структури, които работят на масивни музикални пазари. Ще изкарваме видеа, колкото се може по-често, но никога няма да правим компромис с качеството, защото ние сме тези, които ще даваме пример и ще създаваме промяна в културния, а и музикалния контекст на една тепърва растяща ниша.

Можем ли да кажем, че Urban Tapes е проект изцяло за рок музиканти, или планирате да предоставите шанс за изява и на артисти от други жанрове?

Боян: Със сигурност не е изцяло за рок музиканти. Дори последният ни запис е повече R&B и соул. Отворени сме към всякакви добри акустични идеи, а някои от предстоящите неща само ще ми потвърдят думите.

Сам: Хубавата музика стил няма. Ще даваме поле за изява на тези, които истински искат да покажат таланта си.

Боян и Самуил
Боян и Самуил

Какви артисти със сигурност няма да видим в Urban Tapes?

Боян: Фики е под сериозен въпрос (смее се). Виж, за нас е важно един изпълнител да пее готин и да има желание да направи нещо стойностно с нас. Аз лично изобщо не се интересувам от неговия background.

Сам: Шабан Шаулич и Филип Киркоров...

И един въпрос за финал: кои чуждестранни изпълнители бихте поканили в Urban Tapes, ако изведнъж ви се предостави подобна възможност?

Боян: Вече дори сме поканили един и чакаме да видим дали ще се получат нещата. Иначе защо да не запишем скоро с изпълнители като Allen Stone, JP Cooper, Billy Lockett. Продукциите ни са достатъчно добри, за да се харесаме на изпълнители от това ниво. А ако мислим по-грандомански – Крис Корнел е повече от добре дошъл. Същото важи и за Алекс Търнър от Arctic Monkeys, Kaleo, Miguel и Бет Харт.

Sam: Meчтая си за един Josh War, но кой знае с кого ще ни сблъска съдбата... Дано разширяването ни в международен план доведе до срещи, които да родят велики неща! Искрено мечтаем за това (усмихва се).

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар